Varkenshaas fajita met mango-komkommersalsa
Dit is een recept voor fajita gemaakt van varkenshaas en paprika, geserveerd met een verfrissende mango-komkommersalsa. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld serveren met 75 gram rijst (ongekookt gewogen) of twee wraps per persoon. Mogelijke toevoegingen aan de fajita’s zijn maïs, zwarte bonen, kidneybonen, avocado/ guacamole, zure room en geraspte kaas. Afhankelijk van hoeveel je erbij serveert is het recept geschikt voor twee of drie personen.
Porties
2personen (misschien 3)
Porties
2personen (misschien 3)
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Kruiden voor de varkenshaas
Mango-komkommersalsa
Instructies
  1. Snijd de varkenshaas in de lengte doormidden. Meng alle specerijen en kruiden voor de marinade door elkaar. Met gerookt paprikapoeder i.p.v. het gewone paprikapoeder wordt de marinade een stukje scherper van smaak. Laat de verse koriander gewoon achterwege als je er niet van houdt of voeg juist meer toe als je er wel fan van bent. Met de aangegeven hoeveelheid is het naar mijn mening in ieder geval niet ál te sterk aanwezig (en ik ben geen groot korianderfan). Meng vervolgens de olijfolie en het limoensap door de specerijen en kruiden zodat er een marinade ontstaat.
  2. Wentel de gehalveerde varkenshaas goed om in de marinade zodat alles bedekt is en zet de varkenshaas apart terwijl je de rest van het gerecht voorbereidt. Je kunt er ook voor kiezen om de varkenshaas een aantal uren te marineren in de koelkast. Laat deze idealiter wel weer op kamertemperatuur komen voordat je ‘m bakt voor het beste resultaat.
  3. Snijd de paprika’s in dunne reepjes. Kies vooral de kleur paprika’s die je het lekkerst vindt (of gebruik net als ik een rode, gele en groene paprika). Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
  4. Indien je de mango-komkommersalsa maakt: snijd de mango in blokjes, evenals de komkommer. Snipper een kwart rood uitje (of meer als je ervan houdt) en hak een stukje van een jalapeño fijn. Hak ook de verse koriander fijn. Meng deze ingrediënten door elkaar en besprenkel het limoensap erover. Breng de salsa eventueel op smaak met een klein beetje zout, indien gewenst.
  5. Verhit een laagje olie in een pan en bak de varkenshaas op hoog vuur aan beide kanten bruin. Draai het vuur lager en bak de varkenshaas op beiden kanten nog een minuut of 2 (voor een totale baktijd van zo’n 5 a 6 minuten, afhankelijk van de dikte van de plakken). Haal de varkenshaas uit de pan en laat deze afgedekt rusten terwijl je de paprika’s bakt.
  6. Maak de pan schoon en verhit een nieuw laagje olie in de pan. Bak de gesneden paprika’s en rode ui op hoog vuur gedurende 3 minuten, onder voortdurend omscheppen. Door ze relatief kort te bakken blijven de paprika’s nog een beetje knapperig. Overigens kun je ervoor kiezen om de overtollige marinade van de varkenshaas bij de paprika’s en rode ui te doen zodat deze extra smaak krijgen. Ik had dat niet gedaan zodat de ingrediënten hun eigen smaak behouden in plaats van dat alles naar diezelfde marinade smaakt.
  7. Schep de gebakken paprika’s en rode ui op een bord. Snijd de varkenshaas in dunne plakjes. Bestrooi beiden, indien gewenst, met wat verse koriander. Serveer het gerecht met opgewarmde wraps of rijst die je inmiddels gekookt hebt. En natuurlijk met de salsa, als je die gemaakt hebt, en eventuele andere toevoegingen die je lekker vindt. Geef er idealiter ook nog wat verse partjes limoen bij voor een frisse finishing touch.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!