Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen

Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpele ovenschotel met rode kool? Dan is dit recept voor een rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen misschien wel iets voor jou! De ovenschotel:

  • Duurt wel eventjes om te maken, maar driekwart van de tijd hoef je niet op te letten
  • Smaakt de volgende dag nóg beter, dus maakt gerust te veel
  • Is een volwaardige maaltijd met 400 gram groenten en 100 gram vlees p.p.
  • Kan natuurlijk ook met ander vlees gemaakt worden (met gehakt of bacon bijvoorbeeld)
  • Of zonder vlees/ met een vegetarische vleesvervanger

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen

Aangezien de temperatuur deze week weer naar het nulpunt kelderde leek een recept voor een ovenschotel mij wel toepasselijk. Ik associeer een ovenschotel namelijk met donkere dagen, guur weer en lage temperaturen. Oftewel: de Hollandse winter. Eigenlijk slaat dat natuurlijk nergens op, want met seizoensgroenten kun je het hele jaar door ovenschotels maken die je niet doen denken aan de winter. Máár dat terzijde. Deze simpele rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen is bij dezen in ieder geval een typisch wintergerecht 🙂

Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen | Gewoon een foodblog!

Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen maken

De ovenschotel bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is een simpel stoofpotje van hamlappen, appel en rode kool. Dit stoofpotje wordt afgedekt met een puree gemaakt van zoete aardappelen. Hoewel de ovenschotel makkelijk te maken is en je er niet veel werk aan hebt duurt het wel even voordat ‘ie klaar is. De hamlappen en de rode kool dien je namelijk drie kwartier te stoven in runderbouillon en rode wijn. Tegelijkertijd gaar je de zoete aardappelen in de oven zodat je er een simpele zoete aardappelpuree van kunt maken. Tot slot doe je het stoofpotje in een ovenschaal, spreid je de puree van zoete aardappelen erover uit en schuif je de ovenschaal een minuut of vijftien in de oven. Tussendoor heb je dus alle tijd om andere dingen te doen. Easy, toch?

Ovenschotel met rode kool, zoete aardappelen en hamlappen | Gewooneenfoodblog.nl

Geen zin in hamlappen?

Heb je om één of andere reden geen zin in hamlappen? In plaats daarvan kun je ook ander vlees gebruiken om deze rode kool ovenschotel met zoete aardappelen mee te maken. Eerlijk gezegd zat ik zelf in eerste instantie te denken aan gehakt. Vervolgens bedacht ik mij dat bacon eigenlijk misschien wel lekkerder zou zijn dan gehakt en was ik van plan om de rode kool ovenschotel daarmee te maken.

Toen ik echter in de winkel stond met de intentie om bacon te halen zag ik opeens dat hamlappen in de aanbieding waren. Nadat ik even naar de voedingswaarde had gekeken dacht ik bij mijzelf: “Een mager stukje vlees met redelijk veel eiwitten voor minder dan €2? Prima, dan gebruik ik dat wel.” Maar je kunt dus zelf bijvoorbeeld eventueel wel gehakt, bacon of een combinatie van die twee gebruiken. Heb je helemaal geen zin in vlees? Dan kun je het natuurlijk ook zonder maken. Je kunt dan ook dit recept vegetarische recept voor rode kool aanhouden (en dat afdekken met de puree van zoete aardappelen).

Ovenschotel met rode kool, zoete aardappelen en hamlappen | Gewoon een foodblog!

Rode kool ovenschotel met een puree van geroosterde zoete aardappelen

Ik heb ervoor gekozen om de zoete aardappelen voor deze ovenschotel eerst te roosteren in plaats van te koken. Op die manier zit er iets meer smaak aan de puree dan wanneer je de puree van gekookte zoete aardappelen zou maken. Bovendien heb je de oven toch al nodig voor de ovenschotel, dus je hoeft ‘m niet speciaal aan te zetten om de puree van zoete aardappelen te maken. Als je het koken van de aardappelen echter gemakkelijker vindt, dan kun je dat natuurlijk doen.

Heb je zin in een andere ovenschotel? Bekijk dan al mijn ovenschotel recepten (het zijn er niet veel, maar misschien zit er iets voor je bij)!

Recept rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen

Recept Afdrukken
Rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen
Dit is een simpel recept voor een rode kool ovenschotel met zoete aardappelen en hamlappen. In plaats van hamlappen zou je bijvoorbeeld ook bacon of gehakt kunnen opbakken en dat door de gegaarde rode kool kunnen doen. In het recept worden de zoete aardappelen voor de puree in de oven gegaard, maar je kunt deze ook twintig minuten koken (of totdat ze gaar zijn). Ik heb zoete aardappelen met een paarse schil gebruikt (die zijn wit van binnen in plaats van oranje); je kunt echter ook de zoete aardappelen met een bruine schil gebruiken. Je krijgt dan een oranje puree, wat eigenlijk mooier is.
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Rode kool met hamlappen
Puree van zoete aardappelen
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Rode kool met hamlappen
Puree van zoete aardappelen
Instructies
Puree van zoete aardappelen
  1. Verwarm de oven voor op tweehonderd graden. Schil de zoete aardappel en snijd deze in grote stukken. Bestrooi de zoete aardappelen met wat zeezout en zwarte peper. Druppel er wat olijfolie overheen en hussel alles door elkaar. Doe de zoete aardappelen in een ovenschaal, dek deze af met aluminiumfolie en schuif de schaal in de oven. Rooster de zoete aardappelen totdat ze gaar zijn (+- dertig minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken). Laat de oven aanstaan voor de ovenschotel.
  2. Stamp de gegaarde zoete aardappelen fijn met een aardappelstamper of vork en voeg net zoveel boter en melk toe totdat de puree de gewenste textuur heeft (ik had twee eetlepels boter en drie eetlepels melk gebruikt). Breng de puree op smaak met zwarte peper en zeezout, indien nodig. Eventueel zou je zoiets als mosterd toe kunnen voegen als je dat lekker vindt. Bewaar de puree van zoete aardappelen totdat de rode kool klaar is.
Hamlappen en rode kool
  1. Snijd ondertussen de hamlappen in blokjes, snijd de rode kool in dunne reepjes, hak de knoflook fijn en snipper de ui.
  2. Verhit een laagje olie in een pan waarvan je de deksel hebt. Bak de gesneden hamlappen op hoog vuur een minuut of drie (of totdat ze een kleurtje krijgen). Zet het vuur laag en voeg de knoflook en de rode ui. Bak deze twee minuten mee. Voeg vervolgens de rode kool, het laurierblaadje, de rode wijn, de runderbouillon en de balsamicoazijn toe. Breng het met een deksel op de pan aan de kook, draai het vuur lager zodat het net tegen het kookpunt aanzit en laat de rode kool ongeveer veertig minuten a drie kwartier zachtjes koken. Voeg tien minuten voor het einde de gesneden appel en de gedroogde tijm toe. Check tussendoor of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg eventueel water toe indien nodig (zal denk ik niet het geval zijn). Zit er juist nog erg veel vocht in tegen de tijd dat je de appel toevoegt? Haal dan het deksel van de pan zodat het vocht kan ontsnappen en inkookt.
Ovenschotel afmaken
  1. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Voeg de gegaarde hamlappen en rode kool toe. Spreid de puree van zoete aardappelen eroverheen. Eventueel zou je er wat broodkruim of kaas overheen kunnen doen. Zet de ovenschotel een minuut of vijftien a twintig in de oven.
  2. Bon appétit.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *