Rode kool stoofpot met schouderkarbonades, kersen en wijn
Dit is een recept voor een stoofpot met o.a. rode kool, schouderkarbonades, kersen en rode wijn. Eventuele restjes kun je een dag of twee later prima opwarmen; dan smaakt het minstens net zo goed als de eerste keer. Van restjes zou je ook een ovenschotel kunnen maken (zie daarvoor de informatie onderaan het recept). In plaats van kersen zou je, voor een iets minder zoet gerecht, ook appels kunnen gebruiken. Gebruik dan twee kleine appels of één grote appel die je in blokjes snijdt en voeg deze toe bij stap 4 van het recept.
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
90minuten
Porties Prep Tijd
2personen 10minuten
Kook Tijd
90minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de schouderkarbonades van het bot en snijd het vlees vervolgens in grote stukjes van ongeveer 2×2 centimeter. Snijd de rode kool in dunne reepjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de voorkanten en achterkanten van de sjalotjes en halveer ze. Snijd de sjalotjes vervolgens in de lengte in dunne plakjes.
  2. Verwarm een laagje olie in een grote pan. Voeg de in blokjes gesneden schouderkarbonades toe en strooi er naar smaak peper en zout overheen. Bak de schouderkarbonades op hoog vuur ongeveer 4 minuten (totdat ze een kleurtje hebben gekregen). Voeg de sjalotjes, het karwijzaad en de knoflook toe en zet het vuur iets lager. Bak deze ingrediënten een minuut of 4 mee.
  3. Schenk de rode wijn er voorzichtig langs de rand van de hete pan in zodat deze alvast een beetje warm wordt voordat het met het vlees in aanraking komt (van erg koud vocht zou het vlees kunnen ‘schrikken’ en iets taaier worden). Breng de rode wijn aan de kook, voeg het laurierblaadje, de kruidnagels en de tijm toe en laat de wijn een minuutje pruttelen. Voeg de rode kool toe, doe de helft van de azijn erbij en schep alles goed om. Voeg vervolgens de runderbouillon toe. (Als je een bouillonblokje gebruikt, dan kun je deze aanmaken met heet water uit de kraan i.p.v. koud water.)
  4. Breng het geheel aan de kook en voeg ongeveer driekwart van de kersen toe. Zet een deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 60 a 75 minuten pruttelen. Check af en toe of er niet te veel vocht is verdampt. Indien er na 60 minuten koken juist nog erg veel vocht in de pan zit en de schouderkarbonades bijna gaar zijn, dan kun je de deksel van te pan halen zodat er wat meer vocht verdampt terwijl de schouderkarbonades doorgaren. Proef het gerecht en voeg – indien je dat nodig vindt – de andere helft van de azijn toe, evenals wat peper en/ of zout. Strooi tot slot de rest van de kersen erdoor, schep het gerecht wederom goed om en laat het nog een minuutje pruttelen. (Door er op het eind nog wat kersen doorheen te doen zie je tenminste dat ze erin zitten, aangezien die eerste kersen al helemaal zijn vergaan).
  5. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met aardappelpuree, gekookte aardappelen of zilvervliesrijst. Voordat je het gerecht serveert kun je er eventueel nog wat verse blaadjes tijm overheen strooien zodat het gerecht er wat kleurrijker en meer appetijtelijk uitziet.
Notities

Azijn naar keuze?

Kies bijvoorbeeld uit:

  • Balsamico
  • Rode wijnazijn
  • Witte wijnazijn
  • Ciderazijn (mijn keuze)

Dit recept als ovenschotel?

Als je (bewust) te veel van het recept maakt, dan zou je van de restjes een prima ovenschotel kunnen maken. Vet daarvoor een ovenschaal in met een laagje olijfolie en doe de rode kool stoofpot erin. Dek deze af met een laagje aardappelpuree of een puree van groenten (strooi er eventueel een handje paneermeel overheen) en zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Als je de rode kool en de puree eerst opwarmt, dan hoef je de ovenschotel maar 15 a 20 minuten in de oven te zetten (of totdat de puree een beetje krokant is geworden).

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!