kabeljauw korma met kwark

Kabeljauw korma met kwark | Gewoon een foodblog!

Heb je zin in een gezond, simpel en lekker Indiaas eenpansgerecht met vis? Dan is dit recept voor kabeljauw korma iets voor jou!

De kabeljauw korma met kwark:

  • Is mijn variant op het Indiase gerecht; zeker smaakvol, niet geheel traditioneel.
  • Bevat zo’n 50 gram natuurlijke eiwitten (inclusief wat zilvervliesrijst).
  • Staat binnen drie kwartier op tafel en is makkelijk te maken.
  • Is gemaakt zonder kokos, maar als je daarvan houdt kun je het er gemakkelijk in verwerken. Zie daarvoor de blogpost en de extra informatie onderaan het gerecht.
  • Is – naar mijn smaak – vrij mild, maar je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kabeljauw korma

Korma is een verzamelnaam voor Indiase gerechten met een milde, kruidige en romige currysaus. In de saus worden vaak cashewnoten verwerkt, maar soms worden de cashewnoten vervangen door andere noten zoals amandelen. Meestal wordt dit gerecht gemaakt met kip of lam, of wordt er gekozen voor een vegetarische variant met groenten zoals aardappelen, bloemkool, wortelen en erwten.

Mijn versie wijkt daar echter vanaf door het gebruik van vis. Ik had mij namelijk bij de start van 2016 voorgenomen om wat vaker vis te eten, maar daar is vooralsnog weinig van terecht gekomen. Zodoende is het idee voor deze kabeljauw korma ontstaan.

Kabeljauw korma met kwark | Gewooneenfoodblog.nl

Kabeljauw korma met kwark

Het gebruik van kabeljauw in deze korma is niet de enige manier waarop het gerecht afwijkt van een traditionele korma. Vaak wordt de saus van dit gerecht gemaakt met flink wat volle yoghurt en room (en soms nog met boter). Mijn versie is echter iets anders. In plaats van volle yoghurt en room gebruik ik respectievelijk kwark en halfvolle melk. De boter laat ik in zijn geheel achterwege. Hierdoor bevat dit kabeljauw korma recept wat minder calorieën en meer eiwitten dan een gemiddelde korma! Het gerecht is dan ook niet alleen lekker, maar ook prima geschikt om bijvoorbeeld als post-workout maaltijd te eten.

Overigens zijn de volle yoghurt en de room die normaal gesproken gebruikt worden in een korma niet echt bepalend voor de smaak; daar zorgen de overige ingrediënten voor. De smaak van de currysaus wordt dus niet wezenlijk anders door het gebruik van kwark en halfvolle melk. Bovendien was de textuur de currysaus ook nog steeds zeer romig. Al met al was het een prima aanpassing, al zeg ik het zelf.

Kabeljauw korma met cashewnoten | Gewoon een foodblog!

Kabeljauw korma wel met kokosmelk?

Tijdens het schrijven van de blogpost voor deze kabeljauw korma had ik even gekeken welke ingrediënten er eigenlijk gebruikt worden in de korma-producten die je in de supermarkt kunt kopen. Gek genoeg bevatte maar één van de zes producten die je bij de Albert Heijn kunt kopen cashewnoten (namelijk Kumar’s Korma specerijenpasta), de andere vijf producten waren zonder noten. Bovendien bevatte al deze producten iets van kokos.

Kokos is niet per se een basisingrediënt van een korma, hoewel het in Zuid-India wel vaak gebruikt wordt. Houd je wel van een kokossmaak en wil je die graag in deze kabeljauw korma verwerken? Vervang dan de halfvolle melk door kokosmelk en rooster tegelijkertijd met het amandelschaafsel wat kokosrasp zodat je die eroverheen kunt strooien.

Korma met kabeljauw | Gewooneenfoodblog.nl
Eet smakelijk alvast!

Kabeljauw korma met groenten

Hoewel het niet gebruikelijk is heb ik ervoor gekozen om er wat groenten aan de kabeljauw korma toe te voegen. Enerzijds om er iets meer een complete maaltijd van te maken, anderzijds zodat het gerecht wat kleur zou krijgen (alleen een groenige saus met wat stukken vis erin leek mij niet zo uitnodigend op de foto’s 😀 ). Ik heb gekozen voor wortelen en doperwten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook sperziebonen, aardappelen en/ of verse spinazie doorheen doen.

Door het toevoegen van groenten aan de saus was het nodig om wat meer saus te maken, want anders zou het een heel droog geheel worden. Als je er zelf voor kiest om er géén groenten doorheen te doen, dan kun je met deze hoeveelheid saus wel voor twee personen kabeljauw toevoegen. In dat geval kun je de kabeljauw korma bijvoorbeeld serveren met een frisse salade (zoals deze Indiase komkommer-tomatensalade genaamd kachumbar).

Kabeljauw korma in pan | Gewooneenfoodblog.nl
Zonder groenten heb je genoeg saus voor twee porties kabeljauw

Recept kabeljauw korma met kwark

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
kabeljauw korma met kwark
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Smaakmakers
Voor erbij
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Smaakmakers
Voor erbij
Instructies
  1. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de verpakking.
  2. Giet wat kokend water over de cashewnoten en laat de cashewnoten een kwartiertje weken zodat ze iets zachter worden. Doe de geweekte cashewnoten samen met de kwark en de melk in een foodprocessor of blender en maak er een gladde saus van.
  3. Rooster ondertussen alvast wat amandelschaafsel gedurende een minuut of drie in een droge pan op hoog vuur en zet het geroosterde amandelschaafsel apart (zodat je dadelijk in deze pan de korma kan bereiden - scheelt weer afwas). Terwijl de cashewnoten weken en het amandelschaafsel wordt geroosterd kun je de kabeljauw, groenten en smaakmakers snijden/ klaarzetten.
  4. Bak het sjalotje, de gember, de knoflook, de kruidnagel en de groene peper op middelhoog vuur gedurende een minuut of vijf. Voeg de rest van de smaakmakers (de poeders) toe en bak deze een minuutje mee. Voeg dan de cashewnotensaus toe, roer alles goed door elkaar en zet het vuur laag. Breng de saus optioneel verder op smaak met peper en zout. Vind je de saus te dun? Het sowieso wat dikker wanneer het inkookt tijdens het garen van de kabeljauw, maar je kunt ervoor kiezen om de saus wat in te laten koken voordat je de kabeljauw erbij doet. Vind je de saus juist te dik? Voeg dan wat water of melk toe.
  5. Voeg de stukken kabeljauw toe aan de saus en dek de pan af met een deksel (of met een andere grote pan die erop past, bij gebrek aan een deksel (dit gold voor mij)). Laat de kabeljauw drie minuten zachtjes garen en draai de stukken dan voorzichtig om. Voeg de wortelen en de doperwten toe, dek de pan weer af en laat de kabeljauw nog een minuut of drie garen. De precieze tijd is afhankelijk van de grootte van de stukken kabeljauw en eerlijk gezegd heb ik het bij mij niet nauwkeurig getimed.
  6. Doe de gekookte zilvervliesrijst op een bord en schep daar de kabeljauw korma bovenop. Strooi tot slot het amandelschaafsel eroverheen.
Notities

Wil je een kabeljauw korma met kokos?

Als je kokos in dit recept wilt verwerken, dan kun je de halfvolle melk vervangen door kokosmelk. Voor een meer uitgesproken kokossmaak kun je in dat geval ook wat minder kwark gebruiken en wat meer kokosmelk gebruiken. Tegelijkertijd met het amandelschaafsel kun je ook een evengrote hoeveelheid kokosrasp roosteren zodat je die er uiteindelijk overheen kunt strooien. Of je kiest ervoor om die kokosrasp niet te roosteren en toe te voegen aan de korma saus zodat de saus zelf nog wat meer naar kokos smaakt.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “kabeljauw korma met kwark”

  1. Vandaag de kabeljauw Korma met kwark gemaakt. Gegeten met Naan en niet met rijst. Was goed gelukt en heel erg lekker. Maar de tijd van voorbereiding is wel wat langer als 5 minuten. Het was een bijzonder gerecht wat héééél erg lekker was.

    1. Hi Joyce, bedankt voor je bericht! Ik ben blij dat je het lekker vond :-). De aangegeven voorbereidingstijd van vijf minuten is allicht wel wat kort inderdaad; die vijf minuten was eigenlijk een gokje achteraf aangezien ik het recept nog aan het uitwerken was toen ik al bezig was met de voorbereiding ervan (en zodoende sowieso veel langer bezig was). Gezien alle stappen die ondernomen moeten worden is vijf minuten bij nader inzien wel erg kort ja. Ik heb het recept aangepast, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *