Tomaten risotto met spinazie
Dit is een simpel recept voor een risotto met tomaten en spinazie. De Parmezaanse kaas in het gerecht kun je probleemloos vervangen door een vegetarische kaas of achterwege laten indien je een vegetariër dan wel veganist bent. In plaats van droge witte wijn kun je ook rode wijn gebruiken. Kook je liever niet met wijn? Voeg dan wat extra groentebouillon toe.
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
25minuten
Ingrediënten
Tomaten risotto met spinazie
Optioneel
Instructies
Tomatenrisotto met spinazie
  1. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de tomatenblokjes eraan toe. Breng deze ’tomatenbouillon’ eventueel verder op smaak met zwarte peper en wat zeezout, indien gewenst. Houd de tomatenbouillon warm terwijl je met de rest van de risotto aan de slag gaat.
  2. Verhit een laagje olijfolie op laag vuur in een pannetje en fruit de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook een minuut of drie. Eventueel kun je hier ook een fijngehakt half Spaans pepertje en wat fijngehakte verse rozemarijn aan toevoegen. Voeg de rijst toe en bak deze twee a drie minuten mee. Schenk vervolgens de witte wijn erbij en roer ongeveer een minuut totdat deze is ingekookt.
  3. Voeg ongeveer een soeplepel per persoon van de tomatenbouillon toe en roer totdat de vloeistof is opgenomen. Voeg dan opnieuw een soeplepel tomatenbouillon per persoon en roer wederom totdat de vloeistof is opgenomen. Ga zo door totdat de rijst nagenoeg gaar is. Dit duurt waarschijnlijk een kleine twintig minuten. Je zou precies genoeg bouillon moeten hebben, maar als dat niet het geval is dan kun je op het eind eventueel ook gewoon heet water toevoegen.
  4. Is de rijst zo goed als gaar? Roer dan de spinazie door de risotto. Ik vind het in dit gerecht wel fijn als de spinazie is fijngesneden, maar dat hoeft niet. Bak de spinazie onder voortdurend roeren een minuut of twee (totdat de rijst beetgaar is en de spinazie is geslonken). Is de risotto wat droog geworden door de hoeveelheid spinazie die eraan is toegevoegd? Dan kun je er nog wat bouillon of heet water aan toevoegen. Ik had er nog +- een soeplepel heet water aan toegevoegd.
  5. Neem de risotto van het vuur en doe de Parmezaanse kaas erdoor. Breng de risotto indien nodig nog iets verder op smaak met wat zwarte peper en/ of zeezout. Strooi eventueel nog wat geroosterde pijnboompitten of extra Parmezaanse kaas over de risotto voordat je het gerecht serveert. Je kunt ook kiezen voor (een van) de onderstaande optionele toevoegingen.
Optioneel – Cherrytomaatjes
  1. Is de rijst bijna gaar en sta je op het punt om de spinazie er doorheen te doen? Dan is dit het moment waarop je de cherrytomaatjes kunt roosteren. Zet daarvoor de grill aan op de hoogste stand, besprenkel de cherrytomaatjes met een héél klein beetje olijfolie en plaats de tomaatjes direct onder de grill. Rooster de cherrytomaatjes ongeveer drie a vier minuutjes.
Optioneel – Knoflookbroodkruim
  1. Bak de pijnboompitten en fijngehakte knoflook in een klein beetje olijfolie totdat de pijnboompitten verkleuren en de knoflook glazig is (+- drie minuten). Voeg dan de panko toe en bak deze nog een minuutje mee (of totdat de panko goudbruin is).

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!