Gevulde courgette bootjes met bulgur

Gevulde courgette bootjes met bulgur | Gewoon een foodblog!
Gevulde courgette bootjes met bulgur, paprika, rozijnen en amandelen

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de gevulde courgette bootjes met bulgur

Dit is een simpel recept voor gevulde courgette bootjes. Vanwaar de naam courgette bootjes? Wanneer je een courgette in de lengte doormidden snijdt en het vruchtvlees eruit haalt, dan houd je twee delen over die de vorm van een bootje hebben. Je kunt deze ‘bootjes’ vullen met werkelijk van alles. Denk hierbij aan gehakt, tonijn, groenten, rijst en ga zo maar door.

Ik heb gekozen voor een vegetarische vulling, gemaakt van het vruchtvlees van de courgette, een beetje paprika en bulgur. Ik had namelijk ongeveer twee maanden geleden een zakje bulgur gehaald bij de Albert Heijn, maar daar nog nooit iets mee gemaakt. Het leek mij echter wel mogelijk om bulgur voor  zo’n gerecht als gevulde courgette te gebruiken.

Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt voornamelijk veel in Turkije gegeten. Je kunt het zien als een alternatief voor aardappelen, pasta, quinoa of rijst.

Doordat ik bulgur wilde verwerken in dit recept, en het product uit het Midden-Oosten komt, wilde ik het gehele recept baseren op de Arabische keuken. Vandaar dat ik Ras El Hanout, kaneel en ketoembar heb gebruikt, evenals rozijnen, amandelen en tomaat (nou ja, tomatenpuree).

Heb je geen bulgur in huis? Dan kun je de bulgur prima vervangen door couscous, rijst of quinoa. Ik heb de courgette bootjes geserveerd met een frisse Griekse yoghurt, maar je kunt er ook een kaas zoals feta of halloumi over doen (en de gevulde courgette bootjes eventueel nog even in de oven zetten zodat de kaas een beetje kan smelten).

Gevulde courgette bootjes met bulgur | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Gevulde courgette bootjes met bulgur recept

Recept Afdrukken
Gevulde courgette bootjes met bulgur
Dit is een recept voor gevulde courgette bootjes met ingrediënten die gebruikt worden in de Arabische keuken, zoals Ras el Hanout bulgur. Heb je echter geen bulgur in huis? Dan kun je deze vervangen door couscous, rijst of quinoa.
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Optioneel: Frisse yoghurt
Optioneel: Kaas
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Optioneel: Frisse yoghurt
Optioneel: Kaas
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden.
  2. Snijd de courgette in de lengte doormidden en verwijder het vruchtvlees. Doe dit wel voorzichtig, want je wilt de buitenkant intact houden. Houd het vruchtvlees apart. Dat vormt – samen met de bulgur en de paprika – de vulling van de courgette bootjes. Je kunt het vruchtvlees met een lepel eruit schrapen of met een scherp mesje eruit snijden.
  3. Vermeng drie eetlepels olijfolie en een theelepel Ras el Hanout met elkaar. Leg de courgette bootjes met de buitenkant/ de schil naar beneden op een ovenplaat en bestrijk de binnenkant met de olie. Draai de courgettes om zodat de holle kanten naar beneden wijzen en bestrijk de schil met de olie. Plaats de courgettes twintig minuten in de oven (of totdat ze gaar zijn).
  4. Kook ondertussen de bulgur gaar volgens de verpakking. Ik had ergens gelezen dat de bulgur meer smaak krijgt als je het van tevoren roostert totdat er een nootachtige geur vrijkomt voordat je de bulgur kookt, dus dat had ik dan ook gedaan. Of dat effect heeft gehad? Geen idee.
  5. Is de bulgur bijna gaar? Verhit dan een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en de knoflook, samen met een kleine theelepel Ras el Hanout en de kaneel, op laag vuur gedurende drie minuten. Voeg de daarna de tomatenpuree toe en bak de tomatenpuree zo’n anderhalve minuut op matig vuur. Zet het vuur iets hoger en voeg de paprika toe. Bak de paprika totdat de paprika gaar is. Als de bulgur gekookt is, dan voeg je de bulgur toe. Roer goed door elkaar en houd warm totdat de courgettes gaar zijn.
  6. Rooster ondertussen in een droge pan de amandelen gedurende enkele minuten. Het roosteren zorgt ervoor dat de smaak versterkt wordt.
  7. Plaats de vulling over de courgette bootjes, garneer met de amandelen en verse kruiden naar keuze. Ik had gekozen voor munt, maar je kunt ook peterselie, koriander of tijm gebruiken. Dergelijke smaken passen goed bij deze courgette bootjes.
  8. Serveer de gevulde courgette bootjes met een kaas (zoals halloumi of feta) of met een frisse yoghurt. Ik had gekozen voor Griekse yoghurt die ik op smaak had gebracht met citroensap, olijfolie en paprikapoeder.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *