Chinese tomatensoep met ei

Chinese tomatensoep met ei | Gewoon een foodblog!

Heb je zin in een hele simpele tomatensoep die snel klaar is? En lust je eieren? Dan is dit recept voor een Chinese tomatensoep met ei waarschijnlijk iets voor jou! Deze soep:

  • Kan binnen 10 a 15 minuten op tafel staan als je tomatenblokjes uit pak/ blik gebruikt
  • Is vegetarisch als je groentebouillon in plaats van kippenbouillon gebruikt
  • Is glutenvrij als je tamari of kokos aminos in plaats van sojasaus gebruikt
  • Kun je gemakkelijk uitbreiden met ingrediënten als tofu, noedels of groenten

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Chinese tomatensoep met ei

Naar mijn weten bestaat een Chinese maaltijd vaak uit +- vijf verschillende gerechten die gelijktijdig op tafel gezet worden. Eén daarvan is vaak rijst en meestal zit er ook wel een soep bij. (Als Wikipedia correct is 🙂 ) Zo’n soep kan dus deze soep met ei zijn. Je hebt een versie die alleen gemaakt wordt van kippenbouillon en ei – Dan Hua Tang – en een versie die gemaakt wordt van tomaat, kippenbouillon en ei: Fan Qie Dan Hua Tang.

In het Nederlands betekent dat zoiets als ‘Tomaten ei bloem soep’. Door het ei voorzichtig in de kokende bouillon te gieten terwijl je goed roert ontstaan er namelijk fluweelzachte sliertjes ei in een patroon dat, met een beetje fantasie, van bovenaf gezien kan worden als een bloem.

Ingrediënten Chinese tomatensoep | Gewooneenfoodblog.nl

Chinese tomatensoep met ei maken

Ik zeg dit wel vaker over mijn recepten, maar deze Chinese tomatensoep met ei is écht heel makkelijk om te maken. In de meest basic vorm heb je alleen wat kippenbouillon (of groentebouillon), tomaat en ei nodig. Idealiter ook een bosui, maar dat was het eigenlijk wel.

Chinese tomatensoep met ei maken #1 | Gewooneenfoodblog.nl

In het weekend maak ik dan ook met enige regelmaat als lunch iets soortgelijks aan deze soep. Ik heb namelijk vrijwel altijd eieren, een pak met tomatenblokjes en bosuien in huis. Met die ingrediënten kan de soep in 10 minuten op tafel staan. Ideaal, toch? Ik moet overigens wel zeggen dat ik voor dit recept verse tomaten heb gebruikt die ik eerst heb ontveld en ontdaan van de zaden. Dan duurt het allemaal wat langer. Voel je dus vrij om tomatenblokjes uit pak/ blik te gebruiken. Ook kun je verse tomaten niet eerst ontvellen en de zaden er gewoon bij doen. Door tomaten zonder vel te gebruiken blijft de soep echter zacht van structuur, wat past bij het fluweelzachte ei.

Chinese tomatensoep met ei maken #2 | Gewooneenfoodblog.nl

Eerst bak je de bosui en tomaten kort op in een wok, doe je de bouillon erbij en breng je de Chinese tomatensoep (nu nog zonder ei) aan de kook. Ondertussen klop je het ei los. Heeft de soep een paar minuten gekookt? Dan schenk je het ei voorzichtig door de kokende bouillon terwijl je goed roert zodat er mooie, zachte sliertjes ontstaan. Vervolgens haal je de pan van het vuur, schenk je de soep in het gewenste aantal kommen en strooi je eventueel wat achtergehouden bosui er overheen. Een kind kan de was doen.

Chinese soep met tomaat en ei | Gewooneenfoodblog.nl

Oké, het is een Chinese tomatensoep met ei én wat andere dingen

Als ik de soep volgens de bovenstaande bereidingswijze had uitgeschreven, dan was dit misschien wel het recept met de minste ingrediënten op deze blog geweest. Ik heb er echter natuurlijk nog een paar dingen aan toegevoegd zodat de soep wat meer smaak heeft.

Zoals verse gember…

Het eerste ingrediënt is verse gember. De frisse smaak van verse gember past wat mij betreft prima bij de Chinese tomatensoep met ei. Bovendien is gember een onmisbaar ingrediënt in de Chinese keuken, dus wat dat betreft is de toevoeging niet zo gek. Daarbij wordt gember allerlei medicinale eigenschappen toegewezen, dus de toevoeging is helemaal ideaal als je je een beetje ziekjes voelt.

… en zowel sojasaus als sesamolie

De twee andere ingrediënten die ik heb toegevoegd zijn lichte sojasaus en sesamolie. Beide ingrediënten zijn tevens typerend voor de Chinese keuken en allebei geven ze de tomatensoep met ei een subtiele smaak mee. Vooral sojasaus wordt dan ook vaak toegevoegd aan deze soep.

Chinese soep met tomaat en ei maken | Gewooneenfoodblog.nl

Andere dingen die je kunt toevoegen aan de Chinese tomatensoep met ei

Proteïne: tofu, gehakt of kip

Vervolgens kun je de soep natuurlijk heel gemakkelijk naar eigen wens aanpassen door er dingen aan toe te voegen. Een vrij traditionele toevoeging is bijvoorbeeld tofu. Snijd daarvoor wat tofu in blokjes en voeg deze tegelijk met de bouillon toe aan de soep. Helaas maakte ik de soep op zondag en had ik geen tofu in huis, anders had ik dat ook gedaan. (Waar ik woon zijn helaas de winkels niet open op zondag.)

Een andere proteïne die je kunt toevoegen is gehakt. Varkensgehakt zou er het beste bij passen, maar runder-, kippen- of vegetarisch gehakt kan natuurlijk ook. Bak deze eerst op hoog vuur kort op voordat je de tomaten toevoegt en de rest van het recept volgt.

Ik had ook geen gehakt in huis (mijn voorbereidingen voor recepten laat vaak veel te wensen over). Ik had echter wel een kipfilet in de koelkast liggen. Deze wilde ik eigenlijk voor een ander recept gebruiken dat ik in het weekend wilde maken, maar ook daar had ik uiteindelijk niet alle ingrediënten voor. De kipfilet heb toen maar 12 minuten gepocheerd in de kippenbouillon, alvorens de kipfilet uit elkaar te trekken. (… Pulled chicken klinkt toch beter dan uit elkaar getrokken kip hè?). De kippenbouillon is daarna bij de tomatensoep gegaan. Ook zoiets zou je dus kunnen doen.

Tomaten ei bloem soep | Gewooneenfoodblog.nl

Ook noedels naar keuze kunnen door de tomatensoep met ei

Om er meer een maaltijdsoepje van te maken, voor een lunch bijvoorbeeld, zou je er ook wat noedels aan toe kunnen voegen. Rijstnoedels, glas vermicelli of ‘normale’ noedels kunnen allemaal. Het is maar net welke je voorkeur heeft.

Wat extra groenten kunnen ook nooit kwaad

Tot slot kun je natuurlijk nog wat groenten aan de Chinese tomatensoep met ei toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan doperwten, Chinese kool of julienne gesneden wortels. Deze kun je tegelijkertijd met de tomaten toevoegen. Een handje taugé op het eind is ook wel een toepasselijke optie.

En natuurlijk iets om het pittig te maken

Oh, en houd je van een beetje pit? (Dit is tot slot #2.) Dan weerhoudt niets je ervan om je favoriete pikante smaakmaker aan de Chinese tomatensoep met ei te voegen. Dat kan bijvoorbeeld een verse of gedroogde rode peper zijn die je tegelijkertijd met de gember mee bakt. Datzelfde geldt voor gemalen cayennepeper of pepervlokken. Een schepje sambal, sriracha of chilisaus kan natuurlijk ook.

Chinese tomaten ei bloem soep | Gewooneenfoodblog.nl

Mijn advies: hou het wel simpel

Houd er wel rekening mee dat de ster van de show in dit gerecht het fluweelzachte ei is. Als je er te veel andere texturen aan toevoegt, dan merk je niets meer van het ei. Dat is ook zonde. Ik heb dit keer eigenlijk alleen maar vermicelli en kip erbij gedaan omdat ik dacht dat het de foto’s iets sprekender zou maken 🙂 Eigenlijk vind ik het zonder die ingrediënten lekkerder. (Ik heb het merendeel van de noedels en kip die je op de foto’s ziet dan ook gebruikt voor mijn hoofdgerecht.)

Als je iets aan het onderstaande recept wilt toevoegen, dan zou ik zelf denk ik voor doperwten en tofu of gehakt gaan. En misschien een vers rood pepertje of een kwart theelepeltje cayennepeper. Maar wie ben ik? Het is jouw soep en jij weet wat je lekker vindt!

Houd je van dikke tomatensoep? Voeg dan extra tomaten toe

PS In China zijn de soepen over het algemeen dunner dan dat wij in het westen gewend zijn. Als je een dikkere tomatensoep met ei wilt, dan kun je er wat extra tomaten aan toevoegen. Ook kun je de soep dikker maken door een theelepel maizena aan te lengen met een theelepel water en deze toe te voegen. Ik zou in dat geval echter gaan voor meer tomaten.

Chinese tomatensoep met ei, noedels en kip | Gewooneenfoodblog.nl

Nog een laatste tip: Probeer ook eens deze Chinese groentesoep met tofu en courgette!

Recept Chinese tomatensoep met ei

Recept Afdrukken
Chinese tomatensoep met ei
Dit is een simpel recept voor een snelle Chinese tomatensoep met ei. Je kunt zowel tomatenblokjes uit pak/ blik gebruiken (de snelste variant), verse tomaten gebruiken die je alleen klein snijdt (de iets langzamere variant) óf verse tomaten gebruiken die je eerst ontveld, ontpit en dan klein snijdt (de meest tijdrovende variant). Ik zou voor #1 of #3 gaan. Ik kies gemakshalve bijna altijd voor tomatenblokjes uit pak.
Chinese tomatensoep met ei | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Lunch, Voorgerecht
Keuken Chinees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Lunch, Voorgerecht
Keuken Chinees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Chinese tomatensoep met ei | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Breng de bouillon aan de kook. Gebruik je verse tomaten die je wilt ontvellen? Snijd dan een kruisje in de bolle kant van de tomaten en dompel de tomaten 20 seconden onder in de kokende bouillon. Haal de tomaten uit de bouillon en spoel ze goed koud onder de kraan. Verwijder het velletje, snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten vervolgens in kleine blokjes.
  2. Snijd de bosui in schuine ringen en de plakjes gember in kleine luciferstokjes. Zet een wok of een soeppan op hoog vuur en voeg een klein beetje olie naar keuze toe. Voeg de gember en het grootste gedeelte van de bosui toe (houd een klein beetje apart ter garnering). Roerbak de gember en bosui een minuutje, voeg de tomatenblokjes toe en bak deze ook een minuutje.
  3. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat de soep drie minuten koken. Kluts ondertussen het ei. Doe daarna de sojasaus en sesamolie erbij en proef of de soep naar wens is. Voeg eventueel wat peper en zout toe, of extra sojasaus of sesamolie.
  4. Voeg heel langzaam het geklutste ei toe aan de kokende soep terwijl je voortdurend roert met je andere hand. Haal de soep van het vuur, strooi de resterende bosui er overheen en serveer de soep direct.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *