Geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook
Dit is een recept voor een simpel bijgerecht van geroosterde Roseval aardappelen met rozemarijn en knoflook. In het recept wordt uitgegaan van 200 gram Roseval aardappelen per persoon; dat is namelijk een portie volgens de verpakking. Dat is op zich niet heel veel, dus als je erge trek hebt kun je natuurlijk wat meer maken. Onderaan het recept vind je alternatieven voor enkele ingrediënten.
Porties Prep Tijd
2porties 5minuten
Kook Tijd
30minuten
Porties Prep Tijd
2porties 5minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 220 graden. Was de Roseval aardappelen, verwijder eventuele lelijke plekjes die op de schil zitten en dep de aardappelen droog met een doek of keukenpapiertje. Snijd de aardappelen in stukken. Hak of rasp de knoflook fijn en hak de blaadjes rozemarijn fijn. Meng de rozemarijn en de knoflook door de gesneden Roseval aardappelen en doe de olijfolie erbij. Strooi er tot slot royaal zwarte peper en een beetje zeezout overheen. Eventueel zou je nu ook een specerij zoals paprikapoeder, chilipoeder of komijnzaad toe kunnen voegen. Meng vervolgens alles goed door elkaar.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de gekruide Roseval aardappelen uit over de bakplaat en schuif deze in het midden van de voorverwarmde oven. Haal de aardappelen na tien minuten uit de oven, draai ze om en zet de bakplaat terug in het midden van de oven. Draai de aardappelen na nog eens tien minuten weer om. Zet de aardappelen wederom terug in de oven en rooster ze nog vijf minuten per kant. Zijn ze gaar? Strooi er dan optioneel nog wat verse kruiden over voordat je de aardappelen serveert. Ik had nog wat bladpeterselie over, maar je kunt er bijvoorbeeld ook wat tijm of extra rozemarijn overheen doen.
  3. Tip: Je kunt ervoor kiezen om de aardappelen de laatste tien minuten (dus nadat ze twintig minuten zijn geroosterd) helemaal bovenin de oven te zetten, direct onder de grill. Ze krijgen dan sneller een mooi goudbruin kleurtje. Houd de aardappelen dan wel goed in de gaten, want ze verbranden een stuk sneller dan wanneer je ze in het midden van de oven hebt staan.
Notities

Enkele alternatieven voor gebruikte ingrediënten

In plaats van Roseval aardappelen kun je ook andere vastkokende aardappelen of krieltjes gebruiken (snijd de aardappelen dan in kleinere stukken, de krieltjes hoef je alleen te halveren). In plaats van verse rozemarijn kun je ook gedroogde rozemarijn gebruiken; voeg dan +- 0,5 theelepel in plaats van 0,5 eetlepel per portie toe. Gedroogde rozemarijn heeft vaak namelijk een iets sterkere smaak dan verse rozemarijn. Andere kruiden die lekker zijn om te gebruiken zijn oregano en tijm. Voor oregano kun je een soortgelijke hoeveelheid aanhouden als aangegeven wordt voor rozemarijn. Gebruik echter iets minder tijm omdat die wat sterker van smaak is.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!