Spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing

Spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een maaltijdsalade met een smaakvolle dressing? En vind je komkommer en appel lekker? Dan is dit recept voor een spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing iets voor jou! Deze maaltijdsalade:

  • Staat binnen tien a vijftien minuten op tafel
  • Is geheel glutenvrij en veganistisch
  • Zit boordevol vitamine C (en andere dingen die goed voor je zijn)
  • Is voorzien van een krachtige gember-mosterddressing
  • Smaakt bijvoorbeeld ook goed met een tuinkruidendressing, yoghurtdressing of honing-mosterddressing

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing

Typisch: toen ik mijn recept voor de Indiase komkommer-tomatensalade op de blog zette zei ik dat ik geen fan was van salades. Vlak daarna volgde het recept voor een rucola salade met aardbeien, feta en komkommer. Nu is er dit recept voor een spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing. Oké, met salades is dus duidelijk niets mis. Wat ik eigenlijk bedoelde was dat ik geen fan ben van sla. (Rucola is dan ook een kruisbloemige groente, net zoals broccoli, bloemkool en spruitjes, dus tot nu toe ben ik niet afgeweken van die mening.)

Ingrediënten spitskoolsalade met komkommer en appel | Gewooneenfoodblog.nl

Spitskool als basis voor de salade

Een spitskool is wat zachter en sappiger dan zijn ronde familieleden en daardoor is het een ideale koolsoort om rauw in een salade te verwerken. Daarbij is het een uitstekende bron van vitamine C. Alleen al dankzij de spitskool in de salade krijg je ruimschoots de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen! Ook bevat het wat meer vezels en eiwitten dan bijvoorbeeld ijsbergsla, waardoor je er iets langer een verzadigd gevoel aan overhoudt. De spitskool is dan ook een prima basis voor een maaltijdsalade, al zeg ik het zelf.

Gember-mosterddressing

De gember-mosterddressing is best een belangrijk onderdeel van deze spitskoolsalade met appel en komkommer. Aan spitskool zelf zit natuurlijk niet zo héél veel smaak. Ook de komkommer die in de salade zit is geen hele uitgesproken smaakmaker. Vandaar dat ik een dressing wilde verzinnen waarin enkele krachtige smaken gecombineerd werden. Gember was het eerste ingrediënt dat in mij opkwam, op de voet gevolgd door Dijon mosterd. Gelukkig bleken die twee ingrediënten ook samen goed te smaken!

Ik heb gemakshalve gemberpuree uit zo’n potje gebruikt. In plaats daarvan kun je ook verse gember raspen. Wat geen goede vervanging is, is gedroogde en gemalen gember uit een potje. Daar zit namelijk een hele andere smaak aan dan aan verse gember. In de dressing heb ik overigens ook wat gembersiroop gebruikt omdat de dressing iets zoets nodig had. Het is echter zonde om zo’n flesje te kopen als je het verder nooit gebruikt. In plaats van gembersiroop kun je dus zoiets als agave siroop of honing gebruiken. Ik gebruik het zelf overigens ook niet vaak, maar zo’n flesje is jaren lang houdbaar. Ik heb het bijvoorbeeld verwerkt in mijn kipsaté met een simpele satésaus, babi ketjap en kerriesoep met wortel en prei. Note to self: de foto’s van die oude recepten moeten echt eens geüpdatet worden.

Spitskoolsalade met gember-mosterddressing | Gewooneenfoodblog.nl

Spitskoolsalade als lunch of avondmaal?

Aangezien de spitskoolsalade bestaat uit een halve spitskool, een halve komkommer en een halve appel vult deze op zich best wel. Het lijkt mij dan ook een prima lunch! Als avondmaaltijd vond ik het persoonlijk echter niet genoeg en daarom heb ik er een simpel gebakken visje bij gegeten. Als je het met een stokbroodje of zoiets zou eten, dan zou het als avondmaaltijd misschien ook wel volstaan. (Ik heb natuurlijk geen flauw idee hoeveel jij normaliter eet).

Uiteraard kun je ook nog iets aan de spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing toevoegen indien je vermoed dat het te weinig is. Denk aan gerookte kipfilet of feta, maar ook aan verse spinazie, kikkererwten of geraspte wortelen. Je zou de aangegeven hoeveelheid ook met z’n tweeën kunnen eten; maak er dan bijvoorbeeld geroosterde Roseval aardappelen en kabeljauw en papillote bij!

Spitskoolsalade met vis | Gewooneenfoodblog.nl

Recept spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing

Recept Afdrukken
Spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing
Dit is een recept voor een simpele salade op basis van spitskool. Je kunt de hoeveelheid dressing natuurlijk gemakkelijk verdubbelen of halveren, afhankelijk van hoeveel dressing je wilt gebruiken.
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Prep Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Gember-mosterddressing
Optioneel
Maaltijd Diner, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Prep Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Gember-mosterddressing
Optioneel
Instructies
  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Ik heb gemberpuree uit zo'n potje gebruikt, maar je kunt ook zo'n zelfde hoeveelheid vers geraspte gember gebruiken. Breng de dressing eventueel verder op smaak met wat zwarte peper en zeezout.
  2. Snijd alle ingrediënten voor de salade. Afhankelijk van hoe groot en dik de bosui is die je in huis hebt kun je er één of twee gebruiken. In plaats van bosui kun je overigens ook witte ui, rode ui of sjalot gebruiken. Om de komkommer in dunne reepjes te snijden kun je deze eerst in de lengte doormidden snijden. Verwijder vervolgens het zachte vruchtvlees door deze met een lepel eruit te schrapen. Snijd tot slot de twee helften in dunne reepjes.
  3. Meng de dressing door alle gesneden salade. Strooi er eventueel nog zoiets als amandelen, walnoten of sesamzaadjes overheen. Heb je toevallig een (blad)peterselieplantje? Dan zou je wat blaadjes fijn kunnen hakken en deze er ook overheen kunnen strooien.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

6 antwoorden op “Spitskoolsalade met komkommer, appel en gember-mosterddressing”

  1. Heerlijk Bas de spitskoolsalade! Zeker met dit mooie weer!
    Ik heb er nog wat walnoten bijgedaan.
    Je foto’s en je uitleg van de recepten zijn ook weer uitstekend!

    1. Hartelijk bedankt voor je bericht Wim; ik ben blij dat de spitskoolsalade je heeft gesmaakt! En de toevoeging van walnoten en oude geitenkaas klinkt inderdaad heerlijk.

  2. oh ja. Behalve de walnoten had ik nog ’n stuk oude geitenkaas over en er ook bijgedaan!
    Prima combinatie toch..

  3. Een heel lekker recept. Had er walnoten bij gedaan, maar ga het een volgende keer ook maken met wat geitenkaas er bij.

  4. Dankjewel voor dit recept, het was heerlijk. Ik deed er ook walnoten bij. En ja, geitenkaas erbij kan volgens mij ook heel goed

  5. Was lekker en inderdaad niet veel werk. Ik had vanochtend mijn eitje te hard gekookt, dus dat had ik er vanavond doorheen gedaan met blokjes geitenkaas en licht geroosterde zonnebloempitjes erover. Je dressing is goed zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *