Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Roerbakschotel met tofu, broccoli en sesam-misosaus | Gewoon een foodblog!

Heb je zin in een simpele wokschotel met tofu? En vind je broccoli lekker? Dan is dit recept voor tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus waarschijnlijk iets voor jou! Deze roerbakschotel:

  • Is veganistisch en kan ook glutenvrij gemaakt worden
  • Bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten
  • Heeft een saus van onder andere tahini, sesamolie en miso
  • Kan bijvoorbeeld ook met paprika of wortel in plaats van bamboescheuten gemaakt worden
  • Zou in 20 minuten op tafel kunnen staan *

* De voorbereidingstijd is afhankelijk van hoe goed je de tofu uit laat lekken voordat je de tofu bakt. Als je de tofu alleen droog dept in plaats van uitlekt, dan staat het hele gerecht in 20 minuten op tafel. Zie de notitie onder het recept voor meer informatie hieromtrent.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Het viel mij op dat ik de laatste tijd wat meer recepten voor avondmaaltijden op de blog heb gezet die wat langer duren om klaar te maken (Griekse moussaka en sajoer lodeh, bijvoorbeeld). Bovendien volgen binnenkort recepten voor boeuf bourguignon, geroosterde spruitjes, en geroosterde Chinese krabbetjes. Ook recepten die wat tijd kosten. Zodoende moest ik van mijzelf even een recept voor een snelle avondmaaltijd met je delen. Een ander vereiste was dat het geschikt was voor veganisten, want een echt vegan recept was ook alweer even geleden.

Tofu roerbak met broccoli, bamboescheuten en miso | Gewooneenfoodblog.nl

Tofu als basis voor een snelle roerbakschotel…

Als ik aan een snelle maaltijd denk, dan is een roerbakschotel het eerste wat in mij opkomt. Het werd dus een vegan roerbakschotel. Tofu als hoofdingrediënt was in dat geval een makkelijke keuze .  Tofu hoeft niet alleen kort gebakken te worden, ook levert het de nodige eiwitten. (Tempeh had overigens ook gekund, maar dat had ik al in de sajoer lodeh verwerkt.) Dit recept begon al vorm te krijgen!

Tofu met broccoli, bamboescheuten en miso | Gewooneenfoodblog.nl

… aangevuld met o.a. broccoli en bamboescheuten

Ook liep ik al een tijdje met het idee rond voor een gerecht met broccoli en miso. Aanvankelijk dacht ik aan zoiets als geroosterde broccoli met miso. Aangezien ik al een aantal recepten voor geroosterde dingen op de planning heb staan, heb ik ervoor gekozen om de broccoli en miso maar toe te voegen aan de tofu roerbak. Tofu + broccoli + miso = een prima vegan maaltijd, toch?

De bamboescheuten zijn uiteindelijk toegevoegd als opvulling (om die dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente te bereiken). Bovendien past een typisch Aziatisch ingrediënt als bamboescheuten natuurlijk uitstekend bij een roerbakschotel met tofu, broccoli en miso. Heb je geen bamboescheuten in je voorraadkast? Deze kun je gewoon bij de AH kopen. In plaats van bamboescheuten zou je eventueel ook extra broccoli toe kunnen voegen. Reepjes paprika, julienne gesneden wortelen of shiitakes zijn ook mogelijke alternatieven.

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus | Gewoon een foodblog!

De sesam-misosaus voor deze tofu roerbak

Misschien vraag je je af wanneer ik over het ‘sesam’ gedeelte van de sesam-misosaus begin die in de titel van het recept genoemd is? Dat is nu het geval. De sesam-misosaus is grotendeels gebaseerd op de saus die ik ook voor mijn versie van het Japanse gerecht shira-ae met spinazie en wortelen heb gebruikt. (Een aanrader!) Twee soorten sesam worden gebruikt in de saus: tahini en sesamolie. Net zoals dat bij de shirae-ae het geval is, wordt ook de saus voor deze tofu roerbak met broccoli aangevuld met mirin en sojasaus. Iets wat niet bij de shira-ae gebruikt wordt en ik wel aan deze saus heb toegevoegd is rijstazijn. Zurige rijstazijn is een goede tegenhanger voor de zoete mirin, zoutige miso en de ietwat bittere tahini.

Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus | Gewooneenfoodblog.nl
Met alle ingrediënten die tot nu toe benoemd zijn is de tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus een behoorlijk Japans gerecht. We gaan nu echter van Japan naar een ander Aziatisch land: China. De saus wordt namelijk aangevuld met Chinese Shaoxing rijstwijn. Deze zou je kunnen vervangen door droge sherry als je geen toko in de buurt hebt waar je het kunt kopen. Als je per se bij het Japanse thema wilt blijven, dan zou je de Shaoxing kunnen vervangen door sake. Als je überhaupt niet met drank wilt koken, dan kun je dit ingrediënt weglaten.

Roerbakschotel met tofu en broccoli | Gewooneenfoodblog.nl

Recept tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus

Recept Afdrukken
Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus
Dit is een recept voor een veganistische roerbakschotel met o.a. tofu en broccoli. Je kunt het gerecht glutenvrij maken door de sojasaus te vervangen door glutenvrije tamari. Ik heb het gerecht met witte miso gemaakt, maar je zou ook rode miso kunnen gebruiken. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met 75 gram zilvervliesrijst per persoon.
Roerbakschotel met tofu, broccoli en sesam-misosaus | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Bereidingstijd 15-30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Sesam-misosaus
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch
Bereidingstijd 15-30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Sesam-misosaus
Roerbakschotel met tofu, broccoli en sesam-misosaus | Gewoon een foodblog!
Instructies
Voorbereiding
  1. Dep de tofu droog en laat deze, indien je de tijd hebt, eerst goed uitlekken voordat je de tofu in blokjes of driehoekjes snijdt (zie daarvoor de extra informatie onder het recept).
  2. Roer een beetje versgemalen zwarte of witte peper door de maizena. Meng de in stukjes gesneden tofu door de maizena en zorg ervoor dat alle zijden van de tofu bedekt zijn. Ik vind het wel handig om de maizena in een boterhamzakje te doen en daar de tofu aan toe te voegen. Door zachtjes te schudden en het boterhamzakje een aantal keer om te draaien kun je de maizena goed verdelen over de tofu.
  3. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de sesam-misosaus door elkaar zodat deze alvast klaarstaat. Voeg de ingrediënten eventueel beetje bij beetje toe totdat je de gewenste smaak hebt bereikt. Natuurlijk kun je ook meer of minder van bepaalde ingrediënten toevoegen. Minder miso en meer sesamolie, mirin of rijstazijn bijvoorbeeld.
Koken en wokken
  1. Zet een pan met water op het vuur en stoom of kook de broccoliroosjes in 3 a 4 minuten beetgaar. Kook ook alvast de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Ik heb de broccoli gestoomd in een stoommandje terwijl de rijst kookte. ) Houd de rijst warm met een deksel op de pan.
  2. Verhit ondertussen een laagje olie, bijvoorbeeld arachideolie of kokosolie, op hoog vuur in een wok. Leg de gesneden tofu in de wok en laat deze een minuutje bakken. Draai de stukjes tofu vervolgens om en bak ze nog een minuutje. Voeg vervolgens de verse gember, de knoflook en driekwart van de bosui toe. Optioneel kun je ook één of twee gedroogde pepers toevoegen.
  3. Hussel alles goed door elkaar en roerbak alles 0,5 minuut. Doe de in reepjes gesneden bamboescheuten erbij en roerbak de ingrediënten nog 1 a 2 minuten. Voeg de beetgaar gestoomde of gekookte broccoli toe aan de wok en hussel alles goed door elkaar. Roerbak de ingrediënten nog een laatste minuut voordat je de saus toevoegt. (Houd eventueel een beetje saus achter de hand zodat je dit als garnering over de roerbakschotel kunt schenken wanneer je het gaat eten.) Voeg ook de sesamzaadjes en de rest van de bosui toe. Meng alles door elkaar en serveer de tofu roerbakschotel met de zilvervliesrijst.
Notities

Tofu uitlekken?

Als je de tofu eerst uit laat lekken voordat je 'm bakt, dan wordt de tofu iets krokanter. Ook schijnt het de smaken van de saus die je toevoegt beter op te nemen, maar persoonlijk merk ik niet zoveel verschil. Om de tofu goed uit te laten lekken kun je een blok tofu eerst in plakken van ongeveer een centimeter dik snijden. Leg deze plakken op één helft van paar vellen keukenpapier en bedek de bovenkant met de andere helft van het keukenpapier. Leg iets zwaars bovenop de plakken tofu zoals een snijplank met daarbovenop een pan gevuld met water (of een paar blikken tomatenblokjes of zoiets dergelijks). Laat de tofu 20 tot 30 minuten uitlekken en dep de plakjes goed droog. Snijd de tofu vervolgens in blokjes of driehoekjes.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *