Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas

Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een variant op de klassieke ovenschotel met witlof, ham en kaas? En vind je de smaken uit de Italiaanse keuken lekker? Dan is dit recept voor witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas iets voor jou!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas

Omdat witlof in de aanbieding was had ik het weer een keertje in huis gehaald. (Net zoals vorig jaar toen ik met deze recepten voor geroosterde witlof en een witlofsalade aan kwam zetten.) Ik moet bekennen dat witlof nog steeds niet mijn favoriete groente is, dus ik moest het wel op een manier bereiden die ik sowieso lekker zou vinden. Daarom heb ik de ouderwetse Hollands witlof ovenschotel met ham en kaas in een Italiaans jasje gestoken! Het resultaat? Dit recept voor witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas. Overigens proef je nog steeds goed de witlof smaak hoor, dus als je een echte witlofliefhebber bent is het recept ook iets voor jou.

Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas maken | Gewooneenfoodblog.nl
Kook de witlof beetgaar, wikkel de witlof in pancetta en leg er een mengsel van ricotta, Parmezaanse kaas en ei op. Zonder ei zou het overigens ook wel kunnen, denk ik.

Bereiding van de witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas

De witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas is wat betreft bereiding vergelijkbaar met de ‘normale’ ovenschotel. Eerst dien je de witlof beetgaar te koken in wat water. Zelf heb ik de witlof vijf minuten gekookt zodat het nog een bite heeft, maar je kunt het natuurlijk ook iets langer koken als je dat lekkerder vindt. Wikkel de witlof vervolgens in pancetta (je kunt overigens ook kiezen voor prosciutto of Parma ham). Alleen de kaas wijkt iets af. In plaats van er simpelweg kaas overheen te strooien dien je een mengsel te maken van ricotta, Parmezaanse kaas, een eitje en wat kruiden. Dit mengsel strijk je vervolgens uit over de witlof rolletjes. Plaats de witlofschotel tot slot 25 minuten in een voorverwarmde oven. Ondertussen kun je eventueel een bijgerecht maken.

Witlofschotel met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas | Gewooneenfoodblog.nl

Witlofschotel met tomatensaus?

Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik een tomatensaus gemaakt waarop ik de witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas heb gelegd. Een tomatensaus leek mij wel toepasselijk, gezien het Italiaanse thema van dit recept. Bovendien krijg je dankzij de saus ook wat extra vitamientjes binnen. De tomatensaus is echter niet cruciaal voor het welslagen van dit recept hoor. De smaak van de witlof verandert er namelijk niet door. Je moet dus zelf maar kijken of je tomatensaus een toegevoegde waarde vindt en deze ook wilt toevoegen. In het recept geef ik wel de ingrediënten en de bereidingswijze van de simpele tomatensaus die ik had gemaakt. In plaats daarvan kun je natuurlijk ook je favoriete tomatensaus (uit pot) gebruiken.

Serveer de witlofschotel bijvoorbeeld met…

Of je een tomatensaus wilt gebruiken ligt er dénk ik ook een beetje aan wat je bij de witlofschotel serveert. Eet je de witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas met zoiets als geroosterde aardappelen of rijst? Dan is het wel lekker om er een smeuïg tomatensausje bij te hebben. Serveer je het echter met iets wat al smeuïg van zichzelf is zoals aardappelpuree of polenta? Dan heeft een tomatensaus misschien minder toegevoegde waarde (ook al smaakt het er nog steeds goed bij!). Indien je voor aardappelpuree of polenta kiest kun je deze eventueel in plaats van de tomatensaus in de ovenschaal doen en meebakken in de oven. Dan lijkt het weer wat meer op een klassieke witlof ovenschotel.

Italiaanse witlof ovenschotel | Gewooneenfoodblog.nl
Ik heb gekozen voor romige polenta, op smaak gebracht met wat knoflook en kruiden. Prima combinatie!

Recept witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas

Recept Afdrukken
Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas
Dit is een recept voor een Italiaanse variant op een witlof ovenschotel. Ik het recept geef ik aan de witlof te omwikkelen met pancetta, maar je kunt ook kiezen voor prosciutto of Parma ham. Over de witlof komt een mengsel van ricotta, Parmezaanse kaas en een eitje. In plaats van de Parmezaanse kaas kun je ook grana padano of zoiets dergelijks gebruiken. Het eitje kun je denk ik wel achterwege laten. De tomatensaus die ik erbij heb gemaakt is niet cruciaal voor dit recept, maar past er wel prima bij.
Maaltijd Diner
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas
Optionele tomatensaus
Maaltijd Diner
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas
Optionele tomatensaus
Instructies
Witlof
  1. Verwarm je oven voor op 220 graden. Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook en doe er wat zout bij. Snijd de harde onderkant van elk stronkje witlof. Kook de witlof vervolgens beetgaar in vijf minuten zodat de witlof nog een bite heeft (of kook de witlof langer als je dat lekkerder vindt). Laat de gegaarde witlof goed uitlekken en een beetje afkoelen. Omwikkel elk stronkje witlof vervolgens met één of twee plakjes pancetta.
Optionele Tomatensaus
  1. Terwijl je het water voor de witlof aan de kook brengt en dergelijke kun je in een andere pan de tomatensaus bereiden. Snipper daarvoor een uitje (rood of wit, dat maakt niet uit) en hak een teentje knoflook fijn. Verwarm een laagje olijfolie in een hoge steelpan en fruit de ui en knoflook drie minuten op middellaag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een half minuutje mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe, evenals het water (of eenzelfde hoeveelheid groentebouillon) en de gedroogde Italiaanse kruiden. Meng alles goed door elkaar, zet het vuur hoog en breng de tomatensaus aan de kook zonder deksel op de pan. Kookt de tomatensaus? Zet het vuur dat weer wat lager zodat de tomatensaus zachtjes pruttelt en laat deze een minuut of acht a tien een beetje inkoken. Breng de tomatensaus verder op smaak met wat peper, zeezout en optioneel cayenne peper als je daarvan houdt. De saus hoeft niet heel dik te worden, want in de oven dikt het ook nog een beetje in.
Ricotta mengsel
  1. Meng ondertussen een eitje door de ricotta en klop deze op tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas of grana padano toe en meng alles goed door elkaar. Breng dit ricotta mengsel eventueel op smaak met een beetje gedroogde Italiaanse kruiden, zwarte peper en een heel klein beetje zeezout.
Ovenschotel assembleren
  1. Doe de tomatensaus in een ovenschaal. Leg de witlof met pancetta op de tomatensaus. Spreid vervolgens het ricotta mengsel uit over de witlof. Zet de ovenschaal onafgedekt +- 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Je kunt voor de zekerheid een timer zetten op vijftien minuten en de ovenschotel vanaf dat moment regelmatig checken. Het zou namelijk zonde zijn als de kaas verbrandt (en het kan snel gaan op een gegeven moment).
Notities

Het recept voor de tomatensaus is heel erg basic en - eerlijk gezegd - niet zo bijzonder. Het recept draait namelijk om de witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas. In plaats van de tomatensaus uit het recept kun je er ook voor kiezen om je favoriete kant-en-klare tomatensaus te gebruiken of een eigen recept. Je kunt de tomatensaus eventueel ook achterwege laten en bijvoorbeeld vervangen door 200 a 250 gram aardappelpuree per persoon; dan wordt de ovenschotel een complete maaltijd. Ook makkelijk!

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *