Pittige Szechuan aubergine
Dit is een recept voor simpele pittige aubergines met gehakt. Langwerpige, dunne aubergines zijn meer geschikt dan kleinere en dikkere aubergines (Chinese aubergines zijn ideaal). Voor een vegetarische variant kun je bijvoorbeeld vegetarisch gehakt, tofu of champignons in plaats van het gehakt toevoegen. In plaats van twee soorten sojasaus kun je natuurlijk ook één sojasaus gebruiken. Hoe pittig de saus is, is deels afhankelijk van de chilibonenpasta die je gebruikt. Bij gebrek aan een chilibonenpasta zou je eventueel sambal kunnen gebruiken, hoewel dat wel anders smaakt.
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Saus
Instructies
  1. Breng een pan met water aan de kook. Optioneel: meng het gehakt met de sesamolie en chili olie zodat en laat het gehakt even marineren terwijl je de andere ingrediënten voorbereidt.
  2. Snijd de bosui in dunne ringen, hak de knoflook fijn en doe datzelfde met de gember. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd deze helften wederom in de lengte doormidden. Halveer ook die stukken in de lengte zodat je acht lange stukken hebt. Snijd deze vervolgens in iets kleinere stukken.
  3. Meng de ingrediënten voor de saus, met uitzondering van het water (of de bouillon) en de maizena, door elkaar. Ik raad je aan om eerst de helft van deze ingrediënten toe te voegen (misschien zelfs 1/3e van de chilibonenpasta) en daarna zelf te bepalen van welk ingrediënt je meer wilt toevoegen. Voeg tot slot het water of de kippenbouillon toe.
  4. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Stoom ondertussen de aubergine 6 minuten (tot maximaal 8 minuten, afhankelijk van hoe dik de stukken zijn). Ik vind het wel handig om de aubergine in een stoommandje bovenop de rijst te zetten.
  5. Verhit ondertussen een klein laagje neutrale olie zoals arachideolie in een wok en bak het gehakt op hoog vuur goudbruin in 4 minuten. Haal het gehakt uit de pan. Verhit weer een klein laagje olie in de wok en roerbak de ui, knoflook en het grootste gedeelte van de bosui 1 minuut op matig vuur. Voeg vervolgens de saus toe, zet het vuur laag en laat de saus zachtjes pruttelen terwijl je de maizena aanlengt met een beetje water. Doe de maizena erbij, onder voortdurend roeren, en laat de saus een klein minuutje indikken.
  6. Voeg de gestoomde aubergines toe, roer alles door elkaar en laat het gerecht 30 seconden zachtjes pruttelen. Voeg het gehakt toe, evenals de resterende bosui, en meng alles goed door elkaar. Serveer het gerecht met de gekookte zilvervliesrijst (en eventueel ook met wat extra bosui om er nog overheen te strooien).

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!