Komkommer raita met munt

De oplettende volgers van deze blog die elke zin die ik typ nauwlettend lezen is het misschien opgevallen dat ik het bij een paar recepten over ‘raita’ heb gehad. Al bij een curry recept uit 2015 schreef ik namelijk dat het lekker was om er een simpele komkommer raita bij te serveren en dat ik daar “binnenkort eens een recept voor zou toevoegen”. Van “binnenkort” is weinig terecht gekomen want we zijn inmiddels 18 maanden verder. Toch is hier dan eindelijk een recept voor komkommer raita met munt. Beter laat dan nooit!

Rode pesto maken van zongedroogde tomaten

Wil je zelf een keer rode pesto maken van zongedroogde tomaten? Dan is dit recept iets voor jou! Het is een simpel basisrecept, maar je kunt er eventueel nog ingrediënten als geroosterde paprika’s of een rood pepertje aan toevoegen als je dat lekker vindt. In het recept geef ik enkele voorbeelden van veranderingen die je kunt aanbrengen. Ook het basisrecept voor zelfgemaakte rode pesto van zongedroogde tomaten smaakt dankzij de verse ingrediënten echter al beter dan de (meeste) potjes rode pesto die je kunt kopen!

Pecanboter met dadels en kaneel

Wil je eens iets anders op jouw brood, rijstwafel of cracker smeren? Maak dan deze simpele pecannotenboter met dadels en kaneel! Eigenlijk is het een soort van kruising tussen een fruitspread en een notenboter, maar aangezien ‘ie verhoudingsgewijs meer pecannoten dan dadels bevat ben ik toch voor de naam ‘pecanboter’ gegaan. Het is in ieder geval héél gemakkelijk om te maken en nog best gezond ook!

Spinazie pesto met peterselie

Houd je van groene pesto en wil je er eens een variant op maken? Of ben je bijvoorbeeld niet zo dol op basilicum en kun je wel een recept gebruiken voor een pesto zónder basilicum? In dat soort gevallen is deze groene pesto met spinazie en peterselie iets voor jou! De blogpost bevat tevens een voorbeeld waarbij deze pesto gebruikt wordt als dressing voor een zomerse salade met o.a. gemengde sla, blauwe bessen en hazelnoten.

Geroosterde kokosboter maken

Kokos is volgens mij een smaak waar je van houdt of een smaak die je écht niet lekker vindt. Ik ben er zelf in ieder geval dol op. Kokosmelk, kokosrasp en zelfs eiwitpoeder met kokossmaak zijn dingen die ik regelmatig gebruik. En vanaf vandaag is daar nog iets bij gekomen: kokosboter! Geroosterde kokosboter, om precies te zijn.

Zelf pindakaas maken

Ik ben van kinds af aan al gek geweest op pindakaas. Later kwam daar nog een voorliefde voor pinda’s en pindasaus bij. Toevallig, hè? Je kunt je dan ook wel voorstellen dat ik al lange tijd met het idee speelde om zelf pindakaas te maken. Met mijn nieuwe foodprocessor kon ik er eindelijk mee aan de slag! Dit is mijn recept voor de allersimpelste pindakaas ooit.

Rode bieten hummus

Houd je van hummus? Dan is dit recept voor rode bieten hummus iets voor jou! De zoete, aardse smaak van de rode biet combineert namelijk perfect met de klassieke hummus ingrediënten zoals tahini, knoflook en citroen. Serveer de rode bieten hummus met rauwe groenten, vers fruit of afgebakken brood voor een lekker tussendoortje of een lichte lunch.

Geroosterde bloemkool hummus

Laatst zag ik op TV die reclame over de groentespreads van Zonnatura en ik dacht bij mijzelf: “Het word tijd dat ik eens mijn eigen groentespread recept verzin!” Uiteindelijk is m’n groentespread een hummus met geroosterde bloemkool geworden, want bloemkool was zo’n beetje het enige wat ik op dat moment in huis had. Ingrediënten die gebruikt worden in dit recept zijn o.a. bloemkool, tahini (sesampasta), knoflook, citroensap en olijfolie.

Rucolapesto (pesto di rucola)

Gebruik je graag pesto in gerechten of op brood? Probeer dan eens deze rucolapesto. De rucolapesto is een variant op de traditionele – en meest bekende – pesto alla Genovese. De basilicum en de pijnboompitten, die in een pesto alla Genovese horen, worden namelijk vervangen door rucola en geroosterde walnoten. Gebruik de rucolapesto bijvoorbeeld als broodspread, in soepen of over gekookte aardappelen. Ook kun je er een prima pasta pesto di rucola mee maken!