Spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing

Spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing recept | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een zomerse maaltijdsalade? En houd je van aardbeien? Dan is dit recept voor een spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing misschien wel iets voor jou! Deze glutenvrije salade:

  • Staat in een kwartiertje op tafel
  • Zou ook lekker zijn met bijvoorbeeld rucola, ijsbergsla of gemengde sla i.p.v. spinazie
  • Smaakt prima met wat verkruimelde feta of geraspte Parmezaanse kaas eroverheen
  • Bevat een simpele dressing gemaakt van balsamicoazijn, honing en olijfolie
  • Zou geschikt zijn voor veganisten als je de honing vervangt door bijv. agavesiroop

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing

Met het warme weer dat in aankomst is leek het mij wel toepasselijk om een recept voor een zomerse maaltijdsalade op de blog te plaatsen. En wat is er nu meer zomers dan een salade met aardbeien? (Best wel veel natuurlijk, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.) Aardbeien zijn zo vroeg in het jaar misschien nog niet op hun lekkerst, maar toch smaakte deze salade al prima. Dat belooft wat 🙂

Overigens merkte ik pas tijdens het schrijven van dit artikel dat drie van de vijf recepten die ik recentelijk op de blog heb geplaatst, recepten voor salades zijn. Dit is voorlopig wel even de laatste. Het wordt tijd dat ik weer eens een gezond tussendoortje of taart of zoiets dergelijks op de blog plaats.

Note to self: Zorg dat het bakblik dat ideaal was voor bananenbroden en sinds februari is uitgeleend weer eens terugkomt. Of koop een nieuwe.

Ingrediënten spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing | Gewooneenfoodblog.nl

Een maaltijdsalade waarvan je afvalt?

Anyway, terug naar de salade met aardbeien. Ik had de laatste tijd wat meer koolhydraten gegeten (en gedronken) en dat is niet zo bevorderlijk voor de lijn, zo blijkt. De beoogde sixpack die al jaren net buiten bereik is, zal er ook dit jaar waarschijnlijk niet komen. Maar misschien dat deze aardbeiensalade daar toch iets aan kan veranderen.

Spinaziesalade met aardbeien en komkommer | Gewooneenfoodblog.nl

Enkele andere ingrediënten in de maaltijdsalade zijn namelijk komkommer, spinazie en wortel. Groentes met zogenaamde ‘negatieve calorieën’; het verteren ervan zou meer energie (calorieën) kosten dan ze opleveren. Overigens heeft het voedingscentrum negatieve calorieën helaas al bestempeld als fabel, maar het idee van eten en daarvan afvallen klinkt toch leuk.

Kikkererwten voegen een beetje eiwitten en vezels toe aan de salade

Een maaltijdsalade is naar mijn idee echter niet compleet met alléén maar groentes. (En in dit geval fruit.) Dergelijke salades schort het nog wel eens aan eiwitten en ook is het vezelgehalte niet echt hoog. Bovendien vind ik ze niet echt maagvullend genoeg. De toevoegingen aan deze spinaziesalade met aardbeien en komkommer die daar een klein beetje verandering in brengen: kikkererwten en pistachenoten. (Met name de kikkererwten.)

Spinaziesalade met aardbeien en wortel | Gewooneenfoodblog.nl

Verse basilicum, munt of bladpeterselie zorgen voor extra smaak

Uiteraard doen verse kruiden het ook altijd goed in een salade. Om deze spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing een extra zomers tintje te geven heb ik gekozen voor basilicum. Een basilicumplant mag dan wel het hele jaar door verkrijgbaar zijn, toch associeer ik het direct met Italië. En zodoende met de zon.

Maaltijdsalade met aardbeien, kikkererwten en spinazie | Gewooneenfoodblog.nl
In plaats van basilicum zou munt ook lekker zijn om toe te voegen. Ik bedacht mij op het laatste moment echter dat ik vorig jaar een recept voor een rucolasalade met aardbeien op de blog had gezet en daar al munt in had verwerkt. Basilicum geeft dit recept toch nog een eigen karakter. Houd je van basilicum noch munt? Dan is verse bladpeterselie een goede keuze.

Salade met aardbeien, spinazie en kikkererwten | Gewooneenfoodblog.nl

Variaties op deze spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing

Naar mijn idee draait koken ook een beetje om experimenteren en recepten naar eigen wens aanpassen. Ieder mens is immers anders en niemand vind precies dezelfde dingen lekker. Met taarten kan experimenteren nog wel eens nadelig uitpakken heb ik gemerkt, maar daar hoef je met deze salade niet bang voor te zijn.

Als je dat lekker lijkt, kun je bijvoorbeeld de wortels vervangen door rode paprika of door snoeptomaatjes. Rucola, gemengde sla of ijsbergsla zou een prima vervangen zijn voor de spinazie. De salade smaakte tevens goed met tuinbonen in plaats van kikkererwten (zo at ik ‘m de eerste keer). In plaats van pistachenoten lijkt de salade mij ook lekker met walnoten, pecannoten of cashewnoten.

En wil je een maaltijdsalade die nog wat meer eiwitten bevat/ vult? Voeg dan bijvoorbeeld gerookte kip of een kaas zoals feta of Parmezaanse kaas toe aan deze spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing.

Spinaziesalade met aardbeien en tuinbonen | Gewooneenfoodblog.nl

Een eerdere versie met tuinbonen in plaats van kikkererwten

Recept spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing

Benodigdheden:

  • Spiraalsnijder om de komkommer en/ of wortel mee te snijden (optioneel)

Heb je nog geen spiraalsnijder? En zit je eraan te denken om er eentje aan te schaffen? Lees dan mijn review van de GEFU Spirelli Spiraalsnijder van Bol.com!

Recept Afdrukken
Spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing
Dit is een recept voor een simpele, glutenvrij en zomerse salade met o.a. aardbeien, spinazie en kikkererwten. Als je de honing in de dressing vervangt door bijvoorbeeld ahornsiroop of agavesiroop is de salade geschikt voor veganisten. Als je vegetariër noch veganist bent, kan ik je aanraden om Parmezaanse kaas of feta over de salade te strooien. Beiden zouden namelijk lekker zijn.
Spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing recept | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 0-15 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 0-15 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing recept | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Snijd de eerste vijf ingrediënten zoals aangegeven. Indien je een spiraalsnijder hebt, kun je de komkommer en eventueel de wortel daarmee snijden. Snijd de komkommer anders gewoon in plakjes en de wortel in luciferstokjes (of rasp deze). Meng de balsamicoazijn door de honing en voeg de olijfolie toe.
  2. Doe de spinazie, verse basilicum, gesneden ingrediënten en de balsamicodressing bij elkaar in een kom, bestrooi met zwarte peper uit de molen en meng alles goed door elkaar. Strooi de pistachenoten erover. Leg eventueel een plukje kiemgroente bovenop de salade als je deze er enigszins fancy uit wilt laten zien.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *