Tomaten risotto met spinazie

Heb je zin om een risotto te maken? En vind je zowel tomaten als spinazie lekker? Dan is dit recept voor een tomaten risotto met spinazie waarschijnlijk wel iets voor jou! Deze risotto:

  • Is echt heel simpel om te maken
  • Staat binnen een half uurtje op tafel
  • Is een complete eenpansmaaltijd
  • Vergt wel wat roerwerk, zoals gebruikelijk is bij een risotto
  • Smaakt ook prima zonder Parmezaanse kaas (voor een vegan variant)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de tomaten risotto met spinazie

Risotto is eigenlijk iets wat ik zelden maak. Aangezien je vrijwel constant moet blijven roeren voor het beste resultaat lijkt het zo tijdrovend. Ik had laatst echter veel te veel spinazie in huis gehaald, waardoor ik manieren verzinnen om die zak op te maken. (Na drie keer een curry zoals deze linzen curry met zoete aardappelen en spinazie gegeten te hebben werd het wel tijd voor iets anders.) Toen kwam het idee van een spinazie risotto in mij op. Er ontbrak alleen nog iets; enkel met spinazie vond ik de risotto namelijk een béétje saai. “Hoe zou het smaken met tomaten?”, vroeg ik mij vervolgens af. Nou, dat smaakt prima en deze tomaten risotto met spinazie is daar het levende eetbare bewijs van!

Maak eerst de tomatenbouillon door groentebouillon en tomatenblokjes uit blik bij elkaar te doen en aan de kook te brengen. Fruit ondertussen een uitje, een teentje knoflook en – optioneel – wat Spaanse peper en rozemarijn.

Veganistische risotto met tomaten en spinazie

Toen ik van de week met het bericht kwam dat deze blog vernieuwd was bevatte dat bericht ook een poll waarin ik vroeg wat voor een soort recepten je meer zou willen zien. (Stemmen kan nog steeds.) Gelukkig kwam daar uit naar voren dat hoofdgerechten het meest gewild zijn, want hoofdgerechten zijn toch echt meer mijn ding dan bijvoorbeeld ontbijtjes dat zijn 🙂 . (Overigens zal ik als volgende recept wel even mijn standaard ontbijt plaatsen.) Ook bleek uit de poll dat recepten voor vegetarische en veganistische hoofdgerechten in trek zijn.

Voeg de risottorijst toe, bak deze enkele minuutjes mee en blus af met witte wijn. Voeg vervolgens beetje bij beetje de tomatenbouillon toe totdat de risotto zo goed als klaar is (+- 18 minuten).

Ik moet toegeven dat ik Parmezaanse kaas aan deze risotto heb toegevoegd waardoor het gerecht vegetarisch noch veganistisch is. Het betreft echter maar één eetlepel die je er pas doorheen doet wanneer de risotto klaar is. Wat dat betreft is de Parmezaanse kaas echt niet noodzakelijk, want ook zonder smaakt het gerecht goed. Voor een veganistische risotto met tomaten en spinazie kun je deze dus gewoon achterwege laten. Als je als strikte vegetariër geen Parmezaanse kaas eet kun je deze natuurlijk vervangen door een andere zoutige kaas die wel vegetarisch is.

Voeg, als de risotto nagenoeg klaar is, spinazie toe. Bak de spinazie nog een minuut of twee mee (totdat deze geslonken is). Voorzie het gerecht eventueel van toppings die je lekker vindt.

Optioneel: Met geroosterde cherrytomaatjes en knoflookbroodkruim

Hoewel de tomaten risotto met spinazie van zichzelf al goed smaakt, is het wel een beetje een eentonige smaak. Het gerecht kan dan ook wel wat spannender. Als je alleen al een handje pijnboompitten er overheen strooit voeg je smaak en textuur toe, dus dat kan ik je wel aanraden. Houd je van de smaak van knoflook? Dan zou ik in plaats daarvan een simpele knoflookbroodkruim met pijnboompitten maken. Terwijl je de pijnboompitten roostert voeg je er een beetje fijngehakte knoflook en een eetlepel panko aan toe. Bak deze ingrediënten een minuut of vier totdat je een goudbruin mengsel hebt dat je uiteindelijk over de risotto kunt strooien.

Als je toevallig wat cherrytomaatjes in huis hebt, dan raad ik je aan om een handje geroosterde cherrytomaatjes over de tomaten risotto met spinazie te doen. Deze zoete smaakbommetjes voegen weer een dimensie toe aan het gerecht! Besprenkel daarvoor de cherrytomaatjes met een beetje olijfolie, zet de grill van je oven aan en leg de cherrytomaatjes er drie a vijf minuten onder wanneer de risotto bijna klaar is. Kleine moeite, weinig tijd, groots resultaat. Ideaal, toch?

Buon appetito!

Recept tomaten risotto met spinazie

Recept Afdrukken
Tomaten risotto met spinazie
Dit is een simpel recept voor een risotto met tomaten en spinazie. De Parmezaanse kaas in het gerecht kun je probleemloos vervangen door een vegetarische kaas of achterwege laten indien je een vegetariër dan wel veganist bent. In plaats van droge witte wijn kun je ook rode wijn gebruiken. Kook je liever niet met wijn? Voeg dan wat extra groentebouillon toe.
Tomaten risotto met spinazie | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Tomaten risotto met spinazie
Optioneel
Maaltijd Diner
Keuken Italiaans
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Tomaten risotto met spinazie
Optioneel
Tomaten risotto met spinazie | Gewoon een foodblog!
Instructies
Tomatenrisotto met spinazie
  1. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de tomatenblokjes eraan toe. Breng deze 'tomatenbouillon' eventueel verder op smaak met zwarte peper en wat zeezout, indien gewenst. Houd de tomatenbouillon warm terwijl je met de rest van de risotto aan de slag gaat.
  2. Verhit een laagje olijfolie op laag vuur in een pannetje en fruit de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook een minuut of drie. Eventueel kun je hier ook een fijngehakt half Spaans pepertje en wat fijngehakte verse rozemarijn aan toevoegen. Voeg de rijst toe en bak deze twee a drie minuten mee. Schenk vervolgens de witte wijn erbij en roer ongeveer een minuut totdat deze is ingekookt.
  3. Voeg ongeveer een soeplepel per persoon van de tomatenbouillon toe en roer totdat de vloeistof is opgenomen. Voeg dan opnieuw een soeplepel tomatenbouillon per persoon en roer wederom totdat de vloeistof is opgenomen. Ga zo door totdat de rijst nagenoeg gaar is. Dit duurt waarschijnlijk een kleine twintig minuten. Je zou precies genoeg bouillon moeten hebben, maar als dat niet het geval is dan kun je op het eind eventueel ook gewoon heet water toevoegen.
  4. Is de rijst zo goed als gaar? Roer dan de spinazie door de risotto. Ik vind het in dit gerecht wel fijn als de spinazie is fijngesneden, maar dat hoeft niet. Bak de spinazie onder voortdurend roeren een minuut of twee (totdat de rijst beetgaar is en de spinazie is geslonken). Is de risotto wat droog geworden door de hoeveelheid spinazie die eraan is toegevoegd? Dan kun je er nog wat bouillon of heet water aan toevoegen. Ik had er nog +- een soeplepel heet water aan toegevoegd.
  5. Neem de risotto van het vuur en doe de Parmezaanse kaas erdoor. Breng de risotto indien nodig nog iets verder op smaak met wat zwarte peper en/ of zeezout. Strooi eventueel nog wat geroosterde pijnboompitten of extra Parmezaanse kaas over de risotto voordat je het gerecht serveert. Je kunt ook kiezen voor (een van) de onderstaande optionele toevoegingen.
Optioneel - Cherrytomaatjes
  1. Is de rijst bijna gaar en sta je op het punt om de spinazie er doorheen te doen? Dan is dit het moment waarop je de cherrytomaatjes kunt roosteren. Zet daarvoor de grill aan op de hoogste stand, besprenkel de cherrytomaatjes met een héél klein beetje olijfolie en plaats de tomaatjes direct onder de grill. Rooster de cherrytomaatjes ongeveer drie a vier minuutjes.
Optioneel - Knoflookbroodkruim
  1. Bak de pijnboompitten en fijngehakte knoflook in een klein beetje olijfolie totdat de pijnboompitten verkleuren en de knoflook glazig is (+- drie minuten). Voeg dan de panko toe en bak deze nog een minuutje mee (of totdat de panko goudbruin is).
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 4]

Zijn deze recepten iets voor jou?

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *