Sambal goreng telor (Pittige eieren)
Sambal Goreng Telor is een pittig eiergerecht dat vaak onderdeel is van een Indonesische rijsttafel. Gekookte eieren worden geserveerd in een pittige saus gemaakt van onder andere sambal, tomatenpuree, kokosmelk en specerijen. Hoewel sambal goreng telor traditioneel bij een rijsttafel wordt geserveerd, kun je het gerecht natuurlijk als onderdeel van een avondmaaltijd eten in de plaats van vlees of vis.
Porties Prep Tijd
1persoon 2minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 5minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 2minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 5minuten
Ingrediënten
Sambal goreng telor
Garnering
Instructies
  1. Kook de eieren in zes minuten gaar en laat de eieren schrikken door ze onder de koude kraan te houden of onder te dompelen in koud water. Dit zorgt ervoor dat de eieren niet verder stollen én dat ze makkelijker te pellen zijn. Win-win situatie. Pel de eieren, spoel ze nog even af totdat ze niet meer warm zijn en dep de eieren droog.
  2. Zet een pannetje op een matig vuur, verhit een laagje olie in de pan en bak de gekookte eieren totdat er een dun vliesje op elk ei verschijnt en de eieren rondom een licht kleurtje beginnen te krijgen. Dit duurt ongeveer twee minuten. Door de gekookte eieren te bakken voeg je een extra structuur toe aan de sambal goreng telor. Ook zorgt het bakken ervoor dat de saus zich beter aan het ei hecht.
  3. Terwijl de eieren koken kun je een alvast beginnen met de pittige saus. Verhit een laagje olie in een wok en fruit de ui en de knoflook op laag vuur gedurende twee a drie minuten. Voeg dan de tomatenpuree toe en ontzuur de tomatenpuree door het een minuutje te bakken. Zet het vuur iets hoger en voeg de sambal, trassi, sereh, laos, djahé en de Spaanse peper toe. Hussel alles goed door elkaar en bak de ingrediënten ongeveer drie minuten. Voeg dan de kokosmelk toe. Temper het vuur en laat de pittige saus ongeveer drie minuten zachtjes pruttelen en inkoken.
  4. Voeg de gebakken gekookte eieren toe aan de saus, schep de saus over de eieren en zorg ervoor dat alle delen van de eieren uiteindelijk bedekt zijn met een beetje saus. Je kunt de eieren nog even in in de pan laten terwijl de saus inkookt (indien nodig of gewenst), of je kunt de sambal goreng telor direct serveren.
  5. Optioneel kun je de eieren garneren met seroendeng, een mengsel van onder andere kokos, pinda’s en gebakken uien. Je kunt seroendeng gewoon in de supermarkt kopen.
Notities

Serveertips

Variatietips

  • Laat de trassi achterwege voor een vegetarische saus.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!