Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten
Dit is een simpel recept voor een vegetarische wokschotel met pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten. Serveer de wokschotel bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of noedels voor een complete maaltijd. Wil je een veganistisch gerecht? Vervang dan de honing door zoiets als agave siroop, ahornsiroop of rijstsiroop. Voor een glutenvrij gerecht kun je de sojasaus vervangen door tamari of kokos aminozuren.
Porties Prep Tijd
1persoon 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20minuten 30minuten
Ingrediënten
Tofu
Saus
Groenten
Instructies
Tofu
  1. Haal het blok tofu uit de verpakking en dep de tofu een beetje droog. Snijd het blok tofu vervolgens horizontaal door midden zodat je twee dunnere plakken overhoudt. Leg deze plakken op een theedoek of een paar velletjes keukenpapier en vouw de theedoek of het keukenpapier om zodat de bovenkant van de plakken tofu ermee bedekt is. Leg daarna voorzichtig iets wat een beetje zwaar is, zoals een dikke snijplank, op de tofu zodat deze goed uitlekt. Laat de plakken tofu zo minstens tien minuten uitlekken. Dat kan ook een half uur, een uur of zelfs langer, als je geen haast hebt.
  2. Dep de plakken tofu goed droog en snijd de tofu in blokjes. Vermeng de maïzena met de cayennepeper. Haal de blokjes tofu door de maïzena zodat alle kanten met een laagje bedekt zijn. Verhit een laagje olie op hoog vuur in een pan (ik heb pindaolie gebruikt) en leg de blokjes tofu in de pan. Draai de blokjes na twee minuten, als de onderkant goudbruin en een beetje krokant is, voorzichtig om. Laat de tofublokjes ook nu weer twee minuten liggen zodat ook die kant goudbruin en krokant gebakken wordt. De zijkanten zullen ook al een beetje gebakken zijn, dus zelf roerbak ik de blokjes nu nog twee minuten terwijl ik ze regelmatig hussel. Haal de tofu uit de pan en laat de blokjes uitlekken op een keukenpapiertje.
Groenten
  1. Terwijl de tofu aan het uitlekken is kun je de groenten alvast snijden. Dop de sperzieboontjes en snijd lange boontjes doormidden. Snijd de wortelen julienne (in dunne luciferstokjes) en de rode kool in dunne reepjes. Is de tofu gebakken? Dan kun je de groenten bakken. Verhit een laagje olie in een pan en wok de groenten op hoog vuur totdat ze beetgaar zijn. Dat zou ongeveer vijf minuten moeten duren. Haal de groenten uit de pan en leg ze apart.
Pittige saus
  1. Ook de saus kun je al voorbereiden terwijl de tofu aan het uitlekken is. Hak daarvoor de knoflook fijn en snijd het sjalotje in dunne halve ringen. Hak ook de gember fijn. Indien je van pittig eten houd kun je nog een half rood pepertje, ontdaan van de zaadlijsten en fijngehakt, per persoon toevoegen. Snijd de andere helft van de rode peper in dunne ringen en bewaar deze voor de garnering.
  2. Meng de Sriracha, honing, sojasaus, rijstwijn azijn en sesamolie door elkaar in een kommetje. Voeg deze ingrediënten eventueel beetje bij beetje toe totdat de gewenste smaak is bereikt. Voeg vervolgens het water toe. Meng dan een paar druppels water door de maïzena en maak er een papje van. Roer dit papje goed door het kommetje met de saus.
  3. Zijn de tofu en groenten gebakken? Verhit dan een klein laagje olie in een pan en bak de knoflook, het sjalotje, de gember en het pepertje dertig seconden tot een minuutje aan op hoog vuur. Voeg de saus toe, draai het vuur laag en meng alles goed door elkaar. Laat de saus tien seconden pruttelen zodat ‘ie een beetje indikt en voeg er dan de tofu, groenten en het sesamzaad aan toe. Eventueel kun je er nog een fijngesneden bosuitje overheen strooien. Roer tot slot alles goed door elkaar en serveer het gerecht direct.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!