Tonijnsalade met augurken, kappertjes en rode ui

Zelfgemaakte tonijnsalade met kappertje, rode ui en augurk
Zelfgemaakte tonijnsalade met kappertjes, rode ui en augurk

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de zelfgemaakte tonijnsalade

Wil je zelf tonijnsalade maken? Dan is dit recept iets voor jou! Er zijn verschillende manieren waarop je tonijnsalade kunt maken, afhankelijk van de ingrediënten die je lekker vindt. Dit is het basis recept voor tonijnsalade zoals die mij geleerd is in het restaurant waar ik tijdens mijn studie werkte. Ik heb het recept vele malen moeten maken, maar toch was ik het recept inmiddels een beetje vergeten. Ik dénk dat ik de juiste ingrediënten en de juiste verhoudingen heb gekozen.

Ach, en wat maakt het uit als ik er een beetje naast zit. Deze zelfgemaakte tonijnsalade smaakt in ieder geval prima!

Overigens hield ik totaal niet van tonijnsalade. Vooral de geur die vrijkomt als je een blik tonijn opentrekt vond ik verschrikkelijk. Toen ik het de eerste paar keer zelf maakte liet ik het dan ook tussentijds steeds aan iemand anders proeven. Moet er meer zout bij? Meer peper? Meer ui? Maar helaas, ik moest er toch echt zelf aan geloven. En na een aantal keer de salade gemaakt te hebben kwam ik er opeens achter dat ik het toch best lekker vond (gelukkig)!  Het zal wel iets zijn wat je moet leren eten.

Je kunt de tonijnsalade natuurlijk serveren op een vers afgebakken broodje. Met een grote hand sla en een paar andere ingrediënten zoals komkommer, tomaat, dungesneden rode ui en extra kappertjes kun je er ook een heerlijke maaltijdsalade van maken. Heb je héél toevallig nog wat geblancheerde sperzieboontjes, tomaatjes en olijven liggen? Kook dan een eitje en maak er dan een hele simpele salade Niçoise van!

Zelfgemaakte tonijnsalade met kappertjes, rode ui en augurk
Eet smakelijk!

Heb je zin in een Italiaanse variant op deze tonijnsalade met o.a. tomaat, zwarte olijven en knoflook? Bekijk dan dit recept.

Zelfgemaakte tonijnsalade recept

Recept Afdrukken
Tonijnsalade met augurken, kappertjes en rode ui
Wil je zelf tonijnsalade maken? Dan is dit recept iets voor jou! Er zijn verschillende manieren waarop je tonijnsalade kunt maken, afhankelijk van de ingrediënten die je lekker vindt. Deze tonijnsalade is gemaakt met tonijn, augurken, kappertjes en rode ui.
Maaltijd Lunch
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Maaltijd Lunch
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak een blikje tonijn (met ongeveer 100 gram uitlekgewicht) open en giet de olie of het water uit het blikje.
  2. Snipper een kleine rode uit. Heb je een grote rode ui? Gebruik dan de helft.
  3. Verwijder de zachte zaadlijsten van de halve augurken zodat je alleen het hardere gedeelte overhoudt. Snijd deze in kleine blokjes.
  4. Hak ongeveer een eetlepel verse peterselie fijn.
  5. Doe de tonijn, rode ui, augurk, kappertjes en grove mosterd in een mengkom. Voeg vervolgens twee eetlepels mayonaise, fritessaus of halvanaise en een eetlepel ketchup toe. Meng goed door elkaar.
  6. Voeg daarna beetje bij beetje ketchup en mayonaise toe totdat je de gewenste smaak en textuur van de tonijnsalade hebt bereikt. Houd ongeveer deze verhouding aan: 1/3e ketchup en 2/3 mayonaise. Ik heb drie grote eetlepels mayonaise en twee kleine eetlepels ketchup gebruikt.
  7. Breng op smaak met zout en peper en voeg tot slot de gehakte peterselie toe.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

3 antwoorden op “Tonijnsalade met augurken, kappertjes en rode ui”

  1. Ik koop wel eens kant en klare tonijnsalade maar het zelf maken is natuurlijk veel leuker en lekkerder, dus bedankt voor het goede recept.

    Groetjes, Sanne

    1. Hi Sanne,

      Bedankt voor je bericht! Het is inderdaad wel zo makkelijk (én goedkoper) om kant en klare tonijnsalade te kopen. Een voordeel van het zelf maken, vind ik dan, is dat je nog een beetje kunt variëren en het aan kunt passen aan je eigen smaak.

      Groetjes,
      Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *