Kip Madeira met kastanjechampignons

Kip Madeira met kastanjechampignons | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een verwarmend, lekker en redelijk simpel kipgerecht met een rijke smaak? Dan is dit recept voor kip Madeira met kastanjechampignons iets voor jou! Het gerecht:

  • Is losjes gebaseerd op een klassieke kip marsala
  • Kun je natuurlijk ook met andere champignons of paddenstoelen maken
  • Smaakt goed in combinatie met bijvoorbeeld aardappelpuree of bloemkoolpuree
  • Kan glutenvrij bereid worden; zie daarvoor de receptuur

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kip Madeira met kastanjechampignons

Het laatste recept met iets van vlees of gevogelte is alweer even geleden. Om iets meer variatie in mijn recepten te krijgen wilde ik toch weer zo’n soort recept plaatsen. Ik had in die tussentijd wel een paar keer een recept bedacht, voornamelijk met gehakt en kip, maar telkens was het recept om uiteenlopende redenen niet blogwaardig genoeg. Vond ik.

Ik moet bekennen dat ik dit keer eigenlijk het Italiaans-Amerikaanse gerecht kip marsala wilde maken. Ik dacht namelijk dat ik al een paar jaar een klein flesje met marsala had staan. (Dat is een een Siciliaanse wijn.) Wat bleek nu? In plaats van marsala had ik een flesje met Portugese Madeira in huis. Die twee wijnen lijken toch best op elkaar. Nou ja, de namen dan.

Als probeersel kon ik het recept dat ik in gedachte had echter grotendeels aanhouden en gewoon de wijnsoort die ik wilde gebruiken veranderen, dacht ik. Het resultaat smaakte inderdaad prima! Zodoende is dit uiteindelijk een recept voor kip Madeira met kastanjechampignons geworden.

Kip met Madeira en kastanjechampignons | Gewooneenfoodblog.nl

Kip Madeira met kastanjechampignons maken

De kip Madeira met kastanjechampignons is vrij gemakkelijk te maken. Eerst bestrooi je een platgeslagen kipfilet met wat peper, zout, bloem en optioneel knoflook- en uienpoeder. Vervolgens bak je deze in wat olijfolie. Haal de kip, wanneer deze bijna gaar is, uit de pan en laat de kip uitlekken op een keukenpapiertje.

Kip met Madeirasaus maken | Gewooneenfoodblog.nl

Vervolgens kan in diezelfde pan de knoflook en het sjalotje gefruit worden. Voeg daarna wat in plakjes gesneden kastanjechampignons toe (normale champignons kunnen overigens ook) en bak deze totdat ze gaar zijn. Voeg vervolgens een schep tomatenpuree en optioneel wat rode pepervlokken toe, alvorens je de Madeira erbij doet. Als dit mengsel kookt leg je de kip er terug in en temper je het vuur zodat het tegen de kook aan zit.

Tot slot kun je de saus monteren door een beetje boter toe te voegen. Daardoor krijgt de Madeirasaus een dikkere en zachtere structuur, evenals een glanzende laag. Voor een zuivelvrije variant  kun je de boter echter achterwege laten. Om de Madeirasaus toch wat dikker te maken kun je in dat geval een klein beetje maizena toevoegen.

Desgewenst kun je er nog wat fijngehakte bladpeterselie overheen strooien. Dat is echter meer voor de sier. Het oog wilt ook wat, toch?

Kip met Madeirasaus en champignons | Gewooneenfoodblog.nl

De kip Madeira met kastanjechampignons serveren…

In tegenstelling tot veel van mijn gerechten bevat de kip Madeira met kastanjechampignons niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Ik heb er echter bewust niet zoveel champignons doorheen gedaan. Met 250 gram kastanjechampignons per persoon in plaats van de gebruikte 100 gram per persoon zou er namelijk veel meer wijn benodigd zijn. De champignons absorberen namelijk flink wat van de Madeira en bovendien reduceert de wijn ook een tijdens het koken. Het flesje Madeira dat ik had bevatte maar 100 ml, dus dat zou een probleem zijn. Bovendien leek het mij overdreven om bijvoorbeeld 250 ml wijn te rekenen voor één persoon.

Indien gewenst kun je er dus voor kiezen om nog wat extra groenten te bereiden. Ik heb gekozen voor 150 gram gekookte sperziebonen, die ik daarna kort gebakken had. In plaats daarvan kun je ook denken aan zo’n zelfde hoeveelheid gestoomde of gekookte broccoli, aan verse spinazie uit de wok of aan geroosterde groene asperges.

De kip Madeira met kastanjechampignons kun je voor de rest nog serveren met zoiets als aardappelpuree, rijst of pasta (zoals tagliatelle). Geroosterde aardappelen uit de oven zijn ook nog een mogelijkheid. Op de foto hierboven zie je een simpele bloemkoolpuree. Die puree bestaat enkel uit 300 gram gekookte bloemkool, een schepje Dijon mosterd en een klein scheutje melk. En natuurlijk wat peper en zout om de bloemkoolpuree af te maken. Overigens komt een volwaardig recept voor een bloemkoolpuree binnenkort op de blog, mocht je daarin geïnteresseerd zijn.

Kip met Madeirasaus en sperziebonen | Gewooneenfoodblog.nl

Recept kip Madeira met kastanjechampignons

Recept Afdrukken
Kip Madeira met kastanjechampignons
Dit is een recept voor kip met Madeirasaus en kastanjechampignons. Je kunt een grote fles Madeira bij een slijterij halen; de Albert Heijn verkoopt kleine flesjes van 100 ml. Het maakt niet uit welke bloem je gebruikt voor de kip; ik heb speltbloem gebruikt. Wil je een glutenvrije versie van dit gerecht maken? Vervang de bloem dan met bijvoorbeeld maïzena. En heb je geen zin in een gerecht met een klein beetje pittigheid? Laat dan de pepervlokken gewoon achterwege.
Kip Madeira met kastanjechampignons | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner
Keuken Portugees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Voor de kip
Voor de Madeirasaus met kastanjechampignons
Maaltijd Diner
Keuken Portugees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Voor de kip
Voor de Madeirasaus met kastanjechampignons
Kip Madeira met kastanjechampignons | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Leg de kip op een snijplank o.i.d. en dek deze af met een bakpapiertje of plasticfolie. Sla er met een vleeshamer, deegroller, pan of iets anders zwaars op totdat de kipfilet ongeveer 1cm dik is (of in ieder geval overal even dik). Meng de bloem met de poeders en voeg naar smaak witte of zwarte peper en een klein beetje zeezout toe. Leg de kip in de bloem en zorg dat deze aan beide kanten bedekt is met een dun laagje bloem.
  2. Verhit een laagje olie in een pan en bak de kip 2 minuten per kant op hoog vuur zodat deze rondom goudbruin is. Haal de kipfilet uit de pan, dep 'm droog met een keukenpapiertje en houd warm onder een aluminiumfolietje. Zet de kip voor nu even aan de kant.
  3. Voeg indien nodig een scheutje olijfolie toe aan dezelfde pan en fruit het gesnipperde sjalotje en de fijngehakte knoflook gedurende 3 minuten op laag vuur. Voeg de in plakjes gesneden kastanjechampignons toe, zet het vuur hoog en bak deze 5 minuten (of totdat ze een kleurtje hebben gekregen). Voeg dan de rode pepervlokken en de tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar en bak de tomatenpuree 0,5 minuut mee.
  4. Voeg de Madeira toe en hussel alles goed door elkaar. Breng de saus aan de kook en temper het vuur zodat de saus tegen de kook aan zit. Voeg na een minuutje de kipfilet toe en wentel deze om in de saus. Laat de kipfilet een minuutje mee pruttelen terwijl de saus indikt. Wordt de saus te dik, of wil je iets meer saus? Voeg dan een beetje water toe. Schuif daarna de kipfilet en de kastanjechampignons aan één kant van de pan en voeg een klein klontje boter toe aan de Madeirasaus. Roer de boter door de saus en wacht totdat de boter helemaal gesmolten is.
  5. Bestrooi de kip Madeira optioneel met fijngehakte verse bladpeterselie en serveer met de gewenste bijgerechten.
Notities

Betreffende de kip: ik heb zo'n verpakking van de Albert Heijn gebruikt waar twee halve kipfilets van 150 gram per stuk inzitten. Vandaar dat het recept vraagt om 150 gram kipfilet per persoon. Als je een grote kipfilet hebt, dan zou je deze doormidden kunnen snijden. Of je gebruikt gewoon een kipfilet per persoon.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

6 antwoorden op “Kip Madeira met kastanjechampignons”

    1. Ik ben benieuwd in hoeverre mijn variant afwijkt van de kip Madeira die jij (lang geleden) hebt gemaakt 🙂 . Mijn versie is vermoedelijk niet echt authentiek (als er al een traditionele versie van dit gerecht bestaat).

    1. Beste Ruthsenella, de wijn is eigenlijk datgene wat bepalend is voor de smaak van het gerecht. Ik zou dan ook niet zo snel iets kunnen bedenken ter vervanging daarvan. Ik neem aan dat je iets zoekt zonder alcohol erin?

      Het eerste wat in mij opkomt is kookroom (dezelfde hoeveelheid als de Madeira in het recept), eventueel met een klein scheutje azijn naar keuze of citroensap erdoorheen. Oftewel, kip met een champignonroomsaus.

      Een tweede vervanging die in mij opkomt is passata met een scheutje balsamicoazijn erdoorheen, wellicht verdund met een beetje water. Maar ik heb geen flauw idee of dit uiteindelijk een beetje lekker zou smaken 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *