Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst

Kip teriyaki met zelfgemaakte teriyaki saus | Gewoon een foodblog

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de kip teriyaki met zelfgemaakte teriyaki saus

Wil je zelf kip teriyaki maken zonder kant-en-klare teriyaki saus te gebruiken? Lees dan snel verder. De saus maken is gelukkig heel gemakkelijk en je hebt helemaal niet zoveel ingrediënten nodig. In de basis bestaat teriyaki uit sojasaus, mirin (zoete Japanse rijstwijn), sake en suiker. Overigens kun je een glutenvrije saus maken door de sojasaus te vervangen door glutenvrije tamari. De sake heb ik achterwege gelaten en in plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om rijst wijnazijn toe te voegen.

Aan de basis teriyaki saus kun je desgewenst verse gember, bosuitjes, knoflook, Spaanse peper en/ of sesamzaad aan toevoegen. Sommige mensen zijn echter van mening dat je deze ingrediënten wel kan gebruiken als garnering, maar dat je de teriyaki saus zelf helder moet laten. En daar zit best wel iets in.

Wat betekent teriyaki eigenlijk?

Het woord teriyaki is namelijk afgeleid van de woorden ‘teri’ en ‘yaki’. ‘Teri’ betekent zoiets als  ‘glans’ en ‘yaki’ betekent ‘grillen/ bakken‘. De naam verwijst dan ook naar de manier waarop je de kip (of een stuk vlees of vis) bereidt. Tijdens het grillen van de kip breng je constant een laagje teriyaki aan, bijvoorbeeld met een keukenkwastje. Hierdoor krijgt de kip een glanzende laag. Als je bijvoorbeeld knoflook door de saus doet, dan is de kans groot dat de knoflook aanbrandt wanneer je de kip ermee insmeert tijdens het grillen of bakken.

Kip teriyaki met zelfgemaakte teriyaki saus | Gewoon een foodblog
Gegrilde kipfilet met een glanslaag

Kip teriyaki saus met of zonder sake

Zoals met zoveel sauzen en gerechten het geval is, geldt ook voor kip teriyaki dat er eindeloos veel variaties op te bedenken zijn waarbij het eindresultaat ongeveer hetzelfde is. Zelf heb ik bijvoorbeeld nooit sake in huis, dus ik vervang de sake door rijstazijn. In plaats van rijstazijn kun je kiezen voor appel ciderazijn of witte wijnazijn. Wat betreft suiker kun je kiezen uit onder meer kristalsuiker, poedersuiker of bruine basterdsuiker. Kokosbloesemsuiker is ook een optie. Je kunt de teriyaki echter ook zoet maken door gebruik te maken van gembersiroop of honing. In het onderstaande recept gebruik ik honing.

Teriyaki kipstukjes op een stokje: yakitori

Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik ervoor gekozen om een hele kipfilet te bereiden. Je kunt echter ook de kip in blokjes snijden en op een satéstokje spiesen (in feite maak je dan yakitori). De bereidingswijze van de teriyaki blijft verder precies hetzelfde. Wil je er een wokgerecht mee maken? Dan kun je daar ook de onderstaande saus voor gebruiken. Voeg deze dan toe aan de wok wanneer de kip zo goed als gaar is. Overigens kun je in plaats van kip ook vlees zoals biefstuk of vis zoals zalm gebruiken!

Serveer de kip teriyaki met zelfgemaakte saus bijvoorbeeld met…

Ik heb de kip teriyaki geserveerd met geroerbakte bimi en zilvervliesrijst. In het onderstaande recept vind je daar dan ook een bereidingswijze voor. Je kunt echter natuurlijk bijgerechten gebruiken die je lekker vindt! Deze kruidige sperzieboontjes met tomaat zouden er bijvoorbeeld ook bij passen.

Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst | Gewoon een foodblog
Eet smakelijk!

Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst recept

Recept Afdrukken
Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst
Op basis van het recept heb je genoeg teriyaki om een glanzend laklaagje op de kip aan te brengen. Wil je echter dat de kip zwemt in de saus (of dat je nog wat saus overhebt om over de rijst/ groenten te doen)? Verdubbel of verdriedubbel dan gerust de aangegeven hoeveelheid. Je kunt ook prima een grote hoeveelheid maken, want de saus blijft lang goed in de koelkast. En wil je een teriyaki dipsaus maken? Dan kun je er tijdens het bereiden wel fijngesneden knoflook en gember doorheen doen, evenals sesamzaadjes en/ of fijngehakte rode peper.
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Japans
Bereidingstijd 60-90 minuten
Hoofdingrediënt Kip
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
persoon
Ingrediënten
Kipfilet + Marinade
Teriyaki saus
Overige ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Japans
Bereidingstijd 60-90 minuten
Hoofdingrediënt Kip
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
persoon
Ingrediënten
Kipfilet + Marinade
Teriyaki saus
Overige ingrediënten
Instructies
  1. Om de kipfilet sneller en geleidelijker te kunnen garen raad ik aan om de kipfilet platter te slaan. Pak een stuk bakpapier, leg de kipfilet in het midden en vouw het bakpapier om de kip. Sla de kip vervolgens plat met een mes, pan, hamer of wat je ook voorhanden hebt. Richt je vooral op het dikke stuk van de kipfilet en sla net zolang totdat de kipfilet ongeveer even dik is.
  2. Pak een plastic zak o.i.d. waar de kip inpast en doe de ingrediënten van de marinade erin. Doe de kip erbij, zorg ervoor dat de kip bedekt is met de marinade en masseer de marinade in beetje in de kip. Sluit de zak af en leg ongeveer een uurtje apart zodat de marinade in de kip kan trekken. Haal de kip uit de marinade en zorg ervoor dat er geen stukjes gember of knoflook meer op de kipfilet zitten (aangezien die aan kunnen branden tijdens het grillen/ bakken).
  3. Maak de teriyaki saus door alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje op matig vuur te verwarmen. Laat de saus zachtjes inkoken totdat je de gewenste dikte hebt bereikt (dit duurt waarschijnlijk zo'n vijf minuten). Houd ongeveer gelijke delen van de aangegeven ingrediënten aan, maar ga vooral uit van je eigen smaak en voeg meer van iets toe als je dat lekker vindt. Is de teriyaki saus klaar? Haal de pan dan van het vuur voordat de saus te ver inkookt. Als dat toch gebeurt in een moment van onoplettendheid, dan kun je wat water toevoegen om de saus dunner te maken.
  4. Breng een pan water aan de kook en kook de zilvervliesrijst gaar volgens de verpakking.
  5. Zet ondertussen een grillpan op middelhoog vuur en vet de pan in met een beetje sesamolie. Leg de kip op de grill en grill de kip ongeveer twee minuten zonder deze om te draaien. Breng een laagje teriyaki saus aan op de kip voordat je hem omdraait en breng ook een laagje teriyaki saus aan op de gegrilde kant van de kipfilet. Herhaal dit totdat de kip gaar is (+- tien minuten) en je zowel mooie grillstreepjes als een glanzend laagje op beide kanten van de kip hebt.
  6. Vijf minuten voordat de zilvervliesrijst gaar is kun je aan de bimi beginnen. Zet een wok op hoog vuur, doe er een laagje sesamolie in en doe de knoflook en gember erbij. Bak een minuutje en doe de bimi erbij. Roerbak de bimi in vier minuutjes gaar en breng op smaak met peper en zout. Doe er tussentijds nog wat sesamolie bij als er helemaal geen olie meer in de pan zit.
  7. Garneer zowel de kip als de bimi met sesamzaadjes. Optioneel kun je er nog wat fijngesneden Spaanse peper en/ of bosuitjes over strooien.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *