Dak Bokkeum Tang (Koreaanse stoofpot)

Dak bokkeum tang met bloemkool | Gewoon een foodblog!
Dak Bokkeum Tang: Pittige Koreaanse stoofpot met kip

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Dak Bokkeum Tang

Heb je zin in een simpel stoofpotje met een beetje pit? Dan is Dak Bokkeum Tang (ook wel geschreven als dakbokkeumtang en dak-bokkeumtang) iets voor jou. Dak Bokkeum Tang is namelijk een pittige Koreaanse stoofpot van kip en aardappelen. Vaak worden ook wortelen toegevoegd (en deze vind je dan ook terug in mijn recept). Het lijkt wat betreft bereiding en eindresultaat een klein beetje op een curry. Het bevat echter weinig ingrediënten die gebruikt worden in een typische curry, zoals korianderzaad, komijnzaad en laos. De belangrijkste smaakmaker in Dak Bokkeum Tang is namelijk gochujang.

Gochujang

Gochujang is een donkerrode, mild-pittige Koreaanse pasta. Gochujang bestaat uit chilipepers, rijst en sojabonen die gefermenteerd worden. Het duurde even voordat ik een winkel bij mij in de buurt vond die gochujang verkocht. De eerste keer dat ik Dak Bokkeum Tang maakte had ik dan ook mijn eigen chilipasta gemaakt op basis van cayennepeper, paprikapoeder, sojasaus, honing en rijst wijnazijn (en dat smaakte prima).

Dak bokkeum tang zonder gochujang | Gewoon een foodblog!
Dak Bokkeum Tang zonder Gochujang (hé, dat rijmt!)

Uiteindelijk vond ik toch een flesje gochujang van het merk Chung Jung One bij de Albert Heijn en had ik het een tweede keer gemaakt mét de juiste pasta. Het eindresultaat was eigenlijk best vergelijkbaar. In het recept zal ik dan ook een alternatief voor de gochujang geven als je geen zin hebt om zo’n flesje in huis te halen of het nergens kan vinden.

Welke kip gebruik je voor Dak Bokkeum Tang?

Voor Dak Bokkeum Tang kun je elke soort kip gebruiken die je wilt, zoals kippenvleugeltjes, kippenbouten of kipfilet. Je kunt ook een combinatie van verschillende stukken kip gebruiken. Zelf heb ik het de eerste twee keer gemaakt met kipdijfilet (+- 80 gram p.p.) en drumsticks (één drumstick p.p.). Daarna heb ik het wel eens met alleen kipfilet gemaakt. Snijd het kippenvlees in ieder geval niet te klein, want de kip dient samen met de wortelen en de aardappelen zo’n twintig a 25 minuten te stoven. Als de kip na tien minuten al gaar is, dan wordt ’t er niet lekkerder op. Dit geldt vooral voor een mager stuk vlees zoals kipfilet.

Afwijken van het traditionele recept

Overigens ben je natuurlijk vrij om dit simpele Dak Bokkeum Tang recept aan te passen. Zelf heb ik na de eerste twee keer niet echt een recept aangehouden en a-traditionele ingrediënten toegevoegd die ik nog in huis had (en die ik er uiteindelijk best goed bij vond passen). Zo heb ik een keer een vleestomaat toegevoegd, een keer een appel, een keer wat rozijnen en een keer een beetje prei. Vandaag had ik het toevallig ook gemaakt en er een restje bloemkool doorheen gedaan waar ik vanaf moest. Voor een vegetarische variant zou je de kip achterwege kunnen laten en er op het eind een gekookt eitje doorheen kunnen doen (smaakte mij ook goed). In feite kun je de algemene bereidingswijze aanhouden en er van alles doorheen doen. Maar ja, dan heet het natuurlijk geen Dak Bokkeum Tang meer!

Dak bokkeum tang met bloemkool | Gewoon een foodblog!
Met bloemkool en rozijnen

Dak Bokkeum Tang recept

Recept Afdrukken
Dak Bokkeum Tang (Koreaanse stoofpot)
In dit recept vind je twee versies van de saus: één met de Koreaanse chilipasta gochujang en één zonder die pasta. Beiden kun je natuurlijk naar wens aanpassen indien je de saus bijvoorbeeld te pittig of juist niet pittig genoeg vindt. Heb je hem gemaakt en vind je de saus iets te pittig? Voeg dan meer palmsuiker/ honing/ rijstwijnazijn toe om de pittigheid te neutraliseren.
Maaltijd Diner
Keuken Koreaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Saus 1: Met gochujang
Saus 2: Zonder gochujang
Maaltijd Diner
Keuken Koreaans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Saus 1: Met gochujang
Saus 2: Zonder gochujang
Instructies
Voorbereiding
  1. Schil en snijd de wortelen en de aardappelen in blokjes van zo'n twee centimeter. Snijd de kip in iets grotere blokjes (indien je zoiets als kipfilet of kipdijfilet gebruikt - bij drumsticks of chicken wings is dat natuurlijk niet nodig). Snijd de bosui in dunne ringetjes en houd apart. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan gedurende een minuutje of twee op hoog vuur en houd apart. Gebruik je een groene peper voor wat extra pit? Verwijder dan de zaadjes, snijd de peper in ringetjes en houd deze ook even apart. Zet een pan water op en breng aan de kook zodat je er dadelijk de rijst in kunt koken.
Saus maken
  1. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Rasp of hak de knoflook en de gember ook fijn. Plaats deze ingrediënten in een mengkommetje en doe de resterende ingrediënten erbij. Gebruik de ingrediënten van 'saus 1' als je gochujang in huis hebt, gebruik die van 'saus 2' als je geen gochujang gebruikt).
Dak Bokkeum Tang bereiden
  1. Verhit een klein laagje olie in een hoge steelpan en doe de kip erbij. Bak de kip kort op hoog vuur totdat de buitenkant een klein kleurtje begint te krijgen. Doe de aardappelen en de wortelen erbij, hussel alles goed door elkaar en doe de saus erbij. Roer alles nogmaals goed door elkaar zodat alles bedekt is met een klein laagje van de saus en doe het water erbij. Plaats een deksel op de pan en breng het water aan de kook. Temper het vuur zodra het kookt zodat het water tegen de kook aan zit en alles langzaam gaar kan stoven. De ingrediënten hoeven overigens niet allemaal ondergedompeld te zijn in water; doordat je de deksel op de pan houdt gaart alles gelijkmatig.
  2. Stoof de Dak Bokkeum Tang gedurende ongeveer twintig minuten en check dan of alles al gaar is. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking. Indien de aardappelen, wortelen en kip (zo goed als) gaar zijn kun je de deksel van de pan halen en Dak Bokkeum Tang op laag vuur laten gedurende een minuutje of vijf laten pruttelen (of totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt). Voeg een minuutje voordat het gerecht klaar is de sesamolie, de halve bosui en de optionele groene peper toe en roer alles goed door elkaar. Garneer de Dak Bokkeum Tang met de resterende bosui en de geroosterde sesamzaadjes voordat je 'm serveert.
Notities

Over de kip

De bereidingstijd van het gerecht is deels afhankelijk van het soort kip dat je gebruikt. Als je bijvoorbeeld voor kippenpoten kiest, wat prima zou kunnen, dan dienen die veel langer te garen dan de aardappelen en de wortelen. Stoof in dat geval eerst de kip zo'n 25 minuten voordat je de de aardappelen en de wortelen toevoegt.

Andere ingrediënten

Hoewel de basis van Dak Bokkeum Tang bestaat uit kip, aardappelen en wortelen zou je er nog andere ingrediënten doorheen kunnen doen. Denk hierbij aan Chinese kool, spitskool en/of shiitakes.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *