Mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade

Mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade | Gewooneenfoodblog.nl

Krijg je visite over de vloer en ben je op zoek naar een simpel recept voor iets lekkers dat je kan serveren bij de koffie? Dan is dit recept voor mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade misschien wel iets voor jou! Bovendien zijn deze kleine taartjes ook ideaal om op een zondag te maken zodat je de rest van de week een gezond tussendoortje hebt dat je bijvoorbeeld gemakkelijk mee kunt nemen naar je werk. De mini aardbeien kwarktaartjes:

  • Zijn makkelijk te maken en je hoeft niets af te bakken
  • Kun je vanwege het handzame formaat gemakkelijk serveren of met je meenemen
  • Bevatten geen geraffineerde suikers (er zit echter wel één eetlepel honing in het hele recept)
  • Zijn rijk aan eiwitten (vooral als je er eiwitpoeder doorheen doet, maar da’s geen must)
  • Kun je zeker wel een weekje bewaren in de koelkast

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade

Ik was eigenlijk niet van plan om een Valentijnsdag-achtig recept op mijn blog te plaatsen. Toen ik donderdagochtend even snel een paar boodschappen deed voordat ik naar mijn werk ging zag ik echter dat aardbeien in de aanbieding waren. Onderweg naar kantoor vormde zich het idee van kleine kwaktaartjes met verse aardbeien. Hoewel ik vaak dingen vergeet bleef dat idee om een of andere reden wél in mijn hoofd rondspoken. Negen uur later stond ik in de HEMA siliconen muffin vormpjes af te reken, nog iets later had ik verse aardbeien gehaald en eenmaal thuis ging ik gelijk een receptje verzinnen. Het eindresultaat? Deze simpele, semi-gezonde en schattige mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade! Best wel een beetje Valentijnsdag-achtig, toch?

Gezonde kleine aardbeien kwarktaartjes | Gewoon een foodblog!

Mini aardbeien kwarktaartjes maken

Zoals dat ook voor mijn rode kool ovenschotel en geroosterde bloemkoolsoep gold, geldt voor dit recept dat het niet lastig is om te maken maar dat het wel wat tijd vergt. De mini aardbeien kwarktaartjes dienen namelijk een aantal uur hard te worden in de koelkast. Eerst maak je de bodem door de benodigde ingrediënten fijn te malen in een foodprocessor of blender. Vervolgens vul je de muffinvormpjes ermee (of je maakt ze bijvoorbeeld in glazen) en zet je de vormpjes in de vriezer. Met dit onderstaande recept maak je overigens tien kleine kwarktaartjes.

Dan is het tijd om de vulling van de mini aardbeien kwarktaartjes te maken. Begin met het weken van de gelatineblaadjes in koud water. Maal vervolgens de aardbeien tot moes in een foodprocessor, voeg de kwark en de kokos toe en doe er ongeveer een eetlepel citroensap bij. Indien je het in huis hebt kun je – ik heb het wel gedaan – eiwitpoeder met aardbeiensmaak toevoegen. Een andere smaak eiwitpoeder, vanille of kokos bijvoorbeeld, zou ook lekker zijn. Je kunt de mini aardbeien kwarktaartjes prima zonder eiwitpoeder maken, maar het voegt zowel wat smaak als eiwitten toe. Your call. Warm daarna de geweekte gelatineblaadjes op een een klein laagje water, meng dit door de aardbeienvulling en vul de vormpjes ermee. Zet ze tot slot in de koelkast en oefen een paar uur geduld uit (of een hele nacht).

Mini aardbeien kwarktaartjes maken | Gewooneenfoodblog.nl
Kijk, zo simpel is het!

De finishing touch aan de mini aardbeien kwarktaartjes geven

Hoewel de mini aardbeien kwarktaartjes zonder versiering ook al prima smaken worden ze natuurlijk nóg lekkerder als je ze voorziet van een topping die je lekker vindt. Ik heb gekozen voor drie varianten:

  • Een schepje kwark met daarop een aardbeienschijfje
  • Een schepje pindakaas met daarop wederom een aardbeienschijfje
  • Gesmolten pure chocolade met daarop – natuurlijk – een aardbeienschijfje

Met de kwark en de pindakaas hoef je niet verder niets te doen. Voor de chocolade smelt je dertig gram pure chocolade (ik gebruik chocolade met 85% cacao) in de magnetron of au ban-marie. Voeg vervolgens een eetlepel kokosolie toe en meng dat goed door elkaar. Wacht totdat de chocolade een beetje is afgekoeld en lepel dat vervolgens uit over de gewenste hoeveelheid mini aardbeien kwarktaartjes.

Kleine kwarktaartjes met aardbei | Gewoon een foodblog.nl!
Vers uit de muffin vormpjes, nog zonder de versiering

Gezonde mini aardbeien kwarktaartjes?

Op zich zijn deze mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade best wel gezond. Tenminste, volgens de definitie van “gezond” die ik hanteer. Vooral als je deze taartjes vergelijkt met andere zoete tussendoortjes en desserts die bomvol geraffineerde suiker zitten. Er zit dan wel een hele eetlepel honing in de bodem van de tien taartjes verwerkt, maar dat is zo’n beetje het enige ingrediënt dat alleen maar “lege calorieën” bevat. Cacao werkt bijvoorbeeld bloeddrukverlagend, kwark zit vol proteïne en kokosolie zorgt ervoor dat je lichaam meer calorieën verbrand zonder extra inspanning te leveren. Ook de aardbeien, dadels, amandelen en andere ingrediënten die in de taartjes verwerkt zijn hebben zo hun positieve eigenschappen. That said, je moet er eigenlijk niet te veel van eten. (Hoewel ik er al vier op heb gegeten sinds ik ben begonnen met het uitschrijven van dit recept.)

Mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade | Gewoon een foodblog!
Dat was de eerste…

Eiwitrijke mini aardbeien kwarktaartjes

Als ik dit soort tussendoortjes maak probeer ik er vaak wat extra eiwitten aan toe te voegen. Natuurlijk zijn de amandelen en kwark in deze mini aardbeien kwarktaartjes al een prima bron van eiwitten. Voor zo’n doorgewinterde sporter als ik (ahum, was dat maar waar) kunnen extra eiwitten echter geen kwaad. In de bodem heb ik dan ook de Protein Flakes van Body & Fitshop verwerkt. Die zijn gemaakt van soja, geheel glutenvrij en vrij van zoetstoffen. In plaats daarvan kun je echter eenzelfde hoeveelheid havermout gebruiken. Ook zou je denk ik wel extra amandelen kunnen gebruiken in plaats van de Protein Flakes.

Door de vulling van de mini kwarktaartjes heb ik zoals gezegd een schep Smart Protein met aardbeien smaak gedaan. Ook dat zou je achterwege kunnen laten. De Smart Protein maakt de vulling echter wel iets zoeter, dus misschien dat je in plaats daarvan eventueel wat honing of zoiets wilt toevoegen. Mocht je de vulling niet zoet genoeg vinden met alleen aardbeien en kwark.

Mini aardbeien kwarktaartjes met pindakaas | Gewooneenfoodblog.nl
… en dat werd de tweede.

Ben je benieuwd naar andere kwarktaart recepten? Die kun je hier vinden. Of heb je zin in meer gezonde snacks? Dan is één van deze recepten misschien wel iets voor jou!

Mini aardbeien kwarktaartjes recept

Benodigdheden:

Optioneel:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Mini aardbeien kwarktaartjes met kokos en chocolade
Met dit recept maak je tien kleine aardbeien kwarktaartjes. Wil je er meer of minder maken? Gebruik dan de optie onderaan dit recept ('porties') om de hoeveelheid aan te passen en de benodigde ingrediënten passen zich automatisch aan. Bij gebrek aan een muffinbakvorm zou je ze bijvoorbeeld ook in leuke glazen kunnen maken. Overigens kun je met precies deze hoeveelheden natuurlijk ook gewoon een grote kwarktaart maken.
Keuken Algemeen
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 180 minuten
Porties
kwarktaartjes
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Optioneel - ter versiering
Keuken Algemeen
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 180 minuten
Porties
kwarktaartjes
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Optioneel - ter versiering
Instructies
Bodem
  1. Maal alle ingrediënten voor de bodem fijn in een foodprocessor of blender. Laat de machine een minuut of drie a vijf draaien zodat alles goed fijngemalen en vermengd is.
  2. Vul de siliconen muffin vormpjes met een laagje van de bodem en druk dit goed aan. Volgens mij hoef je de siliconen muffin vormpjes niet per se in te vetten, maar ik had dat wel gedaan voor de zekerheid (met kokosolie) aangezien ik ze nog nooit had gebruikt. Ze de bodempjes in de vriezer en ga verder met het maken van de vulling.
Vulling
  1. Week de gelatineblaadjes vijf minuten in een ruime hoeveelheid koud water.
  2. Doe ondertussen de aardbeien en de kokosrasp in een foodprocessor of blender en maal deze tot een puree. Voeg dan de kwark toe en laat de machine draaien totdat alles goed vermengd is. Voeg dan de citroensap en - optioneel - eiwitpoeder toe. Je zou nu naar smaak eventueel ook nog wat kokosbloesemsuiker of honing kunnen toevoegen.
  3. Knijp de geweekte gelatineblaadjes voorzichtig uit en verhit een miniem laagje water in een steelpannetje (net genoeg zodat de gelatineblaadjes onder water staan). Laat de gelatineblaadjes oplossen en voeg dit gelatine-water toe aan het aardbeien-kwarkmengsel. Meng alles goed door elkaar, haal de bodempjes uit de vriezer en stort de vulling in de muffin vormpjes. Zet de mini kwarktaartjes ongeveer drie uur in de koelkast. Langer mag zeker, bijvoorbeeld een nacht.
Optioneel - Gesmolten chocolade
  1. Smelt de chocolade en de kokosolie au bain-marie of in de magnetron. Meng alles goed door elkaar en laat de chocolade even wat afkoelen (als de chocolade heet is ben ik bang dat de kwarktaartjes zullen smelten). Lepel vervolgens de chocolade over de kwarktaartjes. Met deze hoeveelheid kun je de bovenkant van ongeveer vier a vijf kwarktaartjes bedekken.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *