Varkenshaas fajita met mango-komkommersalsa

Varkenshaas fajita bowl met mango-komkommersalsa | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een simpele maaltijd met een beetje pit? En vind je de smaken uit de Mexicaanse keuken lekker? Dan is dit recept voor varkenshaas fajita met paprika en een mango-komkommersalsa misschien wel iets voor jou! Dit gerecht:

  • Staat in ongeveer 45 minuten op tafel (exclusief eventuele marineertijd)
  • Smaakt prima met een kommetje rijst (zoals op de foto), maar ook in een wrap
  • Combineert goed gekruid vlees met een sappige, zoete salsa
  • Is glutenvrij
  • Zou ook met kip of rundvlees gemaakt kunnen worden
  • Kan uiteraard ook zonder (of met een andere) salsa gegeten worden
  • Is lekker met toevoegingen zoals zure room, guacamole en kaas
  • Is ook lekker met wat zwarte bonen, kidneybonen en/ of mais erbij

Tip: Probeer voor een dagje zonder vlees ook eens een vegetarische variant met reepjes tempeh in plaats van varkenshaas.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de fajita van varkenshaas met een mango-komkommersalsa

Afgelopen zomer wilde ik eigenlijk een recept voor een kip fajita op de blog plaatsen. Toen had ik echter iets te veel cayennepeper toegevoegd aan de marinade. Het gerecht was nog wel eetbaar, maar niet écht geschikt voor de blog. Enkele dagen later waagde ik een tweede poging. De smaak daarvan was beter, maar ik vond de foto’s van die versie weer tegenvallen. Toen had ik de hoop op een succesvol fajita recept maar even opgegeven.

Varkenshaas fajita met paprika, rijst en mango-komkommersalsa | Gewooneenfoodblog.nl

Laatst had ik echter varkenshaas gekocht bij de Plus. Normaliter vind ik dat een beetje prijzig en haal ik het nooit in huis. (Vandaar dat er nog geen enkel recept met varkenshaas op de blog stond.) Het was echter flink afgeprijsd en kon ik het niet laten liggen. Maar ja, eenmaal thuis vroeg ik mij wel af wat ik met mijn eenpersoonshuishouden in hemelsnaam moest doen met ruim 500 gram varkenshaas.

Ingrediënten van varkenshaas fajita met paprika | Gewooneenfoodblog.nl

Ik bedacht ik echter dat ik ook nog een overschot aan paprika’s had liggen. Door deze varkenshaas fajita te maken kon ik dus een deel van zowel de varkenshaas als paprika gebruiken die ik in huis had. Bovendien kon ik het recept dat ik destijds had bedacht voor de fajita van kip grotendeels aanhouden. Én had ik eindelijk een fajita recept dat ik op de blog kon zetten. Nou ja, als de foto’s zouden lukken. En die waren dit keer gelukkig ietsjes beter.

Varkenshaas fajita kruiden | Gewooneenfoodblog.nl

Wat is “fajita” nou eigenlijk?

Maar was is het gerecht nou eigenlijk? Fajita is een goed voorbeeld van de Tex-Mex keuken. Misschien wel hét voorbeeld van de Tex-Mex keuken. Tegenwoordig staat de naam “fajita” synoniem met alles wat in reepjes is gesneden en tussen een tortilla wordt geserveerd (vaak in combinatie met paprika). Traditioneel werd fajita echter alleen van rundvlees gemaakt. De naam “fajita” kan namelijk vertaald worden als “kleine riem” en dat slaat op de vorm van het stuk vlees dat oorspronkelijk werd gebruikt: de skirt steak. Dit stuk vlees, dat afkomstig is van het middenrif van een koe, is namelijk ongeveer 45 centimeter lang en 2,5 centimeter breed. Net een klein riempje, dus.

Gemarineerde varkenshaas voor fajita's | Gewooneenfoodblog.nl

Gelijktijdig met de toenemende bekendheid van fajita’s in de jaren tachtig ontstonden er varianten op het traditionele gerecht. In plaats van rundvlees werden bijvoorbeeld ook fajita’s met o.a. kip, vis en garnalen populair. En omdat vegetariërs en veganisten natuurlijk ook wel eens Tex-Mex willen eten, bestaan er nu tevens versies met bijvoorbeeld tempeh of alleen groenten. Maar dit is dus een versie met varkenshaas.

Gesneden paprika voor varkenshaas fajita's | Gewooneenfoodblog.nl

Wat serveer je bij de varkenshaas fajita?

Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Vaak wordt fajita gegeten als vulling voor een taco, maar dat hoeft zeker niet. Je kunt de reepjes varkenshaas en paprika namelijk ook gebruiken als vulling voor enchilada’s, burrito’s of quesadilla’s. Natuurlijk worden die gerechten ook van tortilla’s gemaakt, maar ze zijn allemaal toch net wat anders dan een taco 🙂 .

Gebakken varkenshaas voor fajita's | Gewooneenfoodblog.nl

Een hele andere manier om het gerecht te serveren is met een kom rijst erbij zodat je een ‘varkenshaas fajita bowl’ maakt. Als je heel erg out-of-the-box denkt, dan kun je er zelfs voor kiezen om de varkenshaas fajita met pasta te serveren. Voeg er dan eventueel een beetje tomatenblokjes uit blik of gepureerde geroosterde paprika’s aan toe zodat je een sausje hebt en het gerecht minder droog is.

In plakjes gesneden varkenshaas voor fajita's | Gewooneenfoodblog.nl

Overige dingen om bij de fajita van varkenshaas te doen

Of je de varkenshaas fajita nu in een wrap rolt of met een kommetje met rijst, het is altijd lekker om er wat dingen bij te serveren. Guacamole of avocado, zure room en geraspte kaas zijn redelijk traditioneel. Om het gerecht nog wat voedzamer te maken kun je er overigens ook wat zwarte bonen, kidneybonen of mais aan toevoegen. Het is tevens lekker om er een verfrissende salsa bij te eten.

Zoals je hebt kunnen zien heb ik gekozen voor een kom rijst en een simpele mango-komkommersalsa. Aangezien ik al bankhangend voor de televisie ging eten, vond ik rijst toch wat gemakkelijker dan wraps. Ik heb er tevens een flinke handvol mais en zwarte bonen bij gedaan, evenals een eetlepel zure room. Ik wilde er eigenlijk óók nog kaas bijdoen, maar die was ik helaas helemaal vergeten. Tja. Blijkbaar miste ik het ook niet. En dat is een goed teken, toch?

Varkensfajita bowls maken | Gewooneenfoodblog.nl

De varkenshaas fajita maken

Deze varkenshaas fajita met een mango-komkommersalsa is best simpel om te maken. Als je de foto’s of het onderstaande recept bekijkt, dan lijken het misschien wel veel handelingen. Gelukkig neemt geen enkele handeling al te veel tijd in beslag en bovendien is niets ingewikkeld. Je begint met het maken van een simpele marinade waarmee je een in de lengte gehalveerde varkenshaas inwrijft. Deze zul je uiteindelijk een minuut of 6 bakken, 5 minuten laten rusten en daarna in reepjes snijden. Je kunt ervoor kiezen om de varkenshaas kort te marineren terwijl je de overige voorbereidingen treft. Als je geen haast hebt, dan kun je er ook voor kiezen om de varkenshaas enkele uren te marineren. Leg het dan wel even in de koelkast 🙂 .

Mango-komkommersalsa maken voor de varkensfajita's | Gewooneenfoodblog.nl

Een alternatieve bereidingswijze is om de varkenshaas al in reepjes te snijden voordat je het marineert. In dat geval zou je de varkenshaasreepjes op hoog vuur kunnen roerbakken gedurende 3 minuten, waarna je de rode ui en paprika toevoegt en deze ingrediënten ook kort bakt. Dit kost je nog wat minder tijd en werk. Ik vind echter dat de varkenshaas in zijn geheel bakken wel een voordeel heeft ten opzichte van deze methode. De in reepjes gesneden varkenshaas droogt namelijk iets sneller uit, wat zonde is van het relatief dure stukje vlees.

Simpele mango-komkommersalsa voor bij fajita's | Gewooneenfoodblog.nl

Optioneel: Maak een mango-komkommersalsa bij de varkenshaas fajita

Terwijl de varkenshaas marineert kun je rustig de paprika’s en rode ui snijden die je later ook kort opbakt. Als je wilt, kun je nu ook eventuele bijgerechten maken. Ik vond de mango-komkommersalsa die ik had gemaakt goed bij dit gerecht passen. De zoete mango en frisse komkommer vormen een goede tegenhanger voor de kruidige en ietwat pittige varkenshaas. Voor die salsa dien je een mango te snijden, wat komkommer te snijden en een kwart rode ui te snipperen. Houd je van een beetje pit? Voeg dan ook een halve jalapeño toe. Vervolgens besprenkel je deze ingrediënten met limoensap en kun je er naar smaak verse koriander doorheen doen.

Rijst met varkensfajita, paprika en mango-komkommersalsa | Gewooneenfoodblog.nl

Andere salsa’s die er prima bij zouden smaken

In plaats van de mango-komkommersalsa kun je ook een pico de gallo of tomaten-komkommersalsa maken. Voor dat laatste zou je het recept voor deze Indiase komkommer-tomatensalade aan kunnen houden. Je dient dan alleen de munt weg te laten en het citroensap eventueel te vervangen door limoensap. Een andere optie die ik je wil meegeven is de salsa van mijn recept voor wraps met vis, kleurrijke koolsla en een mais-bonensalsa.

Varkensfajita, met rijst, paprika en mango-komkommersalsa | Gewooneenfoodblog.nl

Recept varkenshaas fajita met paprika en mango-komkommersalsa

Recept Afdrukken
Varkenshaas fajita met mango-komkommersalsa
Dit is een recept voor fajita gemaakt van varkenshaas en paprika, geserveerd met een verfrissende mango-komkommersalsa. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld serveren met 75 gram rijst (ongekookt gewogen) of twee wraps per persoon. Mogelijke toevoegingen aan de fajita's zijn maïs, zwarte bonen, kidneybonen, avocado/ guacamole, zure room en geraspte kaas. Afhankelijk van hoeveel je erbij serveert is het recept geschikt voor twee of drie personen.
Varkenshaas fajita bowl met paprika, mais en zwarte bonen | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Diner
Keuken Mexicaans
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Porties
personen (misschien 3)
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Kruiden voor de varkenshaas
Mango-komkommersalsa
Maaltijd Diner
Keuken Mexicaans
Bereidingstijd 45-60 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Porties
personen (misschien 3)
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Kruiden voor de varkenshaas
Mango-komkommersalsa
Varkenshaas fajita bowl met paprika, mais en zwarte bonen | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Snijd de varkenshaas in de lengte doormidden. Meng alle specerijen en kruiden voor de marinade door elkaar. Met gerookt paprikapoeder i.p.v. het gewone paprikapoeder wordt de marinade een stukje scherper van smaak. Laat de verse koriander gewoon achterwege als je er niet van houdt of voeg juist meer toe als je er wel fan van bent. Met de aangegeven hoeveelheid is het naar mijn mening in ieder geval niet ál te sterk aanwezig (en ik ben geen groot korianderfan). Meng vervolgens de olijfolie en het limoensap door de specerijen en kruiden zodat er een marinade ontstaat.
  2. Wentel de gehalveerde varkenshaas goed om in de marinade zodat alles bedekt is en zet de varkenshaas apart terwijl je de rest van het gerecht voorbereidt. Je kunt er ook voor kiezen om de varkenshaas een aantal uren te marineren in de koelkast. Laat deze idealiter wel weer op kamertemperatuur komen voordat je 'm bakt voor het beste resultaat.
  3. Snijd de paprika's in dunne reepjes. Kies vooral de kleur paprika's die je het lekkerst vindt (of gebruik net als ik een rode, gele en groene paprika). Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
  4. Indien je de mango-komkommersalsa maakt: snijd de mango in blokjes, evenals de komkommer. Snipper een kwart rood uitje (of meer als je ervan houdt) en hak een stukje van een jalapeño fijn. Hak ook de verse koriander fijn. Meng deze ingrediënten door elkaar en besprenkel het limoensap erover. Breng de salsa eventueel op smaak met een klein beetje zout, indien gewenst.
  5. Verhit een laagje olie in een pan en bak de varkenshaas op hoog vuur aan beide kanten bruin. Draai het vuur lager en bak de varkenshaas op beiden kanten nog een minuut of 2 (voor een totale baktijd van zo'n 5 a 6 minuten, afhankelijk van de dikte van de plakken). Haal de varkenshaas uit de pan en laat deze afgedekt rusten terwijl je de paprika's bakt.
  6. Maak de pan schoon en verhit een nieuw laagje olie in de pan. Bak de gesneden paprika's en rode ui op hoog vuur gedurende 3 minuten, onder voortdurend omscheppen. Door ze relatief kort te bakken blijven de paprika's nog een beetje knapperig. Overigens kun je ervoor kiezen om de overtollige marinade van de varkenshaas bij de paprika's en rode ui te doen zodat deze extra smaak krijgen. Ik had dat niet gedaan zodat de ingrediënten hun eigen smaak behouden in plaats van dat alles naar diezelfde marinade smaakt.
  7. Schep de gebakken paprika's en rode ui op een bord. Snijd de varkenshaas in dunne plakjes. Bestrooi beiden, indien gewenst, met wat verse koriander. Serveer het gerecht met opgewarmde wraps of rijst die je inmiddels gekookt hebt. En natuurlijk met de salsa, als je die gemaakt hebt, en eventuele andere toevoegingen die je lekker vindt. Geef er idealiter ook nog wat verse partjes limoen bij voor een frisse finishing touch.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *