Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie (Salsiccia e Fagioli)

Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie | Gewoon een foodblog!

Heb je zin in een simpele, verwarmende en rustieke maaltijd met bonen? En vind je worstjes lekker? Dan is dit recept voor worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie misschien wel iets voor jou! Dit gerecht:

  • Lijkt op een witte bonen en tomatensaus voor volwassenen
  • Is gebaseerd op het Italiaanse gerecht Salsiccia e Fagioli all’Uccelletto
  • Kan zowel met als zonder wijn gemaakt worden
  • Smaakt prima met chipolata worstjes, maar ook met braadworsten
  • Zou ook gemaakt kunnen worden met een ander kruid dan salie (zoals oregano of basilicum)
  • Kun je ongetwijfeld ook maken met vega braadworsten voor een vegetarische variant

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie

Witte bonen in tomatensaus. Als kind was ik er dol op, en met mij vele andere kinderen vermoed ik. Naast sperziebonen, worteltjes, bloemkool en spinazie a la crème was het ook zo’n beetje de enige “groente” die ik lustte. Maar nu is het iets wat ik al lang niet meer eet. Vooral als je een foodblog hebt en enigszins culinair tracht te zijn, dan zijn witte bonen en tomatensaus niet iets wat echt je op tafel zet.

Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie | Gewooneenfoodblog.nl

Witte bonen met tomatensaus op z’n Italiaans (Fagioli all’Uccelletto)

Laatst had ik echter Toscaanse worstjes in huis gehaald. Ik vroeg mij af wat ik ermee zou maken, dus ik had even gegoogeld op “Tuscany cuisine” om inspiratie op te doen. Want wat is nou typisch Toscaans? Toen kwam ik erachter dat er in die regio relatief veel met bonen gekookt werd. (Mensen uit Toscane worden blijkbaar ook wel ‘mangiafagioli’ genoemd. Oftewel, boneneters.)

Cannellini bonen met tomaat en salie is bijvoorbeeld een gerecht dat met regelmaat gemaakt wordt. Fagioli all’Uccelletto, zoals het dan heet, klinkt gelijk een stuk culinairder dan witte bonen in tomatensaus.

Salsiccia e Fagioli all'Uccelletto maken | Gewooneenfoodblog.nl

Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie (Salsiccia e Fagioli all’Uccelletto)

Fagioli all’Uccelletto wordt veelal gebruikt als bijgerecht voor vlees. En dan met name varkenslever. De cannellini bonen met tomaat en salie worden echter ook regelmatig gecombineerd met worst, iets wat mij meer aanspreekt dan lever. Voluit heet het gerecht dan “Salsiccia e Fagioli all’Uccelletto” of “Fagioli all’Uccelletto con Salsiccia”, maar met het kortere “Salsiccia e Fagioli” wordt vaak hetzelfde gerecht bedoeld. Hoewel de salie niet benoemd is in die naam, wordt het wel gebruikt in de meeste Italiaanse recepten die ik heb bekeken. (Helaas kan ik geen Italiaans, maar Google Translate doet wonderen. Hoewel het soms wel grappige woorden en zinnen oplevert.)

Worstjes met cannellini bonen en tomatensaus maken | Gewooneenfoodblog.nl

Worstjes met cannellini bonen en tomatensaus… met of zonder salie?

Op dat moment had ik helaas geen salie in huis. Salie is namelijk iets wat ik zelden gebruik. Dit is dan ook het eerste recept op de blog waarin ik het kruid heb verwerkt. Ik had echter wél cannellini bonen en tomatenblokjes in mijn voorraadkast, dus ik had de Toscaanse worstjes daarmee gecombineerd voor een Salsiccia e Fagioli zonder salie. Ook dat smaakt al prima. Je zou de salie dus achterwege kunnen laten als je er niet zo’n fan van bent. Je kunt het ook vervangen door een ander kruid dat bij het gerecht past. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, oregano of bladpeterselie. Bovendien gaat er ook al een beetje verse rozemarijn door het gerecht, dus je zou ook gewoon wat extra rozemarijn kunnen toevoegen.

Fagioli all'Uccelletto maken | Gewooneenfoodblog.nl

Welke worstjes kun je gebruiken voor de Salsiccia e Fagioli?

Eigenlijk zou je dit recept met elke soort worst kunnen maken. (Oké, een rookworst lijkt mij minder geschikt.) Je kunt bijvoorbeeld dunne chipolata worstjes gebruiken, maar ook dikkere braadworstjes zijn geschikt. Chipolata worstjes zou je eventueel eerst kunnen halveren, door drieën kunnen delen of zelfs in kleine hapklare stukjes kunnen snijden voordat je ze bakt. Het is maar net wat je handig vindt.

Varkensworstjes, runderworstjes of kippenworstjes kunnen ook allemaal. Mijn advies is op zich wel om varkensworstjes in plaats van runderworstjes te gebruiken. Aangezien je de worst eerst aanbakt en daarna verder gaart in de cannellini bonen met tomatensaus krijgt deze namelijk een langere gaartijd dan normaal. Magere runderworstjes kunnen dan uitdrogen, terwijl worstjes van varkensvlees meer vet hebben en wat sappiger blijven.

Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik dit keer gekozen voor wat braadworstjes (van varkensvlees). Mijn voorkeur gaat eigenlijk wel uit naar chipolata worstjes, in drieën gesneden. Maar kies vooral datgene wat jij lekker vindt.

Oh, en kies bij voorkeur worsten die niet (te erg) gekruid zijn. Het zou zonde zijn als de worst alle andere smaken overheerst.

Toscaanse Salsiccia e Fagioli | Gewooneenfoodblog.nl

Worstjes met bonen, tomatensaus, salie en… wijn?

Het viel mij op dat in sommige Italiaanse recepten rode wijn werd gebruikt en in andere witte wijn. Hoewel de meeste recepten geen wijn bevatten, vond ik het wel zo culinair om het zelf ook te gebruiken. Het voegt toch een extra smaak toe. Je kunt de wijn echter prima achterwege laten als je deze niet in huis hebt.

Witte wijn maakt het gerecht wat frisser en meer zomers; rode wijn maakt het juist wat voller van smaak. Ik heb overigens alleen nog maar rode wijn gebruikt, dus dat het gerecht met witte wijn wat frisser van smaakt wordt is meer een educated guess 🙂 Het lijkt mij in ieder geval ook wel lekker.

Wat serveer je met de worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie?

Iets anders wat ik leerde tijdens mijn ‘onderzoek’ naar de keuken van Toscane, is dat ze veel brood eten. Het is dan ook niet voor niets dat panzanella, de bekende Italiaanse salade van brood, uit Toscane komt. Anyway, je zou dus prima een afgebakken stokbroodje kunnen serveren bij de worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie. Bijvoorbeeld in combinatie met een salade.

Om er meer een volwaardige avondmaaltijd van te maken kun je er bijvoorbeeld ook gekookte aardappelen, gebakken aardappelen of aardappelpuree bij serveren. In plaats van aardappelpuree kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een puree van een andere groente, zoals bloemkool of pastinaak. Zelf heb ik de eerste keer gekozen voor een puree van wortelpeterselie met daarnaast wat gemengde sla. De tweede keer dat ik het at koos ik voor een bloemkoolpuree met daarnaast +- 150 gram verse spinazie uit de wok.

Italiaanse Salsiccia e Fagioli | Gewooneenfoodblog.nl

Recept worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie (Salsiccia e Fagioli)

Recept Afdrukken
Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie (Salsiccia e Fagioli)
Dit is een variant op het Italiaanse gerecht 'Salsiccia e Fagioli'. De witte ui is in het recept niet traditioneel en zou je achterwege kunnen laten. Ook de rode wijn is optioneel, net zoals de cayennepeper. Ik heb passata (gezeefde tomaten) gebruikt zodat de saus gladder is, maar in plaats daarvan kun je ook eenzelfde hoeveelheid tomatenblokjes uit blik gebruiken. Ik had er nog twee gedroogde pepers aan toegevoegd, maar dat was meer voor de sier (zodat er op de foto's een pepertje te zien kon zijn) dan voor de smaak. De blaadjes salie die je op de foto's op het gerecht ziet liggen zijn een minuutje gebakken in een laagje olijfolie. Wederom meer voor de sier.
Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie | Gewoon een foodblog!
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 30 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 30 minuten
Hoofdingrediënt Vlees
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie | Gewoon een foodblog!
Instructies
  1. Verhit een heel klein laagje olijfolie in een pan en bak de worstjes op middelhoog vuur totdat ze een goudbruin kleurtje hebben gekregen (+-2 minuten voor dunne chipolata's, +-4 minuten voor dikkere worsten). Als je teveel olie toevoegt, dan kan het behoorlijk spetteren.
  2. Zet het vuur laag. Voeg de fijngehakte knoflook en de gesnipperde witte ui toe. Doe er indien nodig wat olijfolie bij. Fruit de ui en de knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg dan de salie, rozemarijn toe en cayennepeper toe. Meng alles goed door elkaar en bak de ingrediënten 1 minuutje.
  3. Voeg de rode wijn toe en laat de wijn 2 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de passata en de uitgelekte cannellini bonen toe. Roer alles door elkaar en zet het vuur iets hoger zodat de tomatensaus zachtjes pruttelt.
  4. (Misschien vind je het makkelijk om de worstjes eerst uit de pan te halen voordat je de passata en de cannellini bonen toevoegt. Dan kun je deze namelijk beter door elkaar mengen. Leg vervolgens de worstjes terug in de bonen en tomatensaus.)
  5. Laat het gerecht nog 5 minuten pruttelen zodat de smaken samenkomen en de worstjes doorgaren. Voeg indien nodig wat water toe om de tomatensaus te verdunnen.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *