Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons

Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons

Heb je zin om een keer een redelijk simpele en toch smaakvolle tomatensoep te maken? En vind je croutons in een soep lekker? Dan is dit recept voor een geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons misschien wel iets voor jou! Hoewel deze tomatensoep even wat tijd kost om te maken, is de bereidingswijze erg makkelijk. Een oven en vervolgens een blender, foodprocessor of staafmixer doen namelijk het grootste gedeelte van het werk voor je. Overigens kun je de soep natuurlijk gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. In het recept geef ik enkele suggesties voor mogelijke aanpassingen en toevoegingen aan de soep waardoor deze bijvoorbeeld veganistisch, glutenvrij of (nóg) voedzamer is. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder.

Flespompoensoep met geroosterde kikkererwten

Flespompoensoep met geroosterde kikkererwten

Ik wilde eigenlijk een recept voor een maaltijdsalade met je delen, maar gezien het weer van deze week leek een verwarmende maaltijdsoep mij iets toepasselijker. Het werd dan ook tijd om mijn recept voor een flespompoensoep met geroosterde kikkererwten eens voor je uit te werken. Deze glutenvrij en veganistische soep is redelijk eenvoudig te maken en staat in ongeveer 45 minuten op tafel. Door de geroosterde kikkererwten en de gebruikte specerijen heeft de flespompoensoep een beetje een Noord-Afrikaans tintje gekregen. Overigens bevat de maaltijdsoep ook nog paprika’s en wortelen, maar die kun je eventueel weglaten als je ze niet wilt gebruiken. Voeg dan gewoon wat minder bouillon en specerijen toe aan de soep.

Boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas

Boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas

Boerenkool is een wintergroente bij uitstek. Ik vermoed dat bij menig Nederlands huishouden de afgelopen tijd wel een keer een stamppot met deze groente op tafel heeft gestaan. Bij jou ook? Hoewel boerenkool een een ideaal ingrediënt is voor een klassieke Hollandse stamppot, biedt de groente natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld een hoofdingrediënt in dit recept voor een Italiaanse boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas. Deze vegetarische risotto staat in ongeveer 35 minuten op tafel, inclusief de voorbereidingstijd. En ben je niet zo dol op blauwe kaas? Dan kun je natuurlijk een andere kaas gebruiken, zoals Parmezaanse kaas.

Toscaanse Ribollita (Groentesoep met bonen en brood)

Toscaanse Ribollita (Groentesoep met bonen en brood)

Heb je deze tijd van het jaar ook wat vaker zin in een kop dampende soep die je maag goed vult? Maak dan een flinke pan ribollita en geniet er een paar dagen van. Deze Toscaanse groentesoep met tomaten, bonen en brood is namelijk een volwaardige maaltijdsoep. Bovendien is de soep ideaal om opnieuw op te warmen. Dat hoort eigenlijk ook. “Ribollita” betekent namelijk “opnieuw gekookt”, en je hoort de soep af te laten koelen en opnieuw op te warmen voordat je ‘m eet. Dit recept is echter voor een iets snellere ribollita die direct goed smaakt. Wel zo makkelijk. In het recept wordt wel ook aangegeven wat je moet doen als je de soep pas na een dag wilt eten. Voor elk wat wils, dus.

Pasta met geroosterde paprikasaus en balsamico-champignons

Pasta met geroosterde paprikasaus en balsamico-champignons

Heb je zin in een lekkere pasta met een simpele saus? En vind je paprika, balsamico en champignons lekker? Dan is dit recept iets voor jou. Dat zijn namelijk dé ingrediënten die bepalend zijn voor de smaak van deze pasta met geroosterde paprikasaus en balsamico-champignons. Zoals de titel van het gerecht al doet vermoeden. Als je een pot geroosterde paprika’s gebruikt, dan zou dit gerecht binnen 20 minuten op tafel kunnen staan. Het is dan ook ideaal als je geen zin hebt om uitgebreid te koken, maar wel een enigszins gezonde maaltijd wilt eten. Bovendien kun je het gerecht makkelijk naar eigen wens aanpassen. Voeg bijvoorbeeld (vegetarische) kipstukjes toe, gebruik een paddenstoelenmix in plaats van champignons of doe er een Spaans pepertje doorheen als je van pittig eten houdt.

Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook

Patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook

Heb je zin in een lekkere maaltijdsoep die makkelijk te maken is én niet teveel ingrediënten bevat? Dan is dit recept voor een patissonsoep met prei, witte wijn en bieslook misschien wel iets voor jou! Deze soep is enigszins gebaseerd op een Franse aardappel-preisoep. Maar dan met een patisson in plaats van aardappelen. En met witte wijn in plaats van room. Én warm geserveerd in plaats van koud. (Eigenlijk lijkt het er dus niet echt meer op.) Overigens is een patisson misschien wat lastig te verkrijgen, maar de soep zou ook prima gemaakt kunnen worden met aardappelen of courgette in plaats van patisson.

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons

Heb je zin in een ovenschotel met kip, kerrie en een grote hoeveelheid groenten? Dan is dit recept voor een kip-kerrie ovenschotel met bloemkool, prei en champignons waarschijnlijk iets voor jou! De ovenschotel bevat twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Daarbij is het gerecht is lactose- en glutenvrij, mocht dat van belang zijn. Bovendien kun je het recept eenvoudig naar eigen smaak aanpassen. In het recept vind je enkele suggesties voor groente en fruit die je kunt toevoegen. De ovenschotel zou tevens prima smaken met kikkererwten of linzen in plaats van kip, voor een vegetarisch alternatief.

Flespompoen chili met bonen en linzen

Flespompoen chili met bonen en linzen

Heb je zin in een simpele vegetarische Mexicaanse chili (oftewel een chili sin carne)? Dan is dit recept voor een flespompoen chili met bonen en linzen misschien wel iets voor jou! Welke bonen je toevoegt aan de chili maakt niet uit. Ik heb gekozen voor zwarte bonen en kidneybonen, maar je kunt ook één soort bonen gebruiken of juist nog een derde boonsoort toevoegen. De linzen kun je overigens vervangen door extra bonen of quinoa, indien je geen groot fan van linzen bent.

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Heb je zin in een simpele, kruidige en vegetarische curry? Dan is dit recept voor een Nepalese tarkari iets voor jou! Ik heb ervoor gekozen om het gerecht met aardappelen, wortelen en sperziebonen te maken, maar je kunt elke groente gebruiken die je wilt. In de beschrijving van dit recept geef ik enkele mogelijkheden daarvoor. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en een dikke linzensoep. Het heet dan ‘Dal Bhat Tarkari’. Ook voor die soep geef ik je een makkelijk receptje!

Tomaten risotto met spinazie

Tomaten risotto met spinazie

Risotto is eigenlijk iets wat ik zelden maak. Aangezien je vrijwel constant moet blijven roeren voor het beste resultaat lijkt het zo tijdrovend. Ik had laatst echter veel te veel spinazie in huis gehaald, waardoor ik manieren verzinnen om die zak op te maken. Toen kwam het idee van een spinazie risotto in mij op. Er ontbrak alleen nog iets; enkel met spinazie vond ik de risotto namelijk een béétje saai. “Hoe zou het smaken met tomaten?”, vroeg ik mij vervolgens af. Nou, dat smaakt prima en deze tomaten risotto met spinazie is daar het eetbare bewijs van.