Kip Madeira met kastanjechampignons
Dit is een recept voor kip met Madeirasaus en kastanjechampignons. Je kunt een grote fles Madeira bij een slijterij halen; de Albert Heijn verkoopt kleine flesjes van 100 ml. Het maakt niet uit welke bloem je gebruikt voor de kip; ik heb speltbloem gebruikt. Wil je een glutenvrije versie van dit gerecht maken? Vervang de bloem dan met bijvoorbeeld maïzena. En heb je geen zin in een gerecht met een klein beetje pittigheid? Laat dan de pepervlokken gewoon achterwege.
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Voor de kip
Voor de Madeirasaus met kastanjechampignons
Instructies
  1. Leg de kip op een snijplank o.i.d. en dek deze af met een bakpapiertje of plasticfolie. Sla er met een vleeshamer, deegroller, pan of iets anders zwaars op totdat de kipfilet ongeveer 1cm dik is (of in ieder geval overal even dik). Meng de bloem met de poeders en voeg naar smaak witte of zwarte peper en een klein beetje zeezout toe. Leg de kip in de bloem en zorg dat deze aan beide kanten bedekt is met een dun laagje bloem.
  2. Verhit een laagje olie in een pan en bak de kip 2 minuten per kant op hoog vuur zodat deze rondom goudbruin is. Haal de kipfilet uit de pan, dep ‘m droog met een keukenpapiertje en houd warm onder een aluminiumfolietje. Zet de kip voor nu even aan de kant.
  3. Voeg indien nodig een scheutje olijfolie toe aan dezelfde pan en fruit het gesnipperde sjalotje en de fijngehakte knoflook gedurende 3 minuten op laag vuur. Voeg de in plakjes gesneden kastanjechampignons toe, zet het vuur hoog en bak deze 5 minuten (of totdat ze een kleurtje hebben gekregen). Voeg dan de rode pepervlokken en de tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar en bak de tomatenpuree 0,5 minuut mee.
  4. Voeg de Madeira toe en hussel alles goed door elkaar. Breng de saus aan de kook en temper het vuur zodat de saus tegen de kook aan zit. Voeg na een minuutje de kipfilet toe en wentel deze om in de saus. Laat de kipfilet een minuutje mee pruttelen terwijl de saus indikt. Wordt de saus te dik, of wil je iets meer saus? Voeg dan een beetje water toe. Schuif daarna de kipfilet en de kastanjechampignons aan één kant van de pan en voeg een klein klontje boter toe aan de Madeirasaus. Roer de boter door de saus en wacht totdat de boter helemaal gesmolten is.
  5. Bestrooi de kip Madeira optioneel met fijngehakte verse bladpeterselie en serveer met de gewenste bijgerechten.
Notities

Betreffende de kip: ik heb zo’n verpakking van de Albert Heijn gebruikt waar twee halve kipfilets van 150 gram per stuk inzitten. Vandaar dat het recept vraagt om 150 gram kipfilet per persoon. Als je een grote kipfilet hebt, dan zou je deze doormidden kunnen snijden. Of je gebruikt gewoon een kipfilet per persoon.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!