Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Heb je zin in een redelijk simpele avondmaaltijd (of stevige lunch)? En vind je de smaken uit de Japanse keuken lekker? Dan is dit recept voor oyakodon misschien wel iets voor jou. Het gerecht bestaat simpelweg uit boterzachte kipstukjes, ui en ei, zachtjes gegaard in een bouillon op basis van dashi. Je serveert het gerecht in een kommetje met rijst. De naam van het gerecht is een verwijzing naar de ingrediënten die het bevat. Oyakodon (voluit Oyako Donburi) betekent namelijk zoiets “ouder-en-kind rijstkom” Oyako staat voor de ouder en het kind, in dit geval de kip en het ei. Donburi is de verzamelnaam voor Japanse gerechten die in een kom met rijst worden geserveerd. Serveer het gerecht eventueel ook met zoiets als wokgroenten, gestoomde broccoli of een frisse salade.

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Yes, het is eindelijk lente! Het leek mij wel toepasselijk om dit seizoen te openen met een recept voor een salade. Ik vond het echter nog iets te koud voor een verfrissende salade met zoiets als fruit erin, dus het is een wat stevigere maaltijdsalade geworden. Een paksoisalade met komkommer, quinoa en kip om precies te zijn. Deze eenvoudige salade wordt op smaak gebracht met een gember-sesamdressing en kan in ongeveer 20 a 25 minuten op tafel staan. Ik heb gerookte kip gebruikt, maar in plaats daarvan kun je natuurlijk ook gebakken kipstukjes of een gegrilde kipfilet gebruiken. Overigens kan ik mij voorstellen dat een vegetarische variant met ei, tofu of tempeh ook prima zal smaken. Het is maar net waar je zin in hebt!

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Indonesische gemengde groenten (Cap cai)

Heb je zin in een simpel gerecht met lekker veel groenten? En eventueel kip, garnalen of een vleesvervanger zoals tofu, ei of tempeh? Dan is dit recept voor Indonesische gemengde groenten (Cap cai) iets voor jou! De naam betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en je kunt er vrijwel elke groente indoen die je wilt. Dit recept voor cap cai vraagt om ongeveer tien verschillende groenten, maar die hoef je natuurlijk niet allemaal te gebruiken. Ik geef namelijk ook suggesties voor versies met drie of vier verschillende groenten. Het gerecht is bovendien juist ideaal om te maken met eventuele restjes groenten die je al in huis hebt en waar je vanaf moet!

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Heb je zin in een ovenschotel met kip, kerrie en een grote hoeveelheid groenten? Dan is dit recept voor een kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons waarschijnlijk iets voor jou! De ovenschotel bevat twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Daarbij is het gerecht is lactose- en glutenvrij, mocht dat van belang zijn. Bovendien kun je het recept eenvoudig naar eigen smaak aanpassen. In het recept vind je enkele suggesties voor groente en fruit die je kunt toevoegen. De ovenschotel zou tevens prima smaken met kikkererwten of linzen in plaats van kip, voor een vegetarisch alternatief.

Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst

Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst

Ga direct naar het onderstaande recept Over de kip teriyaki met zelfgemaakte teriyaki saus Wil je zelf kip teriyaki maken zonder kant-en-klare teriyaki saus te…