Rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn

Rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een makkelijke stoofschotel met varkensvlees? En vind je rode kool lekker? Dan is dit recept voor een rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn waarschijnlijk iets voor jou! Dit gerecht:

  • Staat in ongeveer 100 minuten op tafel
  • Is verrijkt met smaakmakers als karwijzaad, tijm en kruidnagel
  • Smaakt prima in combinatie met bijvoorbeeld aardappelpuree of rijst
  • Kan gemaakt worden van kersen uit de diepvries
  • Kan ook gemaakt worden met appel in plaats van kersen
  • Kun je uitstekend een dag of twee later weer opwarmen
  • Zou ook omgetoverd kunnen worden tot een ovenschotel

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn

Toen ik maanden terug het bericht plaatste over de vernieuwde website, bevatte dat bericht ook een poll met de vraag wat voor een recepten men graag zou willen zien. (Dezelfde poll die ook gesteld wordt wanneer iemand zich aanmeldt voor de nieuwsbrief.) Tot mijn verbazing stemden relatief veel mensen op ‘Hollandse gerechten’. Nou ja, “verbazing” is een groot woord. Maar ik heb zelf eerlijk gezegd gewoon niet zoveel met de Hollandse keuken. Ik geef toch de voorkeur aan een gerecht met veel specerijen, zoals een curry.

“Wat zijn überhaupt Hollandse gerechten?”, vroeg ik mij af. Het enige wat ik kon bedenken waren stamppotten. En misschien stoofschotels, maar de bekendste stoofschotels zijn Frans van origine. De zomer was in mijn ogen echter niet het meest ideale seizoen voor stamppotten en stoofschotels. (Ik had natuurlijk iets met Hollandse asperges kunnen doen, maar die vond ik nooit lekker. Heel misschien dat ik mij daar volgend jaar wel aan ga wagen.)

Ingrediënten rode kool stoofpot met schouderkarbonades en kersen | Gewooneenfoodblog.nl

Overigens kwam ik er wel achter dat Nederland volgens een onderzoek van Oxfam Novib gemiddeld het beste scoort van 125 landen wereldwijd wat het eten betreft. In dat onderzoek is echter gekeken naar de hoeveelheid eten die beschikbaar is, de prijs van het eten, de kwaliteit van het voedsel en de hoeveelheid mensen die lijden aan diabetes of obesitas. Dat zegt natuurlijk niets over de smaak of het soort gerechten dat er in een land gegeten worden.

Maar dat terzijde. Aangezien het vorige week best belabberd weer is geweest en de herfst met rasse schreden nadert, kreeg ik wel weer zin in zoiets als een stamppot of stoofschotel. Dit was dan ook hét moment om eindelijk weer een recept toe te voegen aan de ‘Hollandse keuken‘ categorie! Dat is dit gerecht voor een rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn geworden.

(Overigens was ik uitgeschoten met de bouillon, waardoor het gerecht er een beetje waterig uitziet op de foto’s. Die hoeveelheid bouillon is gecorrigeerd in het recept.)

Rode kool stoofpot met schouderkarbonades en kersen maken | Gewooneenfoodblog.nl

Versie één: Stoofpot met enkel rode kool en schouderkarbonade

Twee weken geleden zat ik op zondag na te denken wat ik ’s avonds zou gaan eten. Ik had nog iets van driekwart rode kool over van die keer dat ik mijn wraps met vis en een kleurrijke koolsla maakte. Ook had ik nog één schouderkarbonade over na een ietwat mislukte poging om van schouderkarbonades babi pangang van te maken. (Een recept dat al lang op mijn planning staat. Hopelijk is ‘ie volgende keer wel goed.)

Voor de rest had ik niet zoveel in huis, dus ik had die twee ingrediënten maar bij elkaar in een pan gedaan. Met sherry, want ik had ook geen rode of witte wijn meer. Dat smaakte best prima! Aangezien ik nog nooit een stoofschotel met schouderkarbonade had gemaakt was ik een beetje bang dat het vlees taai zou worden. Gelukkig viel het juist uit elkaar na een ruim uurtje koken, zoals draadjesvlees.

Rode kool stoofschotel met schouderkarbonades en kersen maken | Gewooneenfoodblog.nl

Versie 2: Stoofpot met rode kool, schouderkarbonade, kersen en karwijzaad

Voortbordurend op het idee van een rode kool stoofschotel met schouderkarbonades vroeg ik mij af wat ik er nog meer bij zou kunnen doen om er een Hollands recept voor de blog van te maken. Appel was natuurlijk een prima optie geweest. Zowel appel met rode kool als appel met varkensvlees zijn klassieke combinaties. Helaas had ik vorig jaar al een recept voor appel met rode kool gemaakt, dus dat leek mij niet echt origineel. Het tweede wat in mij opkwam om te gebruiken waren rode kersen.

Op naar de winkel dus voor rode kersen, een nieuw pak schouderkarbonades en een fles rode wijn. (Hoewel de eerste stoofschotel met sherry wel lekker was, smaakte dat niet echt Hollands). Toen de tweede versie van de rode kool stoofpot met schouderkarbonades stond te pruttelen vroeg ik mij af hoe ik het gerecht wat meer diepgang kon geven. Zoekend door mijn voorraadkastje vond ik achterin een weinig gebruikt potje met karwijzaad. De smaak leek mij om één of andere reden wel toepasselijk, dus dat potje was een nadere inspectie waard. Zowaar stond er op de achterkant, onder het kopje toepassing: “In soepen, rauwkostsalades, kool– en kaasgerechten, varkens– en lamsvleesgerechten.” Kool en varken. Precies de hoofdingrediënten van deze rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn. Nice. Ik had dus snel wat karwijzaad door de stoofschotel gegooid.

Recept rode kool ovenschotel met varkensvlees en kersen | Gewooneenfoodblog.nl

Versie 3: Stoofpot met rode kool, schouderkarbonades, kersen, karwijzaad én tijm

Toch vond ik de uiteindelijke stoofschotel nog een beetje flauw. (Dat kan echter ook te maken hebben met mijn eerder genoemde voorkeur voor gerechten met veel specerijen.) Ik moest het gerecht dus nóg een keer maken, met een extra smaakmaker erbij. Gelukkig had ik nog steeds een deel van de rode kool over. Al bedenkend wat ik er nog meer doorheen zou kunnen doen schoot tijm mij te binnen. Gisteren stond dus de derde versie van de rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn weg te pruttelen. Met karwijzaad én tijm. Gelukkig smaakte deze versie beter en hoefde ik geen vierde versie te maken, want ik kan voorlopig even geen rode kool meer zien. Nou ja. Ik heb de helft van het gerecht nog over, dus ik zal vanavond – voorlopig voor de laatste keer – weer rode kool moeten eten.

Rode kool stoofschotel met schouderkarbonades, kersen en wijn | Gewooneenfoodblog.nl

Serveer de rode kool-varkensstoofpot met…

Dit gerecht smaakt prima in combinatie met aardappelpuree of een puree van groente naar keuze. Houd daarvoor gewoon 250 gram aardappel/ groente per persoon aan, kook deze gaar en stamp het fijn met +- twee eetlepels melk en eventueel een beetje boter. Breng de puree uiteraard op smaak met peper, zout en eventueel een smaakmaker zoals nootmuskaat of mosterd. Gebruik daarvan echter niet te veel, want het is zonde als de puree de smaak van de rode kool stoofpot met schouderkarbonades overheerst. Ik had zelf een puree van pastinaak en zoete aardappel (met paarse schil) gemaakt.

In plaats van een aardappel- of groentepuree kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor gekookte aardappelen. Het gerecht gaat ook goed samen met zilvervliesrijst. Hoewel dat natuurlijk een minder ‘Hollandse’ keuze is.

Stoofschotel met rode kool, schouderkarbonades en kersen | Gewooneenfoodblog.nl

Recept rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn

Recept Afdrukken
Rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn
Dit is een recept voor een stoofpot met o.a. rode kool, schouderkarbonades, kersen en rode wijn. Eventuele restjes kun je een dag of twee later prima opwarmen; dan smaakt het minstens net zo goed als de eerste keer. Van restjes zou je ook een ovenschotel kunnen maken (zie daarvoor de informatie onderaan het recept). In plaats van kersen zou je, voor een iets minder zoet gerecht, ook appels kunnen gebruiken. Gebruik dan twee kleine appels of één grote appel die je in blokjes snijdt en voeg deze toe bij stap 4 van het recept.
Stoofpot met rode kool, schouderkarbonades en kersen | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Hollands
Bereidingstijd 90-120 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Hollands
Bereidingstijd 90-120 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Stoofpot met rode kool, schouderkarbonades en kersen | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Snijd de schouderkarbonades van het bot en snijd het vlees vervolgens in grote stukjes van ongeveer 2x2 centimeter. Snijd de rode kool in dunne reepjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de voorkanten en achterkanten van de sjalotjes en halveer ze. Snijd de sjalotjes vervolgens in de lengte in dunne plakjes.
  2. Verwarm een laagje olie in een grote pan. Voeg de in blokjes gesneden schouderkarbonades toe en strooi er naar smaak peper en zout overheen. Bak de schouderkarbonades op hoog vuur ongeveer 4 minuten (totdat ze een kleurtje hebben gekregen). Voeg de sjalotjes, het karwijzaad en de knoflook toe en zet het vuur iets lager. Bak deze ingrediënten een minuut of 4 mee.
  3. Schenk de rode wijn er voorzichtig langs de rand van de hete pan in zodat deze alvast een beetje warm wordt voordat het met het vlees in aanraking komt (van erg koud vocht zou het vlees kunnen 'schrikken' en iets taaier worden). Breng de rode wijn aan de kook, voeg het laurierblaadje, de kruidnagels en de tijm toe en laat de wijn een minuutje pruttelen. Voeg de rode kool toe, doe de helft van de azijn erbij en schep alles goed om. Voeg vervolgens de runderbouillon toe. (Als je een bouillonblokje gebruikt, dan kun je deze aanmaken met heet water uit de kraan i.p.v. koud water.)
  4. Breng het geheel aan de kook en voeg ongeveer driekwart van de kersen toe. Zet een deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 60 a 75 minuten pruttelen. Check af en toe of er niet te veel vocht is verdampt. Indien er na 60 minuten koken juist nog erg veel vocht in de pan zit en de schouderkarbonades bijna gaar zijn, dan kun je de deksel van te pan halen zodat er wat meer vocht verdampt terwijl de schouderkarbonades doorgaren. Proef het gerecht en voeg - indien je dat nodig vindt - de andere helft van de azijn toe, evenals wat peper en/ of zout. Strooi tot slot de rest van de kersen erdoor, schep het gerecht wederom goed om en laat het nog een minuutje pruttelen. (Door er op het eind nog wat kersen doorheen te doen zie je tenminste dat ze erin zitten, aangezien die eerste kersen al helemaal zijn vergaan).
  5. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met aardappelpuree, gekookte aardappelen of zilvervliesrijst. Voordat je het gerecht serveert kun je er eventueel nog wat verse blaadjes tijm overheen strooien zodat het gerecht er wat kleurrijker en meer appetijtelijk uitziet.
Notities

Azijn naar keuze?

Kies bijvoorbeeld uit:

  • Balsamico
  • Rode wijnazijn
  • Witte wijnazijn
  • Ciderazijn (mijn keuze)

Dit recept als ovenschotel?

Als je (bewust) te veel van het recept maakt, dan zou je van de restjes een prima ovenschotel kunnen maken. Vet daarvoor een ovenschaal in met een laagje olijfolie en doe de rode kool stoofpot erin. Dek deze af met een laagje aardappelpuree of een puree van groenten (strooi er eventueel een handje paneermeel overheen) en zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Als je de rode kool en de puree eerst opwarmt, dan hoef je de ovenschotel maar 15 a 20 minuten in de oven te zetten (of totdat de puree een beetje krokant is geworden).

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn”

  1. He lekker Bas na al het buitenlands eten weer eens Hollandse kost:-)

    Prima om eens kersen te nemen en niet appel. Rode kool en kersen gaan goed samen.

    Varkensvlees koop ik uitsluitend biologisch bij AH of bij mijn biologische slager. Anders is het niet te eten! Het is taai en ruikt vies:-)

    1. Hi Wim, bedankt voor je bericht! Als iemand die zelden “Hollands” eet moet ik zeggen dat het mij wel weer beviel. Ik dénk dat er de komende maanden meer recepten voor gerechten met een Hollands tintje op de blog zullen verschijnen. En rode kool en kersen gaan (blijkbaar) inderdaad goed samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *