Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel

Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappelpitjes | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een vegetarische of veganistische maaltijdsalade met Midden-Oosterse smaken? Dan is dit recept voor een freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel iets voor jou! Deze salade:

  • Staat binnen een half uurtje op tafel
  • Is erg makkelijk om te maken
  • Kun je eenvoudig naar eigen wens aanpassen
  • Smaakt goed met koriander, munt of bladpeterselie
  • Bevat dankzij de freekeh, linzen en soja yoghurt nog wel wat proteïne (voor een vegan maaltijd)
  • Is ook lekker met wat verkruimelde feta, indien niet vegan
  • Kan ook met rijst in plaats van feta gemaakt worden voor een glutenvrije salade

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel

Afgelopen zondag kreeg ik opeens een idee voor een lunchsalade met linzen, geroosterde wortelen en een pesto gemaakt van wortelloof en amandelen. Toen ik de salade op had gegeten en de foto’s bekeek die ik had gemaakt kwam ik er echter achter dat ik er een handje sla was vergeten doorheen te doen. De foto’s misten daardoor wat kleur en zagen er een beetje saai uit. En om heel eerlijk te zijn smaakte de salade óók een beetje saai.

Freekeh salade maken met linzen, wortelen en granaatappelpitjes | Gewooneenfoodblog.nl

Van lunchsalade tot maaltijdsalade

Toch wilde ik het idee van een salade met linzen en geroosterde wortelen wel verder uitwerken. Vooral nu het toch iets beter weer wordt de komende dagen en je misschien iets meer zin hebt in een snelle salade dan weer een stoofpot of zoiets dergelijks. Omdat ik doordeweeks op mijn werk echter gewoon brood eet moest ik de salade met linzen en geroosterde wortelen dus wel ’s avonds bereiden en eten. Zodoende moest ik er enkele ingrediënten aan toevoegen om er meer een complete maaltijd van te maken. In plaats van een lichte lunchsalade is het recept daardoor uitgegroeid tot een volwaardige maaltijdsalade. Als je de salade tijdens de lunch eet en niet zoveel trek hebt, dan zou je eventueel de hoeveelheid freekeh kunnen halveren of de linzen kunnen weglaten.

Freekeh salade maken met linzen en geroosterde wortelen | Gewooneenfoodblog.nl

Gebruik rijst voor een glutenvrije salade met linzen en geroosterde wortelen

Iets wat over is gebleven van de eerste versie die ik op zondag had gemaakt zijn de manier waarop de geroosterde wortelen smaken. Deze zijn namelijk op smaak gebracht met komijnzaad, verse koriander en een miniem beetje cayennepeper (optioneel). Ook zijn de linzen behouden. Door deze ingrediënten heeft de salade een Midden-Oosters karakter. Om de salade meer body te geven wilde ik er dus iets bij doen wat daarbij zou passen. Ik dacht aanvankelijk aan couscous, bulgur of rijst. Toen vond ik een pakje met freekeh dat al lange tijd onaangebroken in mijn voorraadkast stond. Ook deze leek mij wel toepasselijk. Oké, het werd dus een freekeh salade met linzen en geroosterde wortelen. In plaats van freekeh zou je echter één van de andere ingrediënten kunnen gebruiken. Een glutenvrije versie van de salade met rijst zou ook prima smaken.

Met alleen freekeh erbij zou de salade echter alsnog een beetje saai zijn geweest. Om het wat levendiger en lekkerder te maken waren dus nog wat ingrediënten vereist. Het liefst Midden-Oosterse ingrediënten. Zoals al uit de titel van het recept bleek is het daardoor een freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel geworden. Ook wilde ik er wat pistachenoten doorheen doen, maar om één of andere reden kon ik in de supermarkt alleen gezouten pistachenoten vinden. Deze heb ik dus maar vervangen door amandelen.

Salade met freekeh, linzen, wortelen en granaatappelpitjes | Gewooneenfoodblog.nl

Dressing van de freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel

De dressing van de freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel is erg basic. Deze is namelijk op smaak gebracht met wat citroensap en olijfolie. Ik heb er wel wat soja yoghurt bij geserveerd, wederom op smaak gebracht met olijfolie en een klein beetje citroensap. Deze zou je kunnen beschouwen als een tweede dressing. Bovendien voegt de soja yoghurt nog een beetje proteïne toe aan de vegetarische maaltijdsalade. Heb je nooit soja yoghurt in huis, maar wel Griekse yoghurt, Turkse yoghurt of kwark? Dan zou je die natuurlijk kunnen gebruiken.

Overige ingrediënten die je toe kunt voegen aan de salade

Enkele andere ingrediënten die je toe kunt voegen aan de freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel zijn komkommer en tomaatjes. Hoef je niet per se een veganistische salade te eten en ben je een liefhebber van kaas? Dan is het lekker om er wat feta overheen te verkruimelen.

Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel | Gewooneenfoodblog.nl

Recept freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel

Recept Afdrukken
Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappel
Dit is een recept voor een eenvoudige salade met freekeh, linzen, geroosterde wortelen en granaatappelpitjes. Afhankelijk van hoeveel trek je hebt zou je eventueel de linzen achterwege kunnen laten en/ of de hoeveelheid freekeh kunnen halveren, of er juist nog iets extra's aan toe kunnen voegen zoals komkommer en/ of tomaatjes.
Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappelpitjes | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Bereidingstijd 30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten salade
Geroosterde wortelen
Yoghurt
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Bereidingstijd 30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten salade
Geroosterde wortelen
Yoghurt
Freekeh salade met linzen, geroosterde wortelen en granaatappelpitjes | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Verwarm je oven voor op 200 graden en breng een pan met water aan de kook. Schil de bospeentjes en halveer deze in de lengte. Hak de verse korianderblaadjes en/ -of steeltjes fijn. Meng de gesneden bospeentjes met de olijfolie, het gemalen komijnzaad, de fijngehakte koriander en optioneel de cayennepeper. Bedek een bakplaat met een bakpapiertje en spreid de bospeentjes uit over de bakplaat. Zet de bakplaat voor 15 minuten in de voorverwarmde oven (of totdat ze naar wens geroosterd zijn). Kook in diezelfde tijd de freekeh gaar in het kokende water.
  2. Bereid ondertussen de andere ingrediënten voor de salade voor. Spoel de linzen uit blik af, snipper het sjalotje, hak nog wat verse korianderblaadjes fijn en ontdoe de granaatappel van haar pitjes. Meng ook de olijfolie en het citroensap door de soja yoghurt/ (of een andere dikke yoghurt naar keuze).
  3. Als de freekeh gaar is laat je deze goed uitlekken en voeg je de linzen, het sjalotje, de olijfolie, het gemalen komijnzaad en het citroensap toe terwijl de freekeh nog warm is. Meng alles goed door elkaar en laat de freekeh iets afkoelen. Voeg dan de gemengde sla en de koriander toe.
  4. Spreid de freekeh salade uit over een bord en doe de wortelen erbij. Strooi de granaatappelpitjes er overheen, evenals de amandelen of pistachenoten. Serveer de salade met de yoghurt en eventueel nog wat verse citroen.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *