Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Pikante tofu met sesam, gember en groenten | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een vegetarische wokschotel met een beetje pit? Dan is dit recept voor pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten iets voor jou! Serveer de wokschotel bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of noedels voor een complete, lekkere en redelijk gezonde maaltijd.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Mijn eerste recept met tofu zette ik een klein jaartje geleden op mijn blog. In die Chinese groentesoep met tofu en zoodles had ik de tofu alleen kort meegekookt met de soep en er verder niets mee gedaan. Dat is natuurlijk geen gekke bereidingswijze, maar ik moet bekennen dat ik het op die manier niet écht lekker vond. Daarom heb ik tofu sindsdien lange tijd vermeden en voornamelijk tempeh bij vegetarische maaltijden gegeten. Na een half jaar lang bijna wekelijks tempeh gegeten te hebben raakte ik er echter een beetje op uitgekeken 🙂 . De afgelopen twee maanden heb ik daardoor ‘noodgedwongen’ weer met tofu geëxperimenteerd, resulterend in dit recept voor pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten. (Deze vind ik wél echt lekker!)

Recept pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten | Gewooneenfoodblog.nl

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten maken

Dit recept voor pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten is makkelijk te maken. Zoals met veel wokschotels het geval is, is een goede voorbereiding het halve werk. Eigenlijk bestaat de wokschotel uit drie losse onderdelen die je uiteindelijk samenvoegt. Dat zijn de tofu, de groenten en de saus.

Tofu

Eerst dien je de tofu goed uit te laten lekken. Snijd daarvoor eerst het blok in de lengte door midden zodat je twee dunne plakken overhoudt. Wikkel deze plakken in keukenpapier of een theedoek en leg er iets zwaars op zoals een snijplank. Laat de tofu zo minstens tien minuten uitlekken, maar je kan het gerust een uurtje laten liggen. Dep de uitgelekte tofu goed droog en snijd de plakken in blokjes. Haal de blokjes tofu vervolgens door een mengsel van maïzena en cayennepeper en bak deze blokjes in een laagje olie totdat ze rondom een krokant korstje hebben. Haal ze tot slot uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten maken | Gewooneenfoodblog.nl

Groenten

Terwijl de tofu aan het uitlekken is kun je de groenten alvast snijden. Ik heb gekozen voor wortelen, rode kool en sperzieboontjes (zo’n zeventig gram van elke groente). In plaats daarvan kun je ook andere groenten kiezen die je lekker vindt of die je al in huis hebt. Het is wel handig als de groenten even snel gaar zijn en dat je ze maar een minuut of vijf hoeft te wokken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan spitskool, courgette en paprika, maar ook aan babymais, bimi en shiitakes. Je kunt natuurlijk ook gewoon een zak Chinese roerbakgroenten kopen. Your call. Wok de gekozen groenten op hoog vuur totdat ze gaar zijn en haal de groenten uit de pan.

Pittige saus

Maar waar komt nou het pikante van deze pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten vandaan? Toch niet alleen van dat beetje cayennepeper waarin de blokjes gewenteld worden? Dat klopt! Het is de saus die het pittig maakt (en deze kun je natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt). De saus bestaat uit enkele de ingrediënten: rijstwijn azijn, sesamolie, sojasaus, gember, knoflook, sjalot, rode peper, Sriracha, honing en water. Het maken van de saus is heel simpel. Je bakt gewoon de gesneden sjalot, knoflook, gember en rode peper kort aan. Vervolgens voeg je alle andere ingrediënten toe en laat je de saus iets inkoken. Dan doe je de groenten en tofu erdoorheen, roer je alles goed door elkaar en sprenkel je er de sesamzaadjes overheen. That’s it!
Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten | Gewooneenfoodblog.nl

Recept pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten

Recept Afdrukken
Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten
Dit is een simpel recept voor een vegetarische wokschotel met pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten. Serveer de wokschotel bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of noedels voor een complete maaltijd. Wil je een veganistisch gerecht? Vervang dan de honing door zoiets als agave siroop, ahornsiroop of rijstsiroop. Voor een glutenvrij gerecht kun je de sojasaus vervangen door tamari of kokos aminozuren.
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Tofu
Saus
Groenten
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Tofu
Saus
Groenten
Instructies
Tofu
  1. Haal het blok tofu uit de verpakking en dep de tofu een beetje droog. Snijd het blok tofu vervolgens horizontaal door midden zodat je twee dunnere plakken overhoudt. Leg deze plakken op een theedoek of een paar velletjes keukenpapier en vouw de theedoek of het keukenpapier om zodat de bovenkant van de plakken tofu ermee bedekt is. Leg daarna voorzichtig iets wat een beetje zwaar is, zoals een dikke snijplank, op de tofu zodat deze goed uitlekt. Laat de plakken tofu zo minstens tien minuten uitlekken. Dat kan ook een half uur, een uur of zelfs langer, als je geen haast hebt.
  2. Dep de plakken tofu goed droog en snijd de tofu in blokjes. Vermeng de maïzena met de cayennepeper. Haal de blokjes tofu door de maïzena zodat alle kanten met een laagje bedekt zijn. Verhit een laagje olie op hoog vuur in een pan (ik heb pindaolie gebruikt) en leg de blokjes tofu in de pan. Draai de blokjes na twee minuten, als de onderkant goudbruin en een beetje krokant is, voorzichtig om. Laat de tofublokjes ook nu weer twee minuten liggen zodat ook die kant goudbruin en krokant gebakken wordt. De zijkanten zullen ook al een beetje gebakken zijn, dus zelf roerbak ik de blokjes nu nog twee minuten terwijl ik ze regelmatig hussel. Haal de tofu uit de pan en laat de blokjes uitlekken op een keukenpapiertje.
Groenten
  1. Terwijl de tofu aan het uitlekken is kun je de groenten alvast snijden. Dop de sperzieboontjes en snijd lange boontjes doormidden. Snijd de wortelen julienne (in dunne luciferstokjes) en de rode kool in dunne reepjes. Is de tofu gebakken? Dan kun je de groenten bakken. Verhit een laagje olie in een pan en wok de groenten op hoog vuur totdat ze beetgaar zijn. Dat zou ongeveer vijf minuten moeten duren. Haal de groenten uit de pan en leg ze apart.
Pittige saus
  1. Ook de saus kun je al voorbereiden terwijl de tofu aan het uitlekken is. Hak daarvoor de knoflook fijn en snijd het sjalotje in dunne halve ringen. Hak ook de gember fijn. Indien je van pittig eten houd kun je nog een half rood pepertje, ontdaan van de zaadlijsten en fijngehakt, per persoon toevoegen. Snijd de andere helft van de rode peper in dunne ringen en bewaar deze voor de garnering.
  2. Meng de Sriracha, honing, sojasaus, rijstwijn azijn en sesamolie door elkaar in een kommetje. Voeg deze ingrediënten eventueel beetje bij beetje toe totdat de gewenste smaak is bereikt. Voeg vervolgens het water toe. Meng dan een paar druppels water door de maïzena en maak er een papje van. Roer dit papje goed door het kommetje met de saus.
  3. Zijn de tofu en groenten gebakken? Verhit dan een klein laagje olie in een pan en bak de knoflook, het sjalotje, de gember en het pepertje dertig seconden tot een minuutje aan op hoog vuur. Voeg de saus toe, draai het vuur laag en meng alles goed door elkaar. Laat de saus tien seconden pruttelen zodat 'ie een beetje indikt en voeg er dan de tofu, groenten en het sesamzaad aan toe. Eventueel kun je er nog een fijngesneden bosuitje overheen strooien. Roer tot slot alles goed door elkaar en serveer het gerecht direct.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *