Gezonde amandel, rozijn en dadelrepen

Energierepen maken van dadels, amandelen en rozijnen | Gewooneenfoodblog.nl
Heb je zin in een simpel, verantwoord én lekker tussendoortje? Maak dan eens deze energierepen met dadels, amandelen, rozijnen en een vleugje kaneel! De amandel, rozijn en dadelrepen:

  • Bestaan uit slechts vier ingrediënten: dadels, amandelen, rozijnen en kaneel
  • Zijn lekker zoet door de natuurlijke suikers in de dadels en rozijnen
  • Vergen maar tien minuten voorbereidingstijd (en vervolgens wat geduld)
  • Hoeven niet afgebakken te worden
  • Zijn relatief laag in calorieën en best gezond
  • Kunnen gemakkelijk naar eigen wens aangepast worden
  • Zijn onder andere vegan, glutenvrij en Paleo

Noot vooraf: de amandel, rozijn en dadelrepen zijn niet krokant zoals muesli repen, maar ‘chewy’ en een beetje kleverig. Dan weet je dat. Ooit komt er een dag dat er ook een recept voor krokante muesli repen op deze blog komt te staan.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de amandel, rozijn en dadelrepen met kaneel

Het is 15.00 uur, je moet nog enkele uren werken of op school zitten en je bent een beetje futloos. Maar je hebt geen zin in nóg een koffie. Een herkenbaar moment? Zorg dan dat je voortaan één (of twee a drie 😉 ) van deze zelfgemaakte energierepen bij je hebt!

Amandel, rozijn en dadelrepen met kaneel | Gewooneenfoodblog.nl
Die dadel op de voorgrond lijkt verhoudingsgewijs best groot. Of heb ik gewoon erg kleine repen gemaakt? Gelukkig kun je zelf de grootte bepalen!

Waarom zelf energierepen maken?

Energierepen zijn vaak relatief duur en/ of zitten vol met geraffineerde suikers, E-nummers en enkele ingrediënten waarvan het lastig is om de naam uit te spreken. En dat terwijl energierepen als zijnde ‘gezond’ verkocht worden. Gelukkig is het heel gemakkelijk om zelf gezonde energierepen te maken. Zoals deze amandel, rozijn en dadelrepen! Door ze zelf te maken bespaar je geld, weet je precies wat erin gaat en kun je de smaak eventueel naar eigen wens aanpassen.

Energierepen maken van amandelen, dadels en rozijnen | Gewooneenfoodblog.nl
De enige ingrediënten die in deze gezonde fruit- en notenrepen gaan

Dadelrepen maken met maar vier ingrediënten

Ik wilde dit zelfgemaakte energierepen recept simpel en basic houden door maar vier ingrediënten te gebruiken. Je kunt er zelf natuurlijk nog van alles aan toevoegen om de amandel, rozijn en dadelrepen voedzamer en/ of lekkerder te maken. Denk hierbij aan chia zaad, lijnzaad of sesamzaad, maar ook aan pompoenpitten, havermout of kokosrasp. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Amandel, rozijn en dadelrepen maken met keukenmachine | Gewooneenfoodblog.nl
Hak alle ingrediënten fijn in een keukenmachine of blender

Dilemma’s van een foodblogger

Net zoals dat voor mijn eerste granola recept van vorige week gold, gold ook voor deze energierepen met dadels, amandelen en rozijnen dat het lang op m’n planning stond om zo’n soort recept op deze blog te plaatsen. Het duurde echter even doordat ik wederom werd overvallen door twijfel. Wilde ik muesli repen gaan maken? Of toch eiwitrepen? Misschien wel granola repen? Notenrepen? Fruitrepen? … chocoladerepen? En wat als mijn repen zowel fruit als noten zouden bevatten, wat voor een naam zou ik ze dan geven? En daar begon de ellende pas, want vervolgens diende ik ook nog te kiezen uit de vele mogelijke smaken, ingrediënten en bereidingswijzen. Wat een dilemma’s allemaal.

Dadelrepen maken: Stap 3 | Gewooneenfoodblog.nl
Doe de fijngehakte ingrediënten in een rechthoekige of vierkante vorm, druk alles goed aan en plaats de vorm een uurtje in de koelkast

Te warm om een oven te gebruiken, dus no-bake repen

Nou, die knoop was vanochtend doorgehakt. Aangezien het bij mij binnen al een week lang 26 tot 28 graden is had ik geen zin om mijn oven (lang) aan te zetten. Het was immers al warm genoeg in huis. Ik ging dus sowieso “no-bake” of “raw” repen maken. Uiteindelijk heb ik mij laten inspireren door de bodems van mijn twee kwarktaarten (bananen kwarktaart en kiwi en avocado kwarktaart). Die hoefden namelijk niet afgebakken te worden en bestonden voor het merendeel uit dadels en noten.

Dadelrepen maken: Stap 4 | Gewooneenfoodblog.nl
Snijd er (ongeveer) gelijke dadelrepen van; je kunt er zo’n tien a twaalf dunne repen uit snijden

Field research bij de AH

Voor meer inspiratie had ik nog even bij de Fruit- en notenrepen van de Albert Heijn gekeken. Ook daar stonden diverse repen tussen die voor het merendeel bestonden uit dadels en noten. Zoals deze Beond raw choco bar , waarvoor je €1,59 betaalt terwijl het een reep is van slechts 35 gram. Ik heb ‘m natuurlijk geprobeerd en – toegegeven – het smaakte lekker. Maar zelf energierepen maken is zeker goedkoper en het resultaat is vergelijkbaar!

Gezond tussendoortje: Dadelrepen | Gewooneenfoodblog.nl
Geniet tot slot van een gezond tussendoortje (of twee)

Zelf inspiratie? Pas de dadelrepen naar eigen inzicht aan!

Na een paar repen van de AH uitgeprobeerd te hebben wist ik zeker dat ik een energiereep recept op basis van dadels en noten ging maken. Aangezien ik van rozijnen en kaneel houdt heb ik ervoor gekozen om die toe te voegen aan de dadelrepen. Wat betreft de gekozen noten: de smaak van amandelen past naar mijn idee goed bij rozijnen en kaneel. Én ik had toevallig nog genoeg amandelen in huis, wat ook meetelde. Je zou zelf echter dezelfde verhoudingen aan kunnen houden als ik in dit recept aangeef, maar dan ander gedroogd fruit en/ of noten kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan fruit zoals abrikozen en noten zoals cashewnoten. Hé, ik heb alvast een idee voor een volgend recept! Als je geen grote fan van kaneel bent (is dat mogelijk?), dan kun je deze achterwege laten of vervangen door bijvoorbeeld cacao.

Zelf amandel, rozijn en dadelrepen maken

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Gezonde amandel, rozijn en dadelrepen
Maaltijd Tussendoortjes
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
Maaltijd Tussendoortjes
Keuken Algemeen
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. Hak de dadels, amandelen en rozijnen zo fijn mogelijk in een foodprocessor. Het zal waarschijnlijk enkele minuten duren voordat de ingrediënten fijn zijn gehakt. Voeg daarna de kaneel toe en meng de kaneel er goed doorheen. Begin eventueel met een half theelepeltje en proef het mengsel, want misschien vind je dat wel genoeg (of misschien wil je uiteindelijk wel meer dan één theelepel toevoegen; dat is geheel aan jou).
  2. Pak een rechthoekige of vierkante vorm en bekleed de onderkant met een bakpapiertje. Ik heb een vorm van 15 bij 15 centimeter gebruikt. Stort het dadelmengsel in de vorm en druk alles goed aan. Zet het dadelmengsel vervolgens een klein uurtje in de koelkast.
  3. Haal het dadelmengsel uit de vorm en snijd er repen van. Bewaar de repen in een afgesloten bakje (bij voorkeur in de koelkast).
Notities

Je kunt de dadelrepen het beste in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Op die manier blijven ze minstens drie dagen (ik denk veel langer) goed. Je zou ze op kamertemperatuur kunnen bewaren, maar in de koelkast behouden ze het beste hun vorm.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

3 antwoorden op “Gezonde amandel, rozijn en dadelrepen”

  1. Voor wie denkt “calorie-arm”, nou nee. Ik berekende 130 kcal per reepje. Als je er daar echt 3 van opeet om 4 uur, kan je je avondmaaltijd zo ongeveer overslaan?

  2. hoi vandaag de dadelrepen gemaakt,en ze blijven erg zacht, ook na een uur in de koelkast te hebben gelegen,zitten nu even in de vriezer.

    enig idee hoe dit komt?
    ik heb precies het recept gevolgd.

    groetjes Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *