Spitskoolroerbak op Vietnamese wijze (Bắp Cải Xào)

Spitskoolroerbak met tomaat en vissaus (Bắp Cải Xào)| Gewoon een foodblog!
Spitskoolroerbak met tomaat, bosui, vissaus en mosterdzaad

Over de spitskoolroerbak op Vietnamese wijze

Deze week was spitskool in de aanbieding bij de Albert Heijn, dus het werd maar weer eens tijd om er eentje in huis te halen. Zo’n spitskool van €0,59 kon ik natuurlijk niet laten liggen. Ik had echter nog geen flauw idee wat voor een gerecht ik ermee wilde maken. Uiteindelijk vond ik in het boek De Vietnamese Keuken: Verhalen en Recepten uit Vietnam van Bobby Chinn twee recepten waarin kool werd gebruikt: gekookte kool met ei, en koolroerbak. Er stond niet bij wat voor een kool gebruikt moest worden. Waarschijnlijk  Chinese kool, maar dat terzijde.

Ik heb het koolroerbakgerecht gemaakt. Blijkbaar is koolroerbak (bắp cải xào) een klassiek gerecht dat in heel Vietnam in eetstalletjes te vinden is! Zo’n klassiek gerecht moest ik natuurlijk in ere laten, maar ik kon het toch niet laten om een paar kleine aanpassingen te doen. Zo heb ik mosterdzaad toegevoegd, gember toegevoegd en zijn de verhoudingen van de ingrediënten iets aangepast (ik heb voornamelijk meer van alles gebruikt ten opzichte van hoeveelheid spitskool). Ook wordt de kool in het originele recept eerst geblancheerd en vervolgens gebakken. Om tijd en moeite te besparen heb ik de spitskool alleen gebakken.

Ik heb de spitskoolroerbak gegeten met gekookte rijst en kipstukjes in zoetzure saus. Deze combinatie smaakte mij prima! Ik heb zojuist even een Google Image Search op Bắp Cải Xào gedaan en blijkbaar wordt het gerecht ook gegeten met in reepjes of blokjes gesneden rundvlees zoals biefstuk. Dat zou je dus ook kunnen proberen. Wil je een vegetarische maaltijd? Gebruik dan iets meer kool en voeg bijvoorbeeld shiitakes of champignons toe (ook die kwamen op veel afbeeldingen voor).

Overigens is het boek De Vietnamese Keuken echt een vet boekje. Naast alle Vietnamese recepten die erin staan, staat het boek vol met interessante persoonlijke verhalen van Bobby Chinn over zijn leven in Vietnam. Een aanrader!

Spitskoolroerbak met tomaat en vissaus (Bắp Cải Xào)| Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Spitskoolroerbak op Vietnamese wijze recept

Recept Afdrukken
Spitskoolroerbak op Vietnamese wijze (Bắp Cải Xào)
In dit recept wordt gebruikgemaakt van spitskool. Je kunt echter ook een andere koolsoort gebruiken zoals Chinese kool. Serveer het gerecht met gekookte rijst en kip- of rundvlees. Je kunt de spitskoolroerbak natuurlijk ook als vegetarische maaltijd nuttigen. Voeg dan bijvoorbeeld shiitakes, champignons en/ of oesterzwammen toe om het gerecht wat substantiëler te maken.
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Vietnamees
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht, Diner
Keuken Vietnamees
Prep Tijd 2 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Zet een wok op matig vuur, doe de plantaardige olie erin en roerbak de knoflook, de gember en het sjalotje zo'n drie minuten. Zet het vuur vervolgens hoog en voeg de spitskool, de vissaus, zout en het mosterdzaad toe. Roerbak vijf a zes minuten.
  2. Voeg de tomaat en het grootste gedeelte van het bosuitje toe. Bak alles totdat de tomaat uiteen begint te vallen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer het de spitskoolroerbak in een voorverwarmde schaal en garneer met het resterende beetje bosui.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *