Komkommer raita met munt
Dit is een recept voor een komkommer raita met munt. Raita is een Indiaas bijgerecht, eigenlijk een soort van dipsaus, op basis van yoghurt. Er zijn talloze variaties te verzinnen op dit recept. Onderaan het recept vind je enkele variatietips!
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Klop de kwark of yoghurt een beetje los met een lepel of garde. Rasp ongeveer 4/5e van de komkommer zodat je nog een beetje overhoudt. Dat gedeelte wat je overhoudt kun je vervolgens in blokjes snijden. Deze blokjes komkommer kun je uiteindelijk bovenop de raita leggen; dat is leuker voor de presentatie. 
  2. Wil je een raita die echt niet waterig is? Knijp dan voorzichtig het grootste gedeelte van het water uit de geraspte komkommer of laat deze even uitlekken in een vergiet. Deze stap kun je overslaan; ik heb het dit keer niet gedaan. Sommige mensen vinden dat echter wel nodig. Het is maar net wat je lekker vindt.
  3. Meng de komkommer door de yoghurt. Meng daar ook het gemalen komijnzaad doorheen, evenals een klein beetje zout en wat zwarte peper. Voeg ook de cayennepeper (of paprikapoeder) toe. Kijk wel uit met de hoeveelheid, want de cayennepeper kan al gauw overheersen. Snijd vervolgens de munt fijn en voeg deze beetje bij beetje toe totdat de gewenste smaak is bereikt. Ik ben dit keer begonnen met twee eetlepels en geëindigd met vier eetlepels munt, maar volgens mij was mijn plantje een beetje z’n smaak verloren of zoiets. In principe zou je aan twee eetlepels wel genoeg moeten hebben namelijk. Maar goed; voeg vooral zoveel toe als je lekker vindt.
  4. Doe de yoghurtsaus in een kommetje en leg de blokjes komkommer die je apart hebt gehouden erbovenop. Strooi er eventueel voorzichtig nog wat gemalen korianderzaad, een klein beetje cayennepeper en verse munt overheen.
Notities

Variaties op dit raita recept

Probeer bijvoorbeeld ook eens de volgende combinaties (in plaats van komkommer en munt). Overigens kun je aan aan al deze combinaties natuurlijk smaakmakers als komijnzaad, garam masala of andere specerijen toevoegen.

  • Gesneden ui, tomaat, groene peper en verse koriander
  • In blokjes gesneden gekookte aardappel en munt
  • Geraspte wortel en verse koriander
  • Geblancheerde spinazie en verse munt
  • Fruit zoals mango, ananas en/ of banaan
  • Geraspte knoflook, gesneden ui en zwarte peper

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!