Geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel

Geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel | Gewooneenfoodblog.nl

Ben je een liefhebber van spruitjes? En vind je de combinatie van hartig en zoet lekker? Dan is dit recept voor geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel iets voor jou. Dit simpele bijgerecht:

  • Is geschikt voor veganisten
  • Is door de appel en ahornsiroop ook te eten door mensen die geen spruitjesfan zijn
  • Smaakt goed met geroosterde (zoete) aardappelen
  • Gaat ook prima samen met een groente- of aardappelpuree
  • Kan bijvoorbeeld geserveerd worden met varkensvlees, kip of kalkoen
  • Is ook lekker met een handje walnoten, hazelnoten of pecannoten eroverheen
  • Óf met een zoutige kaas zoals feta, Parmezaanse kaas of peccorino

Ga direct naar het onderstaande recept

Over geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel

Eerlijk is eerlijk: Spruitjes staan nog steeds niet bovenaan mijn lijstje met favoriete groenten. Als ze in de aanbieding zijn, dan haal ik ze héél af en toe wel in huis. Voor de afwisseling. Het is dan ook geen wonder dat dit pas het derde recept op de blog is waarin spruitjes verwerkt worden. (En ik kom er nu pas achter dat één van die recepten best wel op dit recept lijkt. Oeps, ik val in herhaling. Gelukkig zijn de foto’s van dit recept wel iets beter.)

Geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel ingrediënten | Gewooneenfoodblog.nl

Dus hoe maak ik iets wat ik eigenlijk niet heel lekker vind toch draaglijk? Door de ietwat bittere spruitjes te combineren met dingen die ik wél lekker vindt. Zoals knoflook en rode ui. Daarnaast geeft de appel het gerecht iets friszoets en maakt de ahornsiroop het nog wat zoeter. Aan de ahornsiroop is echter appelazijn toegevoegd zodat de geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel niet té zoet worden. Als kers op de taart geeft rozemarijn het gerecht nog wat extra diepgang met haar kenmerkende bitterzoete, frisse smaak. Tot slot maken een flinke hoeveelheid zwarte peper en een beetje zeezout het gerecht af.

Ingrediënten geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel | Gewooneenfoodblog.nl

Wat serveer je bij de geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel?

Het recept voor de geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel is bedoeld als bijgerecht. Natuurlijk kun je de hoeveelheid verdubbelen en dat als maaltijd eten, maar het gaat ook prima samen met andere dingen.

Geroosterde spruitjes maken | Gewooneenfoodblog.nl

Om het jezelf makkelijk te maken kun je ervoor kiezen om tegelijkertijd met de spruitjes een extra groente te roosteren. Denk bijvoorbeeld aan 250 gram zoete aardappelen of normale aardappelen per persoon. Snijd deze in blokjes die niet veel groter zijn dan de spruiten en schuif ze tegelijk met de spruitjes in de oven. Je kunt er in dat geval eventueel voor kiezen om ook wat ahornsiroop over de (zoete) aardappelen te doen, maar dat maakt de maaltijd misschien wel wat eentonig.

Spruitjes roosteren | Gewooneenfoodblog.nl

Iets anders wat bij de geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel zou passen is een puree van een (of meerdere) groente naar keuze. Een puree van (zoete) aardappelen is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Maar denk ook eens aan knolselderij, pastinaak of wortelpeterselie.

Appel met ahornsiroop en rozemarijn | Gewooneenfoodblog.nl

Uiteraard kun je de geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel serveren met een stukje vlees, kip of vegetarische vleesvervanger. Heb je daar geen zin in? Dan zou je er bijvoorbeeld wat (zoutige) kaas overheen kunnen strooien. Denk bijvoorbeeld aan feta, Parmezaanse kaas of peccorino. Een handje noten is een prima veganistische uitbreiding van het gerecht.

Ik heb zelf tegelijk met de spruitjes zoete aardappelen geroosterd, er hazelnoten overheen gestrooid en er gegrilde kalkoenfilet bij gegeten. In plaats van ook ahornsiroop over de zoete aardappelen te doen heb ik alleen wat olijfolie, peper en zout gebruikt. Wat lijkt jou een goede combinatie?

Geroosterde spruitjes met appel, ahornsiroop en kalkoen | Gewooneenfoodblog.nl

Recept geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel

Recept Afdrukken
Geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel
Dit is een eenvoudig veganistisch bijgerecht van geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en gebakken appel. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met geroosterde (zoete) aardappelen. Aardappelpuree, of een puree van bijvoorbeeld knolselderij, is ook een prima mogelijkheid. Strooi er desgewenst een handje hazelnoten, walnoten of pecannoten overheen.
Geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
De geroosterde spruitjes
De gebakken appel
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 30-45 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
De geroosterde spruitjes
De gebakken appel
Geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel | Gewoon een foodblog!
Instructies
De geroosterde spruitjes
  1. Verwarm een oven voor op 220 graden. Snijd de kontjes van de spruitjes, halveer ze en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Snijd de rode ui in halve ringen, hak de knoflook fijn en rits de blaadjes van het takje rozemarijn. Hak ook deze fijn.
  2. Meng de bovengenoemde ingrediënten door de ahornsiroop, appelazijn en olijfolie. Sprenkel er naar smaak zwarte peper en zout overheen.
  3. Spreid de spruitjes uit over een bakplaat en schuif deze voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Hussel ze voorzichtig door elkaar en rooster de spruitjes nog 5 a 10 minuten.
De gebakken appel
  1. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in blokjes die ongeveer even groot zijn als de gehalveerde spruitjes. Rits de blaadjes van de rozemarijn en hak deze fijn.
  2. Verhit de olijfolie (of een andere olie naar keuze) in een pannetje en voeg de blokjes appel toe. Bak de appel 5 minuten op hoog vuur zodat of totdat deze goudbruin begint te worden. Voeg daarna de ahornsiroop toe, meng alles door elkaar en laat het nog 30 seconden tot 1 minuut pruttelen. Haal de pan van het vuur en meng de gebakken appels door de geroosterde spruitjes.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *