Snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten

Snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpel, fris en zomers groentegerecht? En vind je bonen lekker? Dan is dit recept voor snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten iets voor jou. Deze bonensalade:

  • Smaakt goed op kamertemperatuur, maar is ook lekker als het warm is
  • Staat binnen twintig a dertig minuten op tafel staan (ligt eraan hoe snel je bent)
  • Is veganistisch, tenzij je er – zoals ik – Parmezaanse kaas overheen doet
  • Kun je bijvoorbeeld ook bij een barbecue serveren (ja, ik heb de zomer al in m’n bol)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten

Het is eindelijk lente! Het leek mij dan ook toepasselijk om dit seizoen te openen met een fris groentegerechtje: snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten. Door de snijbonen en witte bonen lijkt dit gerecht een beetje op de basis voor de Hollandse stamppot ‘Blote billetjes in het gras’. Het heeft daarentegen ook wel wat weg van het Franse ‘haricot panaché’; een gerecht met sperziebonen, witte bonen en bladpeterselie. Door het toevoegen van de gremolata krijgt dit gerecht echter juist weer een Italiaans kantje. Wat mondiaal!

Snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten | Gewoon een foodblog!

Italiaanse gremolata

Een belangrijke smaakmaker (eigenlijk dé smaakmaker) in deze snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten is de gremolata. Dat is een Italiaans garnituur bestaande uit bladpeterselie, citroenrasp en knoflook. Drie simpele ingrediënten die samen een smaakbommetje vormen! In het recept geef ik een indicatie van de hoeveelheden bladpeterselie, citroenrasp en knoflook die je kunt gebruiken. Je kunt echter net zo veel (of weinig) knoflook en citroenrasp toevoegen als je lekker vindt. Gremolata wordt traditioneel geserveerd de stoofschotel osso buco, maar het gaat ook goed samen met een simpel groentegerecht zoals deze bonensalade met snijbonen en cannellini bonen.

Gremolata voor een bonensalade | Gewooneenfoodblog.nl
Gremolata: Hak de bladpeterselie fijn, rasp wat citroenschil en hak een beetje knoflook fijn

Mogelijke alternatieven voor de bonen

Om bij het Italiaanse thema te blijven heb ik ervoor gekozen om cannellini bonen te gebruiken. In plaats daarvan kun je ook borlotti bonen gebruiken. Of je kiest gewoon bonen uit een ander land, dat kan natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan lima bonen, eda­ma­me bonen, tuinbonen, zwartoogboontjes of witte bonen. Je zou ook kunnen gaan voor kikkererwten of groene linzen als je één van die dingen lekker(der) vindt. In plaats van snijbonen kun je overigens ook prima sperziebonen gebruiken.

Serveer de bonensalade met…

Wil je de snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten serveren als avondmaaltijd? En ben je geen kleine eter? Dan kun je er zoiets als (zoete) aardappelpuree of bloemkoolpuree bij serveren. Je kunt ook denken aan polenta; een Italiaanse ‘pap’ van maïsgriesmeel vergelijkbaar met aardappelpuree. Een portie al dente gekookte pasta met olijfolie eroverheen kan natuurlijk ook. Iets simpels wat ook altijd werkt is zilvervliesrijst. Heb je zin om moeite te doen? Maak dan een risotto en roer de gegaarde snijbonen en cannellini bonen daardoorheen.

Heb je geen behoefte aan een vegetarische maaltijd? Een stukje gegrilde vis of kip past ook goed bij de bonensalade, evenals deze kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven. Ik had er een gegrilde pangasiusfilet bij gegeten, maar de vis bleef plakken aan de grillpan waardoor ‘ie niet meer geschikt was om op een foto te zetten. Overigens kun je de snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten warm eten, maar op kamertemperatuur smaakt het ook prima. (Ik kan het weten; door het maken van alle foto’s was het gerecht al flink afgekoeld toen ik het opat.)

Warme bonensalade met gremolata, pijnboompitten en kaas | Gewooneenfoodblog.nl
Strooi er wat Parmezaanse kaas of Grana Padano overheen indien je dat lekker vindt en eet smakelijk!

Recept snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten

Recept Afdrukken
Snijbonen met cannellini bonen, gremolata en pijnboompitten
Dit is een simpel recept voor een frisse bonensalade met snijbonen en cannellini bonen. In plaats van cannellini bonen kun je ook andere (witte) bonen, kikkererwten of linzen gebruiken. De salade kan zowel warm als op kamertemperatuur gegeven worden (koud heb ik het niet geprobeerd, maar dat smaakt vast ook wel goed). Serveer de bonensalade optioneel met zoiets als polenta, aardappelpuree of rijst en/ of een stukje gegrilde kip of witvis.
Maaltijd Salade
Keuken Italiaans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Snijbonen met cannellini bonen
Gremolata
Maaltijd Salade
Keuken Italiaans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Snijbonen met cannellini bonen
Gremolata
Instructies
  1. Rooster de pijnboompitten vier minuten in een droge pan op middelhoog totdat ze mooi goudbruin kleuren. Haal de pijnboompitten uit de pan en leg ze opzij.
  2. Maak ondertussen de gremolata klaar. Of je maakt deze terwijl je de snijbonen aan het bakken bent, dat kan natuurlijk ook. Hak in ieder geval de bladpeterselie fijn. Was de citroen schoon en gebruik een fijne rasp om de schil te raspen. Houd ongeveer een ruime theelepel a anderhalve theelepel citroenrasp per persoon aan (of meer dan wel minder, naar smaak). Rasp de knoflook eroverheen; houd daarbij ongeveer 0,25 teentje per persoon aan (of meer, als je van knoflook houdt). Meng alles goed door elkaar, doe de gremolata in een kommetje en schenk de olijfolie erbij. Je kunt eventueel de helft van de knoflook en citroenrasp eerst apart houden zodat je de tweede helft nu beetje bij beetje kunt toevoegen (aangezien je de smaak nu beter kunt bepalen). Breng de gremolata eventueel verder op smaak en wat zeezout en zwarte peper.
  3. Laat ondertussen de cannellini bonen uitlekken en spoel ze goed af. Snijd de snijbonen in dunne reepjes. Hak de knoflook fijn en snijd de rode ui in dunne halve ringen. Verhit een laagje olijfolie in een pan en fruit de knoflook en rode ui drie minuten op middellaag vuur. Zet het vuur hoger en voeg de snijbonen en cannellini bonen toe. Roerbak de bonen totdat de snijbonen gaar zijn (+- zeven minuten, aangezien ze zo kleingesneden zijn). Schenk de witte wijnazijn eroverheen. Ook kun je er citroensap aan toevoegen als je echt een fris smaakje aan het gerecht wilt geven (en je moet toch wat met die geraspte citroen doen?). Breng de warme bonensalade tot slot op smaak met wat zwarte peper en zeezout. Houd je van een beetje pit? Voeg dan een mespuntje rode pepervlokken toe. Roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur.
  4. Verdeel de bonensalade over het benodigde aantal borden. Verdeel de pijnboompitjes eroverheen en lepel de gremolata eroverheen. Als je niet vegetarisch of veganistisch bent, dan raad ik je aan om er ook wat geschaafde Parmezaanse kaas of Grana Padano overheen te doen. Je kunt er tot slot nog wat extra vierge olijfolie overheen sprenkelen.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *