Gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen

Gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen (Vegan) | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin om een keer gevulde paprika’s te maken? Of ben je gewoon op zoek naar een recept voor een gezonde vullende maaltijd zonder vlees of vis? In beide gevallen is dit recept voor gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen iets voor jou! Deze gevulde paprika’s:

  • Staan binnen veertig minuten op tafel
  • Zijn makkelijk te maken en je hoeft er weinig werk in te stoppen
  • Bevatten (onder andere) voldoende vezels en plantaardige eiwitten
  • Bevatten zoete mais, frisse salsa en scherpe jalapeños
  • Zijn niet té pittig, hoewel je daar zelf natuurlijk verandering in kunt brengen

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen

Ik was eigenlijk van plan om een recept voor een ovenschotel met gehakt aan mijn foodblog toe te voegen. In plaats daarvan is het echter dit veganistische recept voor gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen geworden. Zoals je misschien wel hebt gehoord adviseerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deze week namelijk dat Nederlanders minder vlees moeten eten omdat het beter is voor zowel het milieu als onze gezondheid. Maar wat moet je dan eten ’s avonds? Nou, bijvoorbeeld deze vegan gevulde paprika’s!

Eerlijk gezegd was de eerdergenoemde ovenschotel met gehakt een beetje mislukt. Dat heeft er ook wel voor gezorgd dat ik in plaats daarvan maar dit recept heb gemaakt. 

Ingrediënten gevulde paprika's met quinoa en zwarte bonen | Gewoon een foodblog!
De belangrijkste ingrediënten. Valt mee, toch?

Ingrediënten gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen

De gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen is zo gemaakt en kan binnen veertig minuten op tafel staan. Daarvan moet je twintig minuten wachten terwijl de paprika gaart in de oven. Eigenlijk ben je dus maar twintig minuten écht aan het werk! Ook de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt valt mee. Je hebt namelijk alleen een blik zwarte bonen, een blikje mais (niet zo’n grote als op de foto), een lekkere salsa, ui, knoflook, wat specerijen en natuurlijk paprika en quinoa nodig. In plaats van quinoa kun je overigens ook zo’n zelfde hoeveelheid zilvervliesrijst gebruiken. Houd je van een beetje pittig eten? Doe er dan wat fijngehakte jalapeñopepers doorheen. Ik heb gekozen voor ingemaakte jalapeños uit pot omdat die ook nog een beetje zuur zijn, wat weer een extra smaak aan het gerecht geeft.

Natuurlijk kun je nog allerlei andere dingen over de gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen doen die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Avocado
  • Guacamole
  • Verse koriander
  • Bosuitjes
  • Nog wat gesnipperde rode ui
  • Extra salsa
  • Pico de gallo
  • Chipotle saus
  • Stukjes tortillachips
  • Zure room (indien niet veganistisch)
  • Kaas die je mee laat smelten (indien niet veganistisch)
Gevulde paprika maken | Gewooneenfoodblog.nl
Kook de quinoa gaar, fruit een uitje + knoflook en meng alle ingrediënten door elkaar. Vul daar de paprika’s mee en je bent klaar. Nou ja, bijna dan.

Eiwitrijke vegan gevulde paprika’s met quinoa en zwarte bonen

Bij mijn eerste recept van 2017 schreef ik dat mijn goede voornemen voor 2017 was om regelmatiger een recept op de blog te plaatsen. Een ander goed voornemen was om weer wat vaker te sporten (en dat lijkt te lukken!). Aangezien ik altijd ’s avonds sport vlak voordat ik mijn avondmaaltijd nuttig is zoiets als een stukje kip bij het avondeten een makkelijke manier om de nodige eiwitten binnen te krijgen. Het is echter natuurlijk ook mogelijk om eiwitten uit plantaardige bron binnen te krijgen. De gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen is daar een voorbeeld van! Het psuedograan quinoa bevat namelijk relatief veel eiwitten en hetzelfde geldt voor de zwarte bonen. Als je strikt een eiwitdieet volgt dan zal dit gerecht daar niet in thuishoren omdat het daarvoor te weinig eiwitten bevat, maar voor ieder ander lijkt de hoeveelheid mij voldoende.

Vegan gevulde paprika's met quinoa en zwarte bonen | Gewooneenfoodblog.nl
Het zijn niet de mooiste gevulde paprika’s ooit. maar gelukkig smaken ze wel prima.

Gevulde paprika die je maag vult

Ik heb wel eens gehoord dat mensen vinden dat je na een vegetarische of veganistische maaltijd niet echt vol zit. Hoewel ik natuurlijk niet voor anderen kan spreken, dénk ik dat deze gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen voor menigeen wel een prima maaltijdje is. Eiwitten en vezels zorgen er – onder andere – voor dat je een vol gevoel krijgt. In de quinoa en zwarte bonen zijn deze ruimschoots aanwezig. Daarbij bevat ook paprika veel vezels. Doe je er nog een avocado overheen als de paprika uit de oven komt? Dan krijg je nog wat meer eiwitten, vezels én gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten binnen! Bovendien past een avocado natuurlijk perfect bij een Mexicaanse maaltijd als dit.

Heb je meer inspiratie nodig voor een dagje zonder vlees of vis? Bekijk dan ook eens deze recepten:

Recept gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen

Recept Afdrukken
Gevulde paprika met quinoa en zwarte bonen
Dit is een simpel recept voor veganistische gevulde paprika's met o.a. quinoa en zwarte bonen. Probeer zo groot mogelijke paprika's te gebruiken, anders is de kans groot dat de vulling er niet allemaal in past :-). Koop een salsa die je lekker vindt (mild of juist pittig) of maak het zelf. Voeg gerust meer of minder jalapeños uit pot uit pot toe om het gerecht pittiger of minder pittig te maken. In plaats van jalapeños uit pot kun je ook een verse groene peper gebruiken die je fijnhakt. In plaats van quinoa kun je ook zilvervliesrijst gebruiken. Serveer de gevulde paprika's bijvoorbeeld met avocado of guacamole. Niet veganistisch? Kaas en zure room smaken er ook goed bij.
Maaltijd Diner, Lunch
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner, Lunch
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden. Kook de quinoa (of zilvervliesrijst) alvast gaar volgens de instructies op de verpakking.
  2. Begin ondertussen aan de vulling en bereid de paprika's voor. Halveer de paprika's en maak deze schoon. Laat de zwarte bonen en mais uitlekken en spoel deze goed schoon. Snipper een rood uitje en hak de knoflook fijn.
  3. Zet een pannetje op het fornuis en fruit daarin de ui en knoflook op laag vuur in een laagje olijfolie of kokosolie gedurende vijf a zes minuten. Voeg de zwarte bonen, de mais en de salsa toe en roer alles goed door elkaar. Voeg nu zoveel fijngehakte eetlepels jalapeños uit pot toe als je lekker vindt. Breng de vulling tot slot verder op smaak met komijnpoeder, korianderpoeder, (gerookte) paprikapoeder en oregano. Roer tot slot de gekookte quinoa (of zilvervliesrijst) erdoorheen.
  4. Vul de gehalveerde paprika's met het bonenmengsel, sprenkel er een beetje olijfolie overheen en schuif de paprika's in de oven. Na vijftien a twintig minuten zijn ze klaar.
  5. Voeg optioneel ingrediënten zoals avocado, verse koriander en/ of extra salsa toe aan de gevulde paprika's wanneer ze uit de oven zijn gekomen.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *