Eieren in tomatensaus (Uova al Pomodoro)

Uova al Pomodoro | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpel, snel en smakelijk ontbijt of lunch? Dan is dit Italiaanse recept voor gepocheerde eieren in tomatensaus (Uova al Pomodoro) iets voor jou! Het gerecht wordt ook wel Uova in Purgatorio genoemd, ofwel ‘eieren in het vagevuur’. Klinkt dat niet als iets waar je trek van krijgt?

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Italiaanse eieren in tomatensaus

Toen ik vanochtend met een kleine kater wakker werd (dankjewel Koningsdag) had ik geen zin om een heel uitgebreid ontbijt te maken. Toevallig stond het al een lange tijd op mijn planning om een keer Uova al Pomodoro te maken. Dat is een snel gerecht waarbij eieren gepocheerd worden in een simpele tomatensaus. Aangezien een goed ontbijt met eieren altijd een magische werking op mijn kater lijkt te hebben was vanochtend een perfect moment om eindelijk eens de gepocheerde eieren in tomatensaus te maken!

Eieren in het vagevuur | Gewooneenfoodblog.nl

Over mijn Italiaanse eieren in tomatensaus recept

Het enige wat je echt nodig hebt om Uova al Pomodoro te maken zijn eieren, tomaten, uien, knoflook en wat kruiden. In het onderstaande recept houd ik het daar ook bij. Optioneel kun je er echter allerlei dingen aan toevoegen die je lekker vindt. Denk hierbij aan cayennepeper of gedroogde pepers, maar ook aan vlees zoals ham, pancetta of Italiaanse worstjes. Ook kun je er bijvoorbeeld olijven, paprika of champignons doorheen doen. En kaas zoals Parmezaanse kaas of mozzarella? Ook dat zou een goede toevoeging zijn. Wat betreft de kruiden: ik heb gekozen voor verse basilicum (en zodoende Uova al Pomodoro e Basilico gemaakt). Je kunt er ook fijngehakte peterselie overheen strooien of bijvoorbeeld een eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden aan de saus toevoegen. Gemakshalve heb ik overigens gebruikgemaakt van tomatenblokjes uit blik, maar je kunt ook verse tomaten gebruiken die je zelf ontvelt. Ook zou je passata kunnen gebruiken.

Eieren in tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Alternatief voor eieren in het vagevuur? Shakshuka

Op papier lijkt Uova al Pomodoro best wel op het Arabische ontbijtgerecht Shakshuka. Ook dat is namelijk een gerecht waarbij de eieren langzaam worden gepocheerd in tomatensaus. In Shakshuka gaan echter vele andere ingrediënten, waaronder specerijen zoals komijnzaad en korianderzaad. Dankzij die specerijen heeft het een hele andere smaak dan deze Italiaanse eieren in tomatensaus. Daarbij vergt Shakshuka een klein beetje meer werk dan Uova al Pomodoro. Beiden gerechten zijn in ieder geval lekker! Misschien is dat recept ook iets voor jou?

Eieren in tomatensaus | Gewooneenfoodblog.nl

Goed ontbijt? Check. Koffie? Check. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Game of Thrones aan? Check. #lifeisgood

Uova al Pomodoro recept

Recept Afdrukken
Eieren in tomatensaus (Uova al Pomodoro)
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Italiaans
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
Ingrediënten
Basisrecept
Enkele optionele toevoegingen
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Italiaans
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
Ingrediënten
Basisrecept
Enkele optionele toevoegingen
Instructies
  1. Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie op matig vuur gedurende een minuutje of vijf. Voeg de tomatenblokjes uit blik toe, breng op smaak met zwarte peper en zeezout en laat de saus een minuut of vijf pruttelen op laag vuur.
  2. Maak vier kuiltjes in de tomatensaus en leg de eieren er voorzichtig in. Dek de pan af en laat de eieren op laag vuur zes tot tien minuten garen (totdat het eiwit gestold is en de dooiers de gewenste gaarheid hebben). Bestrooi met de verse basilicumblaadjes. Serveer de gepocheerde eieren in tomatensaus met vers afgebakken brood of over pasta.
  3. Voeg je pancetta toe? Bak die dan tegelijk met de ui en de knoflook. Voeg je cayennepeper toe? Bak die dan een minuutje mee met de ui en de knoflook voordat je de tomatenblokjes erbij doet. Voeg je zwarte olijven en/ of gedroogde kruiden toe? Doe dat dan tegelijk met de tomatenblokjes. En voeg je kaas toe? Strooi de kaas er dan overheen direct nadat je de eieren hebt toegevoegd zodat de kaas tijd heeft om te smelten. In plaats van basilicum kun je de verse bladpeterselie er op het eind overheen strooien.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *