GEFU Spirelli Spiraalsnijder Review

Review GEFU Spirelli Spiraalsnijder van Bol.com

GEFU Spirelli Spiraalsnijder van Bol.com | Gewoon een foodblog!
GEFU Spirelli Spiraalsnijder van Bol.com

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Hoewel de spiralizer (ook wel spiraalsnijder genoemd, maar in het Engels vind ik het leuker klinken) jaren geleden al een hype was onder food bloggers, hoorde ik er pas halverwege 2015 voor het eerst van. Het komt erop neer dat je met zo’n apparaat heel gemakkelijk groenten en fruit in dunne slierten kunt snijden. Als je dat af en toe doet (of wilt gaan doen), dan kun je jezelf veel tijd en moeite besparen door zo’n apparaat aan te schaffen.

Groenten gesneden met de Spirelli | Gewoon een foodblog!

Sinds ik voor het eerst had gehoord van het spiraalsnijder fenomeen heb ik meerdere malen getwijfeld of ik er eentje zou bestellen. Het kwam er nooit van, voornamelijk omdat ik dacht dat ik er weinig gebruik van zou maken. Van de week waren courgettes echter in de aanbieding bij de Albert Heijn en ik dacht bij mijzelf: “Wat kan ik daar nou mee maken?” Het eerste wat mij te binnenschoot was courgetti. Oftewel, spaghetti van sliertjes courgette. En daar was een spiraalsnijder toch wel handig voor. Dus ben ik gezwicht en heb ik er maar eentje besteld bij Bol.com. Hoewel de spiralizer hype vást alweer voorbij is, geldt in dit geval het credo ‘beter laat dan nooit’. Ik had gekozen voor de GEFU Spirelli aangezien deze niet al te duur was (afgeprijsd naar €20) en ruim vier sterren had op basis van 251 reviews.

Ben ik er tevreden mee? En zou ik dit apparaat aanraden (mocht je interesse hebben in een spiraalsnijder)? Jazeker! Waarom? Dat lees je in deze review.

Wat is een spiraalsnijder/ spiralizer?

Zoals gezegd kun je met een spiraalsnijder groenten en fruit in slierten snijden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om snel groenten te snijden die je in een salade verwerkt. Ook wordt zo’n apparaat vaak gebruikt om groenten in slierten te snijden, welke worden gebruikt als vervanging voor noedels en spaghetti. Aangezien noedels en pasta relatief veel koolhydraten bevatten, kun je op die manier ‘light’ varianten maken van gerechten met noedels en pasta. Producten die vaak spiraalgesneden worden (is dat een woord…?) zijn courgettes, wortelen en komkommers. Je kunt er echter van alles mee snijden, waaronder (zoete) aardappelen, appels, peren en ga zo maar door.

Waarom heb ik de GEFU Spirelli Spiraalsnijder gekozen?

Spiraalsnijders zijn er in vele soorten en maten. Ze variëren van grote apparaten die je op je tafel/ aangerecht moet plaatsen tot kleine apparaatjes die je in je hand kunt houden. Zelf heb ik gekozen voor een kleine variant. Deze is gemakkelijker op te bergen in een keukenlade, wat handig is voor iemand met ruimtegebrek. Ook is de GEFU Spirelli relatief goedkoop en aangezien ik niet wist of ik zo’n apparaat zou gebruiken wilde ik er niet al te veel geld aan uitgeven.

GEFU Spirelli onderdelen | Gewoon een foodblog!

Hoe werkt de GEFU Spirelli Spiraalsnijder?

Bij de GEFU Spirelli zit geen instructieboekje. Het doosje bevat enkel de spiraalsnijder, welke uit twee onderdelen bestaat: het grote snijgedeelte en een klein ‘dopje’ dat je op het ingrediënt dat je gaat snijden dient te plaatsen. Dat is voor de veiligheid en zorgt ervoor dat je niet in je vingers kunt snijden. Een instructieboekje zou eigenlijk ook overdreven zijn. Het enige wat je hoeft te doen is de groente/ fruit in de spiraalsnijder te steken en rond te draaien. De GEFU Spirelli heeft twee soorten mesjes, namelijk 2,0 x 3,0 mm en 3,5 x 5,0 mm. Deze geven respectievelijk de dikte van spaghetti en noedels. Je hebt dus geen mogelijkheid om bijvoorbeeld bredere slierten (zoals tagliatelle) te maken.

Welke producten heb ik gespiralized?

Als test heb ik een als eerste een courgette, vervolgens een aardappel en tot slot een wortel gesneden met de GEFU Spirelli. Van de courgette had ik verwacht dat het snijden makkelijk zou gaan, aangezien een courgette vrij zacht is. Bij de hardere aardappel en wortel had ik meer twijfels. Alle ingrediënten konden echter heel gemakkelijk, zonder kracht te zetten, gesneden worden.

Courgette gesneden als courgetti | Gewoon een foodblog!
Courgette gesneden als courgetti (2,0 x 3,0 mm)
Wortel en aardappel gesneden | Gewoon een foodblog!
Wortel en aardappel gesneden in bredere slierten (3,5 x 5,0 mm)

Nadelen van de GEFU Spirelli Spiraalsnijder

Heeft de GEFU Spirelli ook nadelen? Wel een paar kleintjes. Aangezien dit een kleine spiraalsnijder is, is het lastiger om kleinere producten te snijden en kun je niet het gehele product spiraalsnijden. Dan loop je namelijk kans om in je vingers te snijden. Dit was vooral te merken met de aardappel. Doordat het veiligheidsdopje precies op de het snijgedeelte past, houd je ongeveer 1/4e aardappel over die je er eigenlijk niet meer mee kunt snijden. Je komt namelijk niet diep genoeg. Oplossing: steek een vork in het resterende stukje van het ingrediënt dat je snijdt en draai de vork rond. Op die manier kom je dieper in de GEFU Spirelli en kun je vrijwel het gehele ingrediënt snijden.

Nadeel GEFU Spirelli | Gewoon een foodblog!
Tip: gebruik een vork voor het laatste stukje

Met een groter apparaat heb je dit probleem niet en kun je gemakkelijk alle ingrediënten helemaal opsnijden. Met de nieuwe versie van dit apparaat, de GEFU Spirelli 2.0, kun je “nog meer als voorheen alle groente ook daadwerkelijk opsnijden” en heb je dit probleem schijnbaar ook minder. Ik was echter via Google bij de 1.0 variant terecht gekomen en ik zag de 2.0 variant pas nadat ik mijn bestelling had geplaatst (slim, hè?).

Overigens heb ik gemerkt dat je de GEFU Spirelli na gebruik het beste direct kunt schoonspoelen. Als de restjes van het product dat je hebt gesneden eenmaal zijn opgedroogd, dan is het lastig om de mesjes schoon te maken.

Wat is mijn eerste creatie met de spiraalsnijder?

Tja, wat moest ik nu met die ingrediënten die ik gesneden had? Ik had er een soort van gado gado-achtige salade van gemaakt door de aardappelslierten op te bakken, pindasaus te maken en een eitje te koken. De sliertjes courgette en wortel had ik in ijswater gelegd zodat de sliertjes mooi krulden en knapperig werden. Ook had ik er wat andere dingen bijgedaan die ik nog in huis had, zoals rode peper en bosui. Easy! Vind het resultaat er op zich wel grappig uitzien.

Eerste gerecht met een spiralzier | Gewoon een foodblog!

Wil je een spiralizer kopen?

Er zijn veel webshops te vinden waar je een spiraalsnijder kunt kopen. Zelf heb ik gekozen voor Bol.com. De GEFU Spirelli die ik heb besteld had ruim 4 sterren op basis van 250 reviews. Daarbij is het apparaat afgeprijsd naar slechts €20 én is de verzending gratis. Bovendien plaatste ik mijn bestelling pas om half 11 ’s avonds en kon m’n bestelling de volgende dag tussen 9 en 11 uur ’s ochtends al geleverd worden (en natuurlijk was de bezorger op tijd). Ik heb daardoor zeker geen spijt van deze keuze gehad!

GEFU Spirelli Spiraalsnijder Review | Gewoon een foodblog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *