Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Japanse Oyakodon (Een kom rijst met kip en ei)

Heb je zin in een redelijk simpele avondmaaltijd (of stevige lunch)? En vind je de smaken uit de Japanse keuken lekker? Dan is dit recept voor oyakodon misschien wel iets voor jou. Het gerecht bestaat simpelweg uit boterzachte kipstukjes, ui en ei, zachtjes gegaard in een bouillon op basis van dashi. Je serveert het gerecht in een kommetje met rijst. De naam van het gerecht is een verwijzing naar de ingrediënten die het bevat. Oyakodon (voluit Oyako Donburi) betekent namelijk zoiets “ouder-en-kind rijstkom” Oyako staat voor de ouder en het kind, in dit geval de kip en het ei. Donburi is de verzamelnaam voor Japanse gerechten die in een kom met rijst worden geserveerd. Serveer het gerecht eventueel ook met zoiets als wokgroenten, gestoomde broccoli of een frisse salade.

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Heb je zin in een simpele roerbakschotel? En vind je broccoli lekker? Dan is dit recept voor een tofu roerbak met broccoli, bamboescheuten en een sesam-misosaus wellicht iets voor jou. In dit gerecht tilt de saus van o.a. tahini en miso de enigszins saaie tofu en broccoli naar een hoger niveau. De roerbakschotel is geschikt voor veganisten en zou ook geschikt kunnen zijn voor mensen met een glutenallergie (indien je de sojasaus vervangt door glutenvrije tamari of kokos aminos). Heb je geen bamboescheuten in huis, maar wel zoiets als rode paprika of wortelen? Dan zou je de bamboescheuten eventueel daarmee kunnen vervangen. Overigens zou je de tofu kunnen vervangen door tempeh, vegetarische kipstukjes of vegetarisch gehakt indien je dat lekkerder vindt.

Shira-ae met spinazie en wortelen

Shira-ae met spinazie en wortelen

Heb je zin in een eenvoudige, lekkere en veganistische maaltijd met Japans smaken? En vind je tofu lekker? Dan is dit recept voor een Japanse shira-ae met spinazie en wortelen iets voor jou! De shira-ae met spinazie en wortelen is snel klaar en wordt koud geserveerd, waardoor het een ideaal gerecht is op warme zomerse dagen. Bovendien kun je de shira-ae (een “dressing” gemaakt van tofu) ook gebruiken om allerlei andere groenten mee op smaak te brengen. Ben je dus geen fan van spinazie en/ of wortelen? Gebruik dan bijvoorbeeld sperzieboontjes of groene asperges!

Chinese groentesoep met tofu en zoodles

Chinese groentesoep met tofu en zoodles

Heb je zin in een simpele, lichte en vegetarische soep met Oosterse smaken? Die je in vijftien tot twintig minuten op tafel kunt zetten? Dan is dit recept voor een Chinese groentesoep met tofu en zoodles iets voor jou! Ingrediënten die gebruikt worden zijn onder andere Chinese kool, peultjes, shiitakes, noedels van courgette, gember en tofu.

Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst

Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst

Ga direct naar het onderstaande recept Over de kip teriyaki met zelfgemaakte teriyaki saus Wil je zelf kip teriyaki maken zonder kant-en-klare teriyaki saus te…

Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)

Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)

Ik had gisteren voor het eerst bibimbap gemaakt. Dit is een Koreaans gerecht dat letterlijk ‘gemengde rijst’ betekent. Het gerecht bestaat uit een hoopje rijst waarop je allerlei ingrediënten plaatst die je apart van elkaar hebt bereidt. Een eitje in het midden maakt de bibimbap af. Voordat je een hap neemt dien je alle ingrediënten echter door elkaar te mengen, want anders heb je natuurlijk geen gemengde rijst. Voor dit populaire Koreaanse rijstgerecht bestaat geen vast recept. Dit is dan ook mijn variant!