Pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk

Pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk

Het is hier misschien een béétje aan de late kant voor, maar bij deze wens ik je toch nog het allerbeste voor 2019! Degenen die al een tijdje zijn aangemeld voor mijn nieuwsbrief, hebben misschien wel gemerkt dat deze blog een tijdje stil heeft gestaan. Maar een nieuw jaar biedt natuurlijk nieuwe kansen, dus ik wilde weer eens een recept met je delen. Uiteindelijk is dat dit recept voor een verwarmende vegetarische curry met pompoen, kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk geworden. Deze pompoencurry heeft een Indiaas accent en is op smaak gebracht met o.a. kaneel, kardemom en komijnzaad. Serveer de curry bijvoorbeeld met zilvervliesrijst, naan en een verfrissende raita.

Pittige Szechuan aubergine met gehakt

Pittige Szechuan aubergine met gehakt

Houd je van de smaken van de Chinese keuken? En heb je niets tegen aubergines (of vind je ze gewoon lekker)? Dan is dit recept voor pittige Szechuan aubergines misschien wel iets voor jou! Het gerecht is érg makkelijk om te maken en staat in ongeveer 20 a 30 minuten op tafel. Het is dan ook ideaal om te maken als je niet te lang in de keuken wilt staan, maar geen zin hebt in een kant-en-klaar maaltijd. Bovendien kun je het gerecht gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Zo heb ik gehakt aan de Szechuan aubergine toegevoegd, maar dat is eigenlijk optioneel.  Ook zonder gehakt smaakt het gerecht namelijk goed. Als je vegetariër of veganist bent, kun je dit dus prima achterwege laten. Natuurlijk is het ook mogelijk om bijvoorbeeld vegetarisch gehakt, tofu of tempeh te gebruiken.

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Yes, het is eindelijk lente! Het leek mij wel toepasselijk om dit seizoen te openen met een recept voor een salade. Ik vond het echter nog iets te koud voor een verfrissende salade met zoiets als fruit erin, dus het is een wat stevigere maaltijdsalade geworden. Een paksoisalade met komkommer, quinoa en kip om precies te zijn. Deze eenvoudige salade wordt op smaak gebracht met een gember-sesamdressing en kan in ongeveer 20 a 25 minuten op tafel staan. Ik heb gerookte kip gebruikt, maar in plaats daarvan kun je natuurlijk ook gebakken kipstukjes of een gegrilde kipfilet gebruiken. Overigens kan ik mij voorstellen dat een vegetarische variant met ei, tofu of tempeh ook prima zal smaken. Het is maar net waar je zin in hebt!

Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)

Indiase linzencurry met spinazie (Dal Palak)

Heb je met dit gure weertje zin een een voedzame curry met verwarmende smaken? Dan is dit recept voor een Indiase Dal Palak misschien wel iets voor jou! Deze linzencurry met spinazie is vrij gemakkelijk om te maken en staat binnen 30 tot 45 minuten op tafel. Bovendien kan de curry uitstekend opnieuw opgewarmd worden en is het in de koelkast dagen houdbaar. Je zou de Dal Palak dus eventueel voor meerdere dagen kunnen klaarmaken. Ik heb het gerecht dit keer met verse spinazie en een verse tomaat gemaakt, maar je zou het ook met diepvriesspinazie en tomatenblokjes uit blik kunnen maken. In dat geval is het helemaal een simpel gerecht om te maken, want dan hoef je bijna niets meer te snijden. Ideaal!

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Heb je zin in een simpele roerbakschotel? En vind je broccoli lekker? Dan is dit recept voor een tofu roerbak met broccoli, bamboescheuten en een sesam-misosaus wellicht iets voor jou. In dit gerecht tilt de saus van o.a. tahini en miso de enigszins saaie tofu en broccoli naar een hoger niveau. De roerbakschotel is geschikt voor veganisten en zou ook geschikt kunnen zijn voor mensen met een glutenallergie (indien je de sojasaus vervangt door glutenvrije tamari of kokos aminos). Heb je geen bamboescheuten in huis, maar wel zoiets als rode paprika of wortelen? Dan zou je de bamboescheuten eventueel daarmee kunnen vervangen. Overigens zou je de tofu kunnen vervangen door tempeh, vegetarische kipstukjes of vegetarisch gehakt indien je dat lekkerder vindt.

Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry)

Sajoer lodeh (Indonesische groentecurry)

Heb je zin om een groentecurry met kokosmelk te maken? Dan is dit recept voor sajoer lodeh iets voor jou! Dit Indonesische groentegerecht is van nature niet vegetarisch door de trassi die gebruikt wordt, maar deze kun je natuurlijk achterwege laten voor een vegetarische sajoer lodeh. Je kunt het gerecht overigens met elke soort groente maken die je lekker vindt. In dit recept gebruik ik bloemkool, spitskool, wortelen en sperziebonen, maar in de tekst staan enkele alternatieven. Om er meer een complete maaltijd van te maken heb ik tempeh toegevoegd aan de sajoer lodeh. Deze kun je vervangen door tofu als je dat lekkerder vindt, of gewoon weglaten. Liefhebbers van eieren raad ik aan om er een gekookt eitje bij te doen.

Noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini

Noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini

Heb je zin in een knapperige, voedzame en simpele salade? En vind vind je noedels lekker? Dan is dit recept voor een noedelsalade met courgette, sojabonen en tahini waarschijnlijk iets voor jou! Het is momenteel misschien niet écht het allerbeste weer voor een salade, maar het stond al een tijdje op mijn planning om dit recept op de blog te plaatsen. De zomer is echter zo snel voorbij gegaan dat ik er nog niet aan toe was gekomen. Ach ja, ook als het regenachtig is smaakt deze noedelsalade goed hoor.

Chinese tomatensoep met ei

Chinese tomatensoep met ei

Heb je zin in een hele simpele tomatensoep die snel klaar is? En lust je eieren? Dan is dit recept voor een Chinese tomatensoep met ei waarschijnlijk iets voor jou! Als je kant-en-klare tomatenblokjes uit pak of blik gebruikt, dan kan deze soep binnen tien a vijftien minuten op tafel staan. Maar ook met verse tomaten die je zelf ontvelt en ontdoet van de zaadjes ben je snel klaar. Bovendien kun je de soep gemakkelijk uitbreiden met ingrediënten zodat het meer een maaltijdsoep wordt. Zie het recept voor suggesties daaromtrent!

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Nepalese Dal Bhat Tarkari (Milde groentecurry met rijst en linzensoep)

Heb je zin in een simpele, kruidige en vegetarische curry? Dan is dit recept voor een Nepalese tarkari iets voor jou! Ik heb ervoor gekozen om het gerecht met aardappelen, wortelen en sperziebonen te maken, maar je kunt elke groente gebruiken die je wilt. In de beschrijving van dit recept geef ik enkele mogelijkheden daarvoor. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en een dikke linzensoep. Het heet dan ‘Dal Bhat Tarkari’. Ook voor die soep geef ik je een makkelijk receptje!

Hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons

Hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons

Heb je zin in een gezonde avondmaaltijd waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan? En vind je de smaak van hoisinsaus lekker? Dan is dit recept voor hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons iets voor jou! Deze wokschotel is redelijk laag in koolhydraten doordat je noedels van courgette gebruikt in plaats van normale noedels. Bovendien bevat het gerecht daardoor een flinke hoeveelheid groente, wat ook niet verkeerd is. Overigens kun je in plaats van kalkoenfilet prima zoiets als kipfilet, rundvlees of tofu gebruiken. Ben je geen fan van champignons? Ook die kun je natuurlijk vervangen voor iets anders. In het recept geef ik enkel voorbeelden!