Spanakopita (Griekse taart met spinazie en feta)

Griekse spinazietaart met feta (Spanakopita) | Gewooneenfoodblog.nl

Wil je een Griekse spinazietaart met filodeeg en feta maken? Dan is dit recept voor ‘spanakopita’ iets voor jou! Het gerecht:

  • Is makkelijk in elkaar te zetten, maar vergt wel even wat tijd
  • Kan een tweede keer opgewarmd worden in de oven (en de bovenste laag blijft knapperig)
  • Smaakt naar mijn idee ook op kamertemperatuur en zelfs koud prima
  • Kan ook zonder spinazie gemaakt worden (in de blog vind je enkele suggesties daarvoor)
  • Bevat lekker veel kruiden
  • Kun je gemakkelijk naar eigen smaak aanpassen door andere kruiden te gebruiken

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de spanakopita

Toen ik net met de blog begon had ik een paar pakjes bladerdeeg en filodeeg in huis gehaald. Ik had namelijk de intentie om allemaal lekkere dingen zoals appelflappen en taarten te maken. Daar is uiteindelijk weinig van terecht gekomen, want ik had mijn focus al snel verlegd naar hoofdgerechten. Nu vond ik vorige week verstopt onderin mijn vriezer toevallig nog een laatste pak filodeeg waarvan de houdbaarheidsdatum bijna was verlopen. Die lag er blijkbaar al een tijdje, want volgens mij is zo’n pak behoorlijk lang goed. Het werd dus de hoogste tijd om er iets mee te doen! Aangezien voordeelzakken spinazie in de aanbieding waren bij de Albert Heijn was dit een mooi moment om weer eens spanakopita te maken. Spanakopita is namelijk een Griekse taart van filodeeg met spinazie en feta.

Griekse spinazietaart met feta | Gewoon een foodblog!

Griekse spinazietaart met feta maken

De Griekse spinazietaart met feta is eigenlijk heel gemakkelijk om te maken. Het vergt echter wel wat tijd, vooral als je verse spinazie gebruikt in plaats van diepvriesspinazie. (Ik gebruik overigens wel verse spinazie). Met het maken van de spanakopita ben je misschien 20 a 30 minuten bezig en vervolgens moet de taart nog een minuut of 30 in de oven. In het onderstaande recept vind je een uitgebreide omschrijving van de bereidingswijze, maar ik schets nu alvast een globaal beeld.

Verse spinazie vs. diepvriesspinazie

Je kunt dus zowel verse spinazie als ontdooide diepvriesspinazie gebruiken. Als je het recept aanhoudt, dan heb je in totaal 800 gram spinazie nodig. Verse spinazie zul je eerst 3 a 4 minuten moeten bakken voordat je het kunt gebruiken en hoogstwaarschijnlijk zul je dit in meerdere porties moeten doen omdat die hoeveelheid niet in één keer in de pan past. (Tenzij je een enorme pan hebt, natuurlijk). Daarom ben je wat langer bezig dan wanneer je diepvriesspinazie gebruikt. Na het bakken van de spinazie vind ik het bovendien wel fijn om de spinazie klein te snijden, waardoor je nog een minuutje of 2 bezig bent.

Wat voor een spinazie je ook gebruikt om de spanakopita te maken, het is van belang om deze goed uit te laten lekken. Anders wordt de taart veel te nat, waardoor de onderkant en de zijkant niet knapperig wordt. Na het uitlekken van 800 gram verse spinazie had ik ongeveer 250 ml vocht overgehouden.

Griekse spanakopita maken #1 | Gewooneenfoodblog.nl

Op smaak brengen met kruiden en groenten

Vervolgens is het een kwestie van het op smaak brengen van de spinazie. Dit doe je natuurlijk met feta, maar ook met knoflook, een normale ui, lente-ui, nootmuskaat en verse kruiden. Tenminste, als je het recept aanhoudt. Je kunt er zelf ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen een normale ui of alleen lente-ui te gebruiken. En ben je fan van knoflook? Voeg dan gerust meer toe. Ik raad je overigens aan om de kruiden beetje bij beetje toe te voegen totdat je de gewenste smaak hebt bereikt. Bovendien kun je natuurlijk ook kruiden gebruiken die je lekker vindt. Ik heb verse dille en verse bladpeterselie gebruikt; deze zijn geloof ik vrij traditioneel. Daar heb ik nog een beetje gedroogde tijm aan toegevoegd. Je kunt echter ook rozemarijn, munt of oregano gebruiken (in plaats van dille bijvoorbeeld) als je dat lekkerder vindt.

Griekse spanakopita maken #2 | Gewooneenfoodblog.nl

Griekse spinazietaart met filodeeg in elkaar zetten

Als de smaak van de vulling naar wens is, dan is het een kwestie van het in elkaar zetten van de taart. Hoe je het filodeeg drapeert is een beetje afhankelijk van de vorm van de bakvorm die je gebruikt en van de lengte van de vellen filodeeg. Haal het ontdooide filodeeg in ieder geval uit de verpakking, leeg deze op één kant van een schone theedoek en vouw de theedoek dubbel zodat het filodeeg ermee bedekt is. Leg er vervolgens nog een vochtige theedoek bovenop. Dit voorkomt uitdroging, zodat het filodeeg niet scheurt terwijl je de spanakopita aan het maken bent.

Gebruik vervolgens iets meer dan de helft van een pak filodeeg om de bodem en de zijkanten van de bakvorm te bedekken. Gebruik telkens een keukenkwastje om gesmolten boter of olijfolie over het blaadje filodeeg te smeren voordat je er een volgend blaadje bovenop legt. Schep daarna de vulling op het filodeeg en spreid deze goed uit. Gebruik de laatste vellen filodeeg om de bovenkant van de spinazietaart te bedekken. Smeer ook nu weer een beetje gesmolten boter of olijfolie over elk vel deeg voordat je er een volgende bovenop legt. Vouw tot slot de zijkanten naar binnen zodat de taart mooi afgesloten is en that’s it. De spanakopita is klaar voor de oven.

Griekse spanakopita maken #3 | Gewooneenfoodblog.nl

Spanakopita zonder spinazie

Ben je eigenlijk geen enorme fan van spinazie? Of wil je gewoon eens iets anders proberen? Dan kun je de spanakopita met een andere groene bladgroente maken. Veldsla – ook wel ezelsoren genoemd – is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Boerenkool, snijbiet en cavolo nero zijn tevens prima alternatieven. Een ietwat gewaagder alternatief zijn brandnetels. Een andere optie is om (een groot deel van) de spinazie te vervangen door prei in combinatie met één van de eerder genoemde bladgroenten.

Deze spinazietaart kan altijd

Soms denk ik véél te lang na over onbenullige dingen. Herken je dat? Zo ook met dit recept. De vraag “in welke categorie zal ik het plaatsen?” heeft mij dan ook relatief lang bezig gehouden.

Spanakopita is in feite een spinazietaart, dus wat dat betreft hoort het recept thuis bij mijn andere taarten en tussendoortjes. Anderzijds wordt het gerecht vaak gegeten als voorgerecht (eventueel in combinatie met een aantal andere kleine hapjes). Dat was dus óók een mogelijkheid geweest. Daarentegen kan het prima als hoofdmaaltijd gegeten worden als je 1/4e van dit recept p.p. aanhoudt en er eventueel nog een Griekse salade of wat geroosterde aardappelen bij eet. Koud vond ik de spanakopita ook goed smaken, dus heb ik het een keer als snelle lunch gegeten (met Griekse yoghurt erbij). Zo. Veel. Mogelijkheden.

En toen herinnerde ik mij dat ik het recept gewoon in meerdere categorieën kon plaatsen.

Taart van filodeeg met spinazie en feta | Gewooneenfoodblog.nl

Toch nog een vraagje: op welk moment van de dag eet jij jouw spanakopita?

Griekse spanakopita recept

Recept Afdrukken
Spanakopita (Griekse taart met spinazie en feta)
In het recept geef ik aan dat de spanakopita voor vier personen bedoeld is. Dat geldt echter wanneer je het gerecht als hoofdonderdeel van een maaltijd of als complete kleine maaltijd eet. Je kunt de vier stukken ook diagonaal doormidden snijden zodat je acht kleinere stukjes krijgt. Serveer je de spinazietaart tijdens een borrel in combinatie met andere kleine hapjes? Dan kun je er zestien stukjes uithalen door de vier stukken nog een keer door vieren te delen.
Spanakopita maken (Griekse spinazietaart met feta) | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner, Tussendoortjes
Keuken Grieks
Prep Tijd 25 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner, Tussendoortjes
Keuken Grieks
Prep Tijd 25 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Spanakopita maken (Griekse spinazietaart met feta) | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
Vulling voor de spinazietaart
  1. Verhit een laagje olijfolie in een grote pan en op matig vuur fruit daarin de gesnipperde ui, de fijngehakte knoflook en zowel het witte als het lichtgroene deel van de in ringen gesneden bosui voor 3 minuten. Voeg zoveel mogelijk spinazie toe en bak de spinazie op hoog vuur voor 3 a 4 minuten onder voortdurend omscheppen zodat de hele lading spinazie is geslonken. Doe de spinazie (en daarbij de knoflook e.d. natuurlijk) in een vergiet en laat deze goed uitlekken. Verhit vervolgens weer een heel klein beetje olijfolie en bak het tweede deel van de spinazie 3 a 4 minuten, waarna je deze ook in de vergiet doet. Herhaal dit totdat de spinazie op is.
  2. Leg iets zwaar, zoals een groot bord, op de spinazie die in de vergiet ligt en druk het goed aan zodat je nog meer vocht uit de spinazie haalt. In plaats daarvan kun je ook steeds een grote handvol spinazie pakken en het vocht eruit knijpen. Leg de spinazie vervolgens in een mengkom. Optioneel kun je de spinazie eerst wat kleiner snijden voordat je het in de mengkom doet. Voeg vervolgens blokjes feta toe die je grof verkruimelt, evenals het (meer donkergroene) deel van de bosui die je hebt overgehouden. Voeg vervolgens beetje bij beetje de verse en gedroogde kruiden toe totdat de spinazievulling de gewenste smaak heeft bereikt. Doe daarna de nootmuskaat erbij en breng het geheel verder op smaak met peper. Je kunt er eventueel wat zout aan toevoegen indien je dat nodig vindt, maar de feta is ook al vrij zoutig. Klop tot slot de twee eieren op en meng deze door de spinazievulling.
Spanakopita afmaken
  1. Inmiddels moet de oven zijn voorverwarmd op 200 graden. Verhit daarna 40 gram boter + 1 eetlepel olijfolie in een steelpannetje en laat de boter smelten. Vet de bodem en de zijkanten van de ovenschaal die je gebruikt lichtjes in met de gesmolten boter. Zet de rest van de gesmolten boter opzij totdat je het nodig hebt.
  2. Haal het filodeeg uit de verpakking en leg deze op één helft van een schone theedoek. Vouw de theedoek dubbel zodat de bovenkant van het filodeeg ermee bedekt is. Leg vervolgens een vochtige theedoek bovenop de droge theedoek. Dit zorgt ervoor dat het filodeeg niet uitdroogt zodat het niet scheurt terwijl je ermee aan de slag gaat.
  3. Leg een velletje filodeeg op de bodem van de ovenschaal en laat deze een beetje over één zijkant van de ovenschaal hangen. Bestrijk het velletje filodeeg lichtjes met gesmolten boter en leg er een volgend velletje bovenop, die je juist een beetje over de tegenoverstaande zijkant laat hangen. Ga zo door totdat je iets meer dan de helft van het pak filodeeg hebt gebruikt en zowel de bodem als de zijkanten van de ovenschaal goed met filodeeg zijn bedekt, waarbij je elk velletje steeds met een beetje boter insmeert. (Op dit punt had ik 6 van de 10 velletjes deeg gebruikt.)
  4. Doe de spinazievulling in de ovenschaal en spreid deze goed uit. Leg er vervolgens een velletje filodeeg bovenop en bestrijk deze met boter. Leg daar nog een velletje filodeeg bovenop en bestrijk deze wederom met boter. Ga zo door totdat het filodeeg op is. Vouw tot slot het filodeeg dat over de zijkanten van de ovenschaal hangt naar binnen en beboter deze.
  5. Zet de spanakopita 25 a 30 minuten in de oven (of totdat deze mooi goudbruin is). Je kunt na een minuut of 20 de spinazietaart om de paar minuten even checken; vanaf dat moment kan het namelijk snel gaan.
  6. Laat de spanakopita 5 minuten afkoelen alvorens je de spinazietaart in het gewenste aantal stukken snijdt. Serveer het gerecht eventueel met zoiets als Griekse yoghurt of tzatziki.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *