Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca | Gewoon een foodblog!
Spaghetti alla Puttanesca: Spaghetti met olijven, kappertjes, ansjovis en tomaat

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de spaghetti alla Puttanesca

Ben je op zoek naar een snel, simpel en smakelijk pastarecept? En houd je van olijven, ansjovis en kappertjes? Dan is deze spaghetti alla Puttanesca iets voor jou!

Hoe de pasta alla Puttanesca oorspronkelijk is ontstaan, dat is niet met zekerheid te zeggen. Er bestaan echter wel een aantal leuke theorieën die gebaseerd zijn op de naam van het gerecht. Puttana is namelijk Italiaans voor prostituee (om een net woord te gebruiken). Pasta alla Puttanesca kan dan ook losjes vertaald worden als hoerenspaghetti. Klinkt aantrekkelijk, niet?

Waarschijnlijk stamt het gerecht uit de hoerenbuurt van Rome. Sommige denken dat het gerecht haar naam te danken heeft aan het feit dat prostituees een soortgelijke pasta maakten om potentiële klanten naar hun toe te lokken. Anderen denken weer dat het komt doordat prostituees even snel iets moesten eten tussendoor en dat deze pasta de voorkeur had (aangezien de spaghetti alla Puttanesca heel snel klaar is en je er weinig ingrediënten voor nodig hebt).

Ik heb zelf tomatenblokjes uit blik gebruikt voor dit gerecht. Je zou deze ook kunnen vervangen door een verse tomaat. Gebruik dan een grote, rijpe tomaat per persoon die je in blokjes snijdt of een handvol cherry tomaatjes per persoon die je halveert. Verder kun je het gerecht natuurlijk naar eigen wens pittiger maken door meer cayennepeper toe te voegen.

Meestal worden overigens zwarte olijven gebruikt voor een pasta alla Puttanesca, maar ik had alleen maar groene olijven in huis. Als je de voorkeur geeft aan zwarte olijven of als je bijvoorbeeld een bakje met gemengde olijven in huis hebt, dan kun je die uiteraard gebruiken.

Spaghetti alla Puttanesca | Gewoon een foodblog!
Buon appetito!

Spaghetti alla Puttanesca recept

Recept Afdrukken
Spaghetti alla Puttanesca
Spaghetti alla Puttanesca is een snel pastagerecht met olijven, kappertjes, ansjovis en tomaat. Ook als je niet echt van ansjovis houdt is het de moeite waard om de ansjovis toe te voegen. Je proeft namelijk geen uitgesproken ansjovis smaak, maar het zorgt wel voor een ziltige toevoeging die goed past bij de zurige kappertjes, de licht-bittere olijven en de scherpe peper.
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng een pan water aan de kook en doe er flink wat zout in. Kook de spaghetti ‘al dente’ volgens de verpakking.
  2. Snipper de ui, hak de knoflook fijn, prak de ansjovisfilets en snijd de olijven in plakjes. Gebruik je verse tomaat in plaats van tomatenblokjes uit blik? Snijd dan ook de tomaten klein.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit daarin de ui en de knoflook op matig vuur. Voeg na zo’n drie minuten de tomatenpuree en de ansjovis toe. Bak deze een minuutje of twee mee. Voeg daarna de cayennepeper, tomatenblokjes uit blik, olijven, kappertjes en gedroogde oregano toe.
  4. Laat alles op laag vuur sudderen totdat de pasta nét al dente is. Giet de spaghetti af, maar houdt wat kookvocht apart. Voeg dan de spaghetti toe aan de saus en voeg wat van het kookvocht. Schep alles goed door elkaar totdat alle spaghetti is bedekt met een dun laagje saus.
  5. Breng op smaak met peper (en eventueel zout, maar vond dat zelf niet nodig), garneer met verse peterselie en serveer direct.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *