Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons

Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een redelijk simpele en toch smaakvolle tomatensoep? En vind je croutons in een soep lekker? Dan is dit recept voor een geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons misschien wel iets voor jou! Deze tomatensoep:

  • Is erg makkelijk om te maken (de oven en blender doen vrijwel al het werk)
  • Staat in ongeveer 45 tot 60 minuten op tafel
  • Bevat de klassieke combinatie van tomaat en basilicum
  • Is geschikt als lunch of lichte avondmaaltijd
  • Is eventueel een paar dagen te bewaren in de koelkast
  • Smaakt de volgende dag eigenlijk misschien nog wel beter
  • Zou natuurlijk ook met normale croutons gegeten kunnen worden
  • Is glutenvrij als je glutenvrij brood gebruikt voor de croutons
  • Smaakt ook koud geserveerd, zoals een zomerse gazpacho, wel prima

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons

Het was eigenlijk mijn bedoeling om deze week een recept voor een wokgerecht met aubergines en gehakt op de blog zetten. Deze had ik al gemaakt, gefotografeerd en grotendeels uitgeschreven. Ik kwam er maandag echter achter dat het nu voor het eerst de Nationale Week Zonder Vlees is. Om midden in deze week met een vleesgerecht aan te komen vond ik een beetje ongepast.

Soep van geroosterde tomaten met basilicum en croutons recept | Gewooneenfoodblog.nl

Vandaar dat ik er maar voor heb gekozen om dit recept voor een vegetarische geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons met je te delen. Ook deze had ik al eventjes geleden gemaakt, alleen ik had het recept nog niet uitgewerkt. Ik wilde namelijk liever niet twee soepen achter elkaar op de blog plaatsen (en mijn vorige recept was voor een flespompoensoep met geroosterde kikkererwten).

Ingrediënten voor soep met geroosterde tomaten | Gewooneenfoodblog.nl

Geroosterde-tomatensoep; een makkelijke maaltijd

Welnu. De geroosterde tomatensoep met basilicum en kaascroutons is eigenlijk erg makkelijk om te maken. Een oven en een blender, staafmixer of foodprocessor doen namelijk vrijwel al het werk voor je. Eerst plaats je de tomaten, uien en knoflook in de oven. Deze rooster je ongeveer 30 minuutjes. Daarna plaats je deze ingrediënten in bijvoorbeeld een blender, doe je er wat tomatenpuree en zongedroogde tomaatjes bij en pureer je alles tot een glad geheel.

Soep van geroosterde tomaten maken | Gewooneenfoodblog.nl

Vervolgens voeg je beetje bij beetje basilicum toe, totdat de basis voor de soep de gewenste basilicumsmaak heeft. Daarna doe je de gepureerde ingrediënten in een pannetje en en voeg je wat hete groentebouillon toe totdat de soep de gewenste dikte heeft. Tot slot breng je de soep op smaak met zwarte peper en eventueel een beetje zout, indien gewenst. Ik had één flinke hand basilicum en 300 milliliter groentebouillon toegevoegd aan een geroosterde-tomatensoep met kaascroutons waar ik twee avonden van had gegeten.

Geroosterde tomaten voor de tomatensoep | Gewooneenfoodblog.nl

De kaascroutons voor de geroosterde-tomatensoep  met basilicum maken

Ook in het geval van de kaascroutons neemt de oven je vrijwel al het werk uit handen. Voor de kaascroutons pak je wat brood, welke je in blokjes snijdt. Vervolgens schenk je een beetje olijfolie over de blokjes brood, doe je er een handje geraspte kaas bij en strooi je er wat peper overheen. Nadat je alles door elkaar heb gemengd leg je de blokjes brood op een bakplaat en plaats je deze tien minuten in de oven. That’s it. Overigens had ik een vers afgebakken ciabatta gebruikt. Aangezien de geroosterde-tomatensoep door de basilicum een Italiaans tintje heeft vond ik dat wel gepast. In plaats van een ciabatta kun je natuurlijk ook (oud) brood of stokbrood gebruiken.

Kaascroutons maken voor geroosterde-tomatensoep | Gewooneenfoodblog.nl

De kaascroutons bak je op dezelfde temperatuur af als de tomaten, uien en knoflook voor de soep. Om tijd te besparen, en als je oven groot genoeg is, kun je deze dus prima tegelijk in de oven doen. In dat geval is je geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons namelijk iets sneller klaar.

Ik had de olijfolie waar ik de blokjes brood in deed echter vermengd met één geroosterd teentje knoflook zodat de croutons nog wat extra smaak kregen. Daardoor moest ik wel wachten tot deze een half uurtje in de oven had gelegen voordat ik aan de kaascroutons kon beginnen. Indien je geen zin hebt om te wachten en knoflookolie in huis hebt, zou je een deel van de olijfolie kunnen vervangen door knoflookolie voor een soortgelijk effect. Dan kun je de croutons alsnog tegelijk met de tomaten roosteren/ bakken.

Croutons met kaas maken voor de soep | Gewooneenfoodblog.nl

Meer of minder knoflook?

De geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons is wederom een recept dat je gemakkelijk naar je eigen smaak kunt aanpassen. Zelfs al houd je je aan de ingrediënten die ik ook heb gebruikt. Zo heb ik twee kleine witte uien gebruikt. Indien je echter geen enorme uienfan bent, kun je gerust maar één uitje of bijvoorbeeld een sjalotje gebruiken. Ook de hoeveelheid knoflook kan natuurlijk naar eigen wens aangepast worden. Ik heb vier tientjes geroosterd, waarvan er drie door de soep zijn gegaan en één is gebruikt voor de croutons. Ik acht de kans echter groot dat knoflookliefhebbers meer teentjes knoflook door de soep willen doen.

Geroosterde-tomatensoep maken | Gewooneenfoodblog.nl

Als je juist niet zo tegen bent van knoflook, zou ik ervoor kiezen om geen knoflook door de croutons te doen. Drie teentjes voor twee maaltijdsoepen lijkt misschien alsnog wat veel, maar de smaak is niet overdreven aanwezig. Door de knoflook in de schil te roosteren in de oven verliest deze namelijk zijn scherpte. Bovendien kun je de geroosterde knoflook teentje voor teentje toevoegen terwijl je de tomaten en uien pureert. Je hebt dus zelf de controle over de smaak (en misschien vind je dat het tweede of zelfs derde teentje er toch nog wel doorheen kan).

Geroosterde-tomatensoep maken | Gewoon een foodblog!

Mogelijke toevoegingen aan de geroosterde-tomatensoep

Uiteraard zou je er ook voor kunnen kiezen om wat extra’s aan de geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons toe te voegen. Zo zou een geroosterde Spaanse peper, of wat pepervlokken, niet verkeerd zijn. Een beetje pittigheid kan naar mijn idee nooit kwaad. Voor een extra smaakje kun je bijvoorbeeld nog een scheutje balsamicoazijn of rodewijnazijn aan de soep toevoegen.

Soep van geroosterde tomaten met basilicum en croutons | Gewooneenfoodblog.nl

En wil je de geroosterde-tomatensoep voedzamer maken? Doe er dan op het eind een blikje witte bonen (bijvoorbeeld cannellini bonen) doorheen en warm deze op in de soep. Een hand groene bladgroenten, zoals spinazie, rucola of boerenkool, kun je er op het eind ook prima doorheen doen. Kook de soep dan nog een paar minuutjes totdat de bladgroente is ingeslonken.

Voordat je de soep pureert zou je er ook nog iets aan kunnen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan rode paprika (gesauteerd of geroosterd), knolselderij (gekookt) of wortel (gekookt).  Áls je ervoor kiest om er iets extra’s aan toe te voegen, heb je wellicht wel wat extra bouillon nodig.

Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons | Gewoon een foodblog!

Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons recept

Benodigdheden:

Heb je nog geen goede foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor (met blender).

Recept Afdrukken
Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons
Dit is een recept voor een vegetarische tomatensoep van o.a. geroosterde tomaten, zongedroogde tomaten en verse basilicum. Serveer de soep met kaascroutons (of met normale croutons voor een veganistische versie). Als je glutenvrij brood gebruikt voor de croutons, dan is de geroosterde-tomatensoep geschikt voor mensen met een glutenallergie. De soep is geschikt als maaltijd voor twee personen of voorgerecht voor vier personen.
Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner, Lunch
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
tot 4 personen
Ingrediënten
Geroosterde-tomatensoep met basilicum
Kaascroutons
Maaltijd Diner, Lunch
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
tot 4 personen
Ingrediënten
Geroosterde-tomatensoep met basilicum
Kaascroutons
Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
Tomaten roosteren
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de tomaten doormidden en de ui(en) in dikke ringen. Doe de tomaten en uienringen in een kom, sprenkel er een eetlepel olijfolie overheen en bestrooi ze met peper en wat zout. Doe ook alle teentjes knoflook (in de schil) erbij.
  2. Meng alles door elkaar en spreid de ingrediënten uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Plaats de bakplaat 20 minuten in de oven. Schud de ingrediënten om en rooster ze nog 5 a 10 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de ingrediënten een klein beetje afkoelen.
Croutons maken
  1. Snijd het brood in blokjes ter grootte van een dobbelsteen (die van mij waren eigenlijk iets te groot geworden, zoals je kunt zien). Als je knoflook wilt toevoegen aan de croutons, kun je één teentje van de geroosterde knoflook uit de schil halen en in een kom doen. Voeg de olijfolie toe en meng de knoflook door de olijfolie. Voeg de kaas toe, evenals de blokjes brood en wat peper en optioneel een beetje zout.
  2. Meng alles goed door elkaar en spreid de onafgebakken kaascroutons uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Plaats deze 10 minuten in de oven, maar houd ze wel een beetje in de gaten zodat de croutons niet verbranden. Als je de knoflook niet toevoegt, of een deel van de olijfolie vervangt door knoflookolie, dan kun je tijd besparen door de croutons tegelijk met de tomaten in de oven te doen.
Soep afmaken
  1. Zorg dat de groentebouillon opgewarmd is. Plaats de geroosterde tomaten, de tomatenpuree en de zongedroogde tomaten in een foodprocessor of blender. Voeg ook de uien toe. Haal de resterende teentjes knoflook uit de schil en voeg ook de knoflook toe. Eventueel kun je eerst de helft van de uien toevoegen en later, als de ingrediënten gepureerd zijn, bepalen of je de rest er ook nog doorheen wilt doen (als je de hoeveelheid ui wat veel vindt lijken). Datzelfde geldt voor de knoflook.
  2. Pureer de ingrediënten tot een gladde puree en voeg naar smaak verse basilicum toe, onderwijl de soep purerend en vervolgens proevend, totdat je de smaak goed vindt. Ik had uiteindelijk 1 flinke hand basilicum toegevoegd.
  3. Doe de gepureerde basis voor de soep in een pannetje en voeg de hete groentebouillon toe. Roer alles goed door elkaar zodat er een gladde soep ontstaat. Serveer de soep warm met de kaascroutons en verse basilicumblaadjes ter garnering (en smaak).
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons”

  1. Ik had vorig weekend vrienden te eten en heb de tomatensoep gemaakt!
    Iedereen vond het erg lekker en hebben het recept van jou gevraagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *