Geroosterde-tomatensoep met basilicum en kaascroutons
Dit is een recept voor een vegetarische tomatensoep van o.a. geroosterde tomaten, zongedroogde tomaten en verse basilicum. Serveer de soep met kaascroutons (of met normale croutons voor een veganistische versie). Als je glutenvrij brood gebruikt voor de croutons, dan is de geroosterde-tomatensoep geschikt voor mensen met een glutenallergie. De soep is geschikt als maaltijd voor twee personen of voorgerecht voor vier personen.
Porties Prep Tijd
2tot 4 personen 5minuten
Kook Tijd
45minuten
Porties Prep Tijd
2tot 4 personen 5minuten
Kook Tijd
45minuten
Ingrediënten
Geroosterde-tomatensoep met basilicum
Kaascroutons
Instructies
Tomaten roosteren
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de tomaten doormidden en de ui(en) in dikke ringen. Doe de tomaten en uienringen in een kom, sprenkel er een eetlepel olijfolie overheen en bestrooi ze met peper en wat zout. Doe ook alle teentjes knoflook (in de schil) erbij.
  2. Meng alles door elkaar en spreid de ingrediënten uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Plaats de bakplaat 20 minuten in de oven. Schud de ingrediënten om en rooster ze nog 5 a 10 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de ingrediënten een klein beetje afkoelen.
Croutons maken
  1. Snijd het brood in blokjes ter grootte van een dobbelsteen (die van mij waren eigenlijk iets te groot geworden, zoals je kunt zien). Als je knoflook wilt toevoegen aan de croutons, kun je één teentje van de geroosterde knoflook uit de schil halen en in een kom doen. Voeg de olijfolie toe en meng de knoflook door de olijfolie. Voeg de kaas toe, evenals de blokjes brood en wat peper en optioneel een beetje zout.
  2. Meng alles goed door elkaar en spreid de onafgebakken kaascroutons uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Plaats deze 10 minuten in de oven, maar houd ze wel een beetje in de gaten zodat de croutons niet verbranden. Als je de knoflook niet toevoegt, of een deel van de olijfolie vervangt door knoflookolie, dan kun je tijd besparen door de croutons tegelijk met de tomaten in de oven te doen.
Soep afmaken
  1. Zorg dat de groentebouillon opgewarmd is. Plaats de geroosterde tomaten, de tomatenpuree en de zongedroogde tomaten in een foodprocessor of blender. Voeg ook de uien toe. Haal de resterende teentjes knoflook uit de schil en voeg ook de knoflook toe. Eventueel kun je eerst de helft van de uien toevoegen en later, als de ingrediënten gepureerd zijn, bepalen of je de rest er ook nog doorheen wilt doen (als je de hoeveelheid ui wat veel vindt lijken). Datzelfde geldt voor de knoflook.
  2. Pureer de ingrediënten tot een gladde puree en voeg naar smaak verse basilicum toe, onderwijl de soep purerend en vervolgens proevend, totdat je de smaak goed vindt. Ik had uiteindelijk 1 flinke hand basilicum toegevoegd.
  3. Doe de gepureerde basis voor de soep in een pannetje en voeg de hete groentebouillon toe. Roer alles goed door elkaar zodat er een gladde soep ontstaat. Serveer de soep warm met de kaascroutons en verse basilicumblaadjes ter garnering (en smaak).

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!