Griekse moussaka maken

Griekse moussaka | Gewooneenfoodblog.nl
Heb je zin om een Griekse moussaka te maken? Dan is dit recept iets voor jou! Deze versie van het traditionele Griekse gerecht:

  • Bevat geen aardappelen (hoewel je deze natuurlijk kunt toevoegen, indien gewenst)
  • Vergt wel wat werk, maar dan krijg je ook wat
  • Staat binnen 60 tot 90 minuten op tafel, afhankelijk van je multitask-skills
  • Smaakt goed in combinatie met een simpele (Griekse) salade

Tip vooraf: Bekijk ook eens dit recept voor een Italiaanse ovenschotel met aubergines (zonder vlees): Melanzane alla Parmigiana.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Griekse moussaka

Afgelopen zomer (wat lijkt dat alweer lang geleden) plaatste ik een recept voor een vegetarische aubergineschotel met kikkererwten. Dit gerecht leek enigszins op het Libanese gerecht genaamd Maghmour, wat ook wel de “Libanese moussaka” genoemd wordt. Omdat ik wat aubergines over had, leek het mij een goed plan om ook een recept voor de bekendere Griekse moussaka met je te delen.

Griekse moussaka zonder aardappelen | Gewooneenfoodblog.nl

Ik had de aubergines geroosterd, de gehakt-tomatensaus klaar en de kaassaus gemaakt. Het leek allemaal goed te verlopen. Ik had echter best wel trek gekregen toen ik de moussaka eenmaal in de oven had gezet. Ongeduldig als ik was, vond ik het een beetje lang te duren voordat de bovenste laag een goudbruin kleurtje kreeg. Toen zette ik de ovenschotel rechtstreeks onder de grill en verslapte mijn aandacht enkele minuten. Het resultaat? Een iets té donker laagje bovenop. Tot overmaat van ramp was ik wederom ongeduldig tijdens het opscheppen van het gerecht. De kaassaus was nog te vloeibaar, waardoor het gerecht instortte en ik er geen mooi plakje van had kunnen snijden. De foto’s die ik had gemaakt waren dan ook niets om over naar huis te schrijven.

Ingrediënten Griekse moussaka | Gewooneenfoodblog.nl

De tip die ik voor mijzelf had opgeschreven: wacht de volgende keer tien minuten met opscheppen.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en vond ik het de hoogste tijd om weer eens moussaka te maken. Het recept is grotendeels ongewijzigd ten opzichte van die eerdere poging, want de smaak was prima. Ik heb echter iets meer geduld opgebracht tijdens de laatste stappen van de bereiding van het gerecht. De foto’s zijn dit keer dus ietsjes beter.

Moussaka met geroosterde aubergines | Gewooneenfoodblog.nl

Moussaka zonder aardappelen

Overigens bevat deze moussaka geen aardappelen, zoals sommige andere recepten. Dat wilt niet zeggen dat dit een ‘skinny’ variant is. Ik heb namelijk nog wel gewoon boter gebruikt voor de bechamelsaus en bovendien zit er flink wat kaas doorheen. Eventueel zou je de boter kunnen vervangen door eenzelfde hoeveelheid olijfolie, mocht je daar de voorkeur aan geven. Wil je juist wel een moussaka met aardappelen maken? Dan kun je alsnog dit recept aanhouden. Leg in dat geval gewoon een laagje voorgekookte aardappelschijfjes onderop de ovenschaal.

Griekse moussaka maken | Gewooneenfoodblog.nl

De Griekse moussaka maken

Hoewel de moussaka wel wat voorbereidingstijd vergt, is het geen heel moeilijk gerecht om te maken. Eigenlijk bestaat het uit drie onderdelen: de aubergines, de gehakt-tomatensaus en de kaassaus. Als je je een beetje thuis voelt in je keuken en het niet erg vindt om te multitasken, dan zou je deze alle drie tegelijkertijd kunnen maken. Als je alles na elkaar bereidt, dan kun je echter zomaar drie kwartier tot een uur bezig zijn met de voorbereiding.

Gehakt-tomatensaus voor moussaka | Gewooneenfoodblog.nl

Aubergines: Gefrituurd, geroosterd of gegrild?

De aubergines kun je op meerdere manieren klaarmaken. Denk aan frituren, roosteren in de oven of grillen in een grillpan. Ik heb gekozen voor geroosterde aubergines uit de oven. De oven moet immers toch al voorverwarmen voor de moussaka en bovendien is het een simpele manier van bereiden. Het recept gaat daar dan ook vanuit, maar doe vooral wat jij het makkelijkst/ lekkerst vindt.

Hoe maak je moussaka? | Gewooneenfoodblog.nl

Gehakt-tomatensaus maken

Terwijl de aubergines in de oven garen heb je eventueel de tijd om de tomatensaus en/ of de kaassaus te maken. De tomatensaus bestaat onder meer uit gehakt, tomatenblokjes uit blik en knoflook. Ook heb ik er een aantal kruiden en specerijen doorheen gedaan, waaronder kaneel, nootmuskaat en oregano. Er gaat tevens wat witte wijn doorheen. Deze zou je kunnen vervangen door rode wijn of, als je überhaupt geen wijn in huis hebt, weg kunnen laten. Overigens zou je ook best een van de gebruikte specerijen of kruiden achterwege kunnen laten als je die niet hebt (of niet lekker vindt).

Moussaka met bechamelsaus | Gewooneenfoodblog.nl

Kaassaus voor moussaka: Met ei en nootmuskaat

Het gerecht wordt afgemaakt met een laagje kaassaus. Deze saus is een klassieke bechamelsaus (boter, bloem en melk) met kaas erdoorheen. Ik heb gekozen voor zowel Parmezaanse kaas als jong belegen kaas (30 gram van elke kaas). Traditioneel gaat er ook een ei of eierdooier door de saus voor de moussaka. Deze vind je dan ook terug in mijn recept. De vorige keer, toen de saus nog erg zacht was, had ik alleen een dooier gebruikt. Dit keer heb ik voor de zekerheid maar een heel ei toegevoegd (en extra kaas). Of de saus daardoor steviger was dan de vorige keer, of dat het kwam doordat ik de moussaka even liet staan toen ik ‘m uit de oven, haalde weet ik niet. Een ander traditioneel ingrediënt in de saus is nootmuskaat en – in mindere mate – kaneel. Beide vind je dan ook terug in dit recept.

Griekse moussaka met salade | Gewooneenfoodblog.nl

Wat serveer je bij dit gerecht?

Het moussaka recept is bedoeld voor twee personen. Of je het voldoende vindt is afhankelijk van hoeveel je eet. Ik heb er zelf nog een simpele Griekse salade bij gegeten. Meng daarvoor wat sla, olijven, tomaatjes, feta en ui door elkaar en besprenkel deze met olijfolie. In plaats van een salade te maken zou je het gerecht ook kunnen serveren met afgebakken brood, friet of geroosterde aardappelen uit de oven. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Moussaka zonder aardappelen | Gewooneenfoodblog.nl

Recept Griekse moussaka

Recept Afdrukken
Griekse moussaka maken
Voor deze Griekse moussaka kun je elke soort gehakt gebruiken die je wilt. Lamsgehakt zou het meest traditioneel zijn, maar ik heb zelf rundergehakt gebruikt. De moussaka bevat geen aardappelen. Wil je dat juist wel? Dan zou je onderop de schotel een laagje voorgekookte aardappelschijfjes kunnen leggen. Overigens bevat de gehakt-tomatensaus relatief veel ingrediënten. De moussaka zal echter nog steeds prima smaken als je enkele ingrediënten weglaat (bijvoorbeeld de munt, nootmuskaat en/ of komijnzaad).
Griekse moussaka maken | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner
Keuken Grieks
Bereidingstijd 60-90 minuten
Hoofdingrediënt Groenten, Vlees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
Ingrediënten
Kaassaus
Maaltijd Diner
Keuken Grieks
Bereidingstijd 60-90 minuten
Hoofdingrediënt Groenten, Vlees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Porties
Ingrediënten
Kaassaus
Griekse moussaka maken | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergines in dunne plakken. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Strijk wat olijfolie over één zijde van elk plakje aubergine en bestrooi deze eventueel ook met wat peper en/ of zout. Ik had de plakjes enkel met peper bestrooid. Verdeel de plakjes over de bakplaten.
  2. Zet de bakplaten 7,5 minuut in de oven op de twee hoogste standen. Haal de bakplaten uit de oven. Draai de plakjes aubergine om, bestrijk ook deze helft van de plakjes met olijfolie en strooi er wederom naar keuze wat peper en/ of zout overheen. Zet de bakplaten terug in de oven, waarbij je diegene die eerst bovenaan stond nu onder die andere zet. Na nog eens 7,5 minuut zijn de aubergines wel klaar.
  3. Ondertussen zou je de gehakt-tomatensaus kunnen maken. Verwarm daarvoor een scheutje olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook gedurende 4 minuten op laag vuur. Voeg bij de laatste minuut de komijnzaad toe. Doe vervolgens het gehakt erbij, zet het vuur hoog en bak het gehakt in 4 minuten goudbruin.
  4. Doe de tomatenpuree, de gedroogde oregano en de gedroogde munt erbij. Meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de wijn toe en laat deze 1 minuut inkoken. Voeg daarna de tomatenblokjes, de nootmuskaat, het kaneel, het laurierblaadje en de runderbouillon (of water) toe. Breng de saus aan de kook en laat deze een minuut of 10 zachtjes pruttelen zodat de saus indikt. Voeg nog wat extra water/ runderbouillon als deze te droog wordt, of zet het vuur juist hoger en laat de saus iets langer pruttelen als de saus nog erg dun is.
  5. Terwijl de gehaktsaus pruttelt kun je de kaassaus maken. Verwarm daarvoor de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe als de boter gesmolten is en bak deze 30 seconden tot 1 minuut onder voortdurend roeren. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft roeren. Breng de bechamelsaus op smaak met nootmuskaat, kaneel, peper en zout. Voeg vervolgens de kaas toe en laat deze smelten in de saus terwijl je af en toe roert. Haal de saus van het vuur, laat deze iets afkoelen en doe het geklutste ei erdoorheen terwijl je blijft roeren zodat er een gladde saus ontstaat.
  6. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie of boter. Leg een dun laagje van de gehakt-tomatensaus op de bodem. Leg daarbovenop een flinke laag aubergines. Leg daar de rest van de gehakt-tomatensaus op en plaats de rest van de aubergines erbovenop. Lepel tot slot de kaassaus over de aubergines.
  7. Zet de moussaka 20-25 minuten in de oven (totdat de bovenkant goudbruin is). Check de moussaka na 20 minuten af en toe; na al het bovengenoemde werk zou het zonde zijn als de bovenkant opeens zwarte in plaats van goudbruine plekken zou vertonen. Haal de moussaka uit de oven en laat deze een minuut of 10 afkoelen voordat je 'm serveert. Op die manier krijgt de kaassaus even de kans om wat op te stijven.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Griekse moussaka maken”

  1. Bas, Je hebt jezelf weer overtroffen met dit recept! Het is wel ’n recept voor in het weekend want het is best bewerkelijk. Maar je goede informatie over het recept en de foto’s zijn zoals altijd professioneel.
    Volgend weekend ga ik aan de slag!

    1. Beste Wim,
      Bedankt voor je compliment over de informatie en de foto’s! Ik heb mezelf zelfs overtroffen? Nu hoop ik maar dat de moussaka uiteindelijk ook smaakt als je het van het weekend maakt en dat het niet tegen blijkt te vallen 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
      Groetjes, Bas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *