Lasagne bolognese

Lasagne bolognese met bechamelsaus | Gewoon een foodblog!
Lasagne bolognese met bechamelsaus

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de lasagne bolognese met bechamelsaus

Als ik een lasagne bolognese maak, dan heb ik daar eerlijk gezegd niet echt een vast recept voor. Wat ik gebruik is deels afhankelijk van hetgeen ik in huis heb. Dit is de manier waarop ik ‘m gisteren heb gemaakt en het smaakte mij prima, dus het leek mij wel een blogpost waard!

Van begin tot eind duurt het zo’n twee a tweeënhalf uur voordat deze lasagne klaar is. Om die reden maak ik eigenlijk niet zo vaak een lasagne. Doordeweeks maak ik sowieso liever een gerecht dat sneller op tafel staat, maar ook in de weekenden heb ik niet altijd zin om lang met m’n eten bezig te zijn. Gisteren had ik echter toevallig alle ingrediënten in huis waarmee ik een lasagne kon maken én ik had ruimschoots de tijd. Aangezien een klassieke lasagne bolognese mij toch altijd wel goed smaak, werd het tijd om ‘m weer eens te maken (en nu heb ik nog twee porties in de vriezer liggen, dus dat is ook wel handig).

Lasagne bolognese met bechamelsaus | Gewoon een foodblog!

Hoewel het relatief lang duurt om deze lasagne te maken, bestaat het grootste gedeelte van de tijd bestaat uit wachten. Het is dan ook een vrij simpel recept. Het lastigste aan deze lasagne bolognese is het maken van de bechamelsaus, maar ook dat is niet zo moeilijk.

Een basis bechamelsaus bestaat in feite uit niets meer dan bloem, boter en melk. Je bakt de boter en bloem eerst totdat er een roux ontstaat en vervolgens voeg je beetje bij beetje lauwwarme melk toe totdat er een gladde saus ontstaat. Zoals je je wel kunt voorstellen heeft de bechamelsaus op dat moment echter nog weinig smaak. Vaak brengen mensen de bechamelsaus dan ook op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Als je echter al zelf bechamelsaus maakt in plaats van dat je kant-en-klare bechamelsaus gebruikt, dan je er ook íets meer aandacht aan besteden en de melk vooraf op smaak brengen met smaakmakers zoals laurier, ui en kruidnagel. Hierdoor krijgt de bechamelsaus namelijk iets meer smaak. Als je hiervoor kiest, dan kun je dat doen terwijl je de bolognesesaus aan het maken bent. In het recept hieronder staat beschreven welke smaakmakers je kunt gebruiken om iets meer complexiteit aan de bechamelsaus te geven.

Lasagne bolognese met bechamelsaus | Gewoon een foodblog!
Buon appetito!

Lasagne bolognese met bechamelsaus recept

Recept Afdrukken
Lasagne bolognese
Dit is een recept voor een lasagne bolognese met bechamelsaus. Je kunt ervoor kiezen om, zoals in dit recept wordt aangegeven, de melk die je gebruikt voor de bechamelsaus op smaak te maken met een paar smaakmakers. Dit is geen vereiste, maar zorgt iets meer complexiteit in de bechamelsaus.
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 105 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bolognesesaus
Bechamelsaus
Overig
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 105 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bolognesesaus
Bechamelsaus
Overig
Instructies
Bolognesesaus
  1. Zet een hoge pan op het vuur en bak de spekjes in een beetje olijfolie goudbruin. Voeg de knoflook en ui toe, evenals de Italiaanse kruiden. Fruit de ui en de knoflook op laag vuur gedurende drie minuten. Voeg het gehakt toe en rul het gehakt in vijf minuten gaar. Doe dan de Italiaanse groentemix erbij en bak de groentemix al roerende enkele minuten. Voeg dan de rode wijn, pasata, tomatenblokjes uit blik en het rundvleesbouillonblokje toe. Heb je een basilicumplantje staan? Dan kun je een handje basilicumblaadjes fijnsnijden en erbij doen.
  2. Zet vervolgens een deksel op de pan en laat de vleessaus zachtjes pruttelen gedurende een half uur a drie kwartier. Haal de deksel van de pan en laat de vleessaus nog een half uurtje pruttelen zodat het vocht kan verdampen en de saus wat dikker wordt.
Bechamelsaus
  1. Snijd ondertussen een kleine wortel in stukjes, evenals een sjalotje. Verhit 400 ml melk in een pannetje en doe de wortel, het sjalotje, de peperkorrels, het laurierblad en de kruidnagels erin. Breng de melk aan de kook, zet een deksel op de pan en laat alles op een heel laag vuur (of met de pan op een sudderplaatje) een half uurtje tot een uurtje intrekken. De melk dient niet te koken of tegen de kook aan te zitten, enkel lauwwarm te blijven. Zeef daarna de melk.
  2. Laat de boter smelten in de pan op matig vuur en wacht totdat het schuim is weggetrokken. Voeg vervolgens de bloem toe. Bak, al roerende met een houten lepel, het boter en bloem mengsel op laag vuur gedurende drie minuten. Het is belangrijk dat de bloem gegaard wordt, want anders proef je rauwe bloem terug in de bechamelsaus.
  3. Voeg daarna beetje bij beetje de lauwwarme melk toe terwijl je met een garde door de roux blijft roeren. Voeg pas een volgend beetje melk toe wanneer de melk volledig is opgenomen in de roux. Als je te veel melk tegelijk toevoegt, dan heb je kans dat er klontjes in de bechamelsaus ontstaan die je er lastig uitkrijgt. Als alle melk is toegevoegd en je een gladde saus hebt gecreëerd, dan dien je de saus nog zo’n drie minuten zachtjes te laten koken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Lasagne opbouwen en bakken
  1. Tijd om de lasagne op te bouwen! Begin met een laagje vleessaus, leg daar lasagnevellen bovenop totdat vrijwel alle saus bedekt is. Zorg er wel voor dat de lasagnevellen elkaar niet te veel overlappen (enige overlap is niet erg), anders dan krijg je een te dikke laag pasta. Plaats een laagje bechamelsaus op de lasagnevellen, doe daarbovenop een laagje vleessaus, dek dat weer af met lasagnevellen en doe daarbovenop bechamelsaus. Herhaal dit totdat alle saus op is. Eindig met een laagje bechamelsaus en doe daar in dunne plakjes gesneden mozzarella bovenop. Ook kun je er nog een beetje andere geraspte kaas overheen doen, zoals Parrano snippers. Tot slot kun je
  2. Zet de lasagne afgedekt in een voorverwarmde oven (op 200 graden) gedurende dertig a veertig minuten. Haal hetgeen waar je de lasagne mee hebt afgedekt van de lasagne en zet de lasagne nog een kwartier in de oven (of totdat de kaas goed gesmolten en goudbruin is). Als je basilicumblaadjes in huis hebt, dan kun je er een aantal tussen de kaas leggen.
Notities

Serveertips

Serveer de lasagne bolognese met een simpele salade met bijvoorbeeld rucola, pijnboompitjes, kappertjes, ui, cherrytomaatjes en een dressing op basis van balsamicoazijn, olijfolie, honing, citroensap, peper en zout.

Variatietips

Plaats ook in de lasagne een laagje mozzarella.

Vervang de bechamelsaus door crème fraîche voor een lichtere en frissere lasagne.

Voeg sambal, tabasco of chilipoeder toe aan de bolognesesaus voor een pittige lasagne.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *