Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca)

Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca) | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een eiergerecht dat geschikt is als lunch, brunch en – misschien met een enkele aanpassing – diner? En vind je zowel tomaten als de smaken uit de Spaanse keuken lekker? Dan is dit recept voor Spaanse flamenco eieren iets voor jou! Het gerecht:

  • Smaakt beter dan het er op deze foto’s uitziet, echt waar
  • Kan in ongeveer een half uurtje op tafel staan
  • Bevat 370 gram groenten p.p. (als je maïs en tomaten als groente beschouwd)
  • Bevat typisch Spaanse ingrediënten zoals chorizo, sherry, geroosterde paprika en gerookt paprikapoeder
  • Is vegetarisch als je de chorizo achterwege laat
  • Kan gemakkelijk naar eigen wens aangepast worden (in de blog vind je daar suggesties voor)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Spaanse flamenco eieren

Het is alweer een jaar geleden dat ik een recept voor een lunch heb toegevoegd aan de categorie met lunchgerechten op mijn blog. Natuurlijk zijn de recepten voor sommige soepen, maaltijdsalades en ontbijtgerechten die ik in de tussentijd heb gemaakt ook prima om tijdens de lunch te eten. Het werd echter tijd om een recept met je te delen dat écht bedoeld is als lunchgerecht.

Nu blijkt wel dat ik niet zo creatief ben als het op lunches aankom. Doordeweeks op mijn werk eet ik gewoon brood met beleg en in het weekend bak ik vaak een simpel eitje of eet ik een bakje kwark. Niet bepaald culinair, noch een blog waard. Afgelopen weekend had ik echter eindelijk iets meer moeite in mijn lunch gestoken. Het resultaat? Dit recept voor Spaanse flamenco eieren, ook wel Huevos a la Flamenca genoemd.

Spaanse flamenco eieren maken | Gewoon een foodblog!

Spaanse Huevos a la Flamenca

Huevos a la Flamenca zijn eigenlijk eieren in tomatensaus. Daarmee lijkt het gerecht erg op twee andere gerechten die al op mijn blog staan: de Italiaanse Uova al Pomodoro en de Midden-Oosterse Shakshuka. Nog iets waaruit mijn creativiteit en veelzijdigheid blijkt. (Nu moet ik alleen nog een keer een recept voor de Mexicaanse Huevos Rancheros maken en dan heb ik volgens mij de bekendste ontbijt- en lunchgerechten met ei en tomaat wel gehad.)

Om de flamenco eieren een onderscheidend karakter te geven ten opzichte van die recepten heb ik een aantal ingrediënten toegevoegd die ik typerend vind voor de Spaanse keuken. Zo bevatten deze flamenco eieren onder andere chorizo, geroosterde paprika en gerookt paprikapoeder. Ik heb er tevens wat sherry aan toegevoegd. Het gerecht bevat dus een aantal krachtige smaken! Heb je echter geen sherry in huis? Dan kun je deze weglaten of eventueel vervangen door zoiets als sherry azijn, rode wijn of witte wijn.

Flamenco eieren als lunch, brunch of diner

Mijn flamenco eieren recept is bedoeld als lunchgerecht. Wil je het als avondmaaltijd eten en beschouw je jezelf als een flinke eter? Dan kun je er natuurlijk zelf een variant op bedenken die meer geschikt is als avondmaaltijd. Voeg dan bijvoorbeeld wat extra groenten toe, zoals een handje doperwten, geblancheerde sperziebonen of verse spinazie. De mais kun je dan vervangen door iets met meer voedingswaarde; bijvoorbeeld kikkererwten of reuzenbonen. Ook kun je er nog wat extra proteïne aan toevoegen door een paar plakjes serranoham of een derde eitje toe te voegen.

Vind je één van de gebruikte ingrediënten niet lekker? Dan kun je deze natuurlijk achterwege laten of vervangen door iets wat je lekkerder vindt. Mogelijke ingrediënten om te gebruiken die niet in het recept voorkomen:

  • Champignons
  • Aubergine
  • Doperwten
  • Groene asperges
  • Plakjes gekookte aardappelen
  • Geblancheerde Sperziebonen
  • Reuze bonen uit blik
  • Kikkererwten uit blik
  • Snijbiet
  • Spinazie
  • Kaas
  • Een kruid zoals tijm of oregano
  • Serranoham

Alle groenten kun je toevoegen in stap 2 van het onderstaande recept, waar nu de courgette wordt toegevoegd. Kikkererwten en reuzenbonen kun je toevoegen in stap 4 van het recept. De plakjes serranoham en kaas kun je toevoegen voordat je het gerecht in de oven schuift. Tijm of oregano kun je tegelijkertijd met de tomaten toevoegen aan het gerecht.

Flamenco eieren maken

Recept Afdrukken
Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca)
Dit is een recept voor het Spaanse gerecht Huevos a la Flamenca, ofwel flamenco eieren. Je kunt dit recept gemakkelijk naar eigen wens aanpassen door bijvoorbeeld andere groenten te gebruiken. Heb je geen sherry in huis? Dan kun je deze achterwege laten of vervangen door zoiets als sherry azijn, rode wijn of witte wijn.
Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca) | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Lunch
Keuken Spaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Lunch
Keuken Spaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca) | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een klein laagje olijfolie in een pan. Leg de plakjes chorizo in de pan en bak de chorizo op middelhoog vuur gedurende 2 minuten. Draai ze halverwege om.
  2. Voeg de gesnipperde witte ui en een fijngehakt teentje knoflook toe aan de chorizo. Roerbak deze ingrediënten 4 minuten op middelmatig vuur. Voeg dan de gesneden courgette toe en bak deze 3 minuten mee.
  3. Voeg ondertussen de sherry en de paprikapoeder (idealiter gerookt paprikapoeder) toe aan de tomatenblokjes uit blik. Voeg deze eventueel beetje bij beetje toe totdat de gewenste smaak is bereikt (tijdens het koken van de tomatensaus in de volgende stap gaat er wel wat sherry smaak verloren). Breng de saus optioneel verder op smaak met wat zeezout en zwarte peper of chilipeper.
  4. Voeg de mais toe aan de pan, evenals de op smaak gebrachte tomatenblokjes, en roer alles goed door elkaar. Laat het gerecht twee minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
  5. Heb je een ovenbestendige pan? Dan kun je twee kuiltjes in de tomatensaus maken en daar voorzichtig de eieren in breken. Maak je het gerecht liever in een ovenschaal? Plaats de ingrediënten uit de pan dan in een ovenschaal en maak vervolgens de kuiltjes in de saus waarin je de eieren doet.
  6. Zet het gerecht een minuut of 15 in de oven (of totdat de eieren de gewenste garing hebben). Hak tot slot grof wat bladpeterselie fijn en strooi deze over de flamenco eieren voordat je ze serveert.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Spaanse flamenco eieren (Huevos a la Flamenca)”

  1. Hoi Bas,
    Ik kwam per toeval op je blog en heb de Spaanse flamenco eieren vanavond voor mezelf gemaakt. Ik vond het gerecht echt heel lekker. Ik heb er dus inderdaad paprikastukjes bij gedaan. In de tekst schrijf je namelijk dat geroosterde paprika’s typisch Spaans zijn en er in zitten maar bij de ingrediënten vind ik ze vervolgens niet terug.
    Bedankt voor het heerlijke recept en ik vind dat je echt bij alle recepten heel uitgebreid de mogelijkheden beschrijft. Heel fijn!
    Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *