Zwarte bonen mokka brownies met Whey

Zwarte bonen mokka brownies met Whey | Gewooneenfoodblog.nl

Houd je van chocolade? En heb je zin in een eiwitrijke snack die relatief weinig suiker bevat? Dan zijn deze zwarte bonen mokka brownies met whey iets voor jou! De eiwitrijke zwarte bonen mokka brownies:

  • Zijn héél makkelijk om te maken
  • Smaken niet naar zwarte bonen
  • Zijn lekker smeuïg en een tikje decadent
  • Worden gezoet met ongezoete appelmoes
  • Zijn glutenvrij indien glutenvrije havermout gebruikt wordt
  • Bevatten drie soorten chocolade (eiwitpoeder met chocoladesmaak, rauwe cacao en chocoladedruppels met mokka smaak)
  • Zijn dankzij het eiwitpoeder en de eiwitten in de zwarte bonen een prima post-workout snack
  • Kunnen gemakkelijk naar eigen wens aangepast worden

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de zwarte bonen mokka brownies

Deze zwarte bonen mokka brownies kunnen bijna niet mislukken. Het enige wat je nodig hebt is een foodprocessor (of blender), een bakvorm en een oven. En natuurlijk de ingrediënten uit de onderstaande ingrediëntenlijst. Het is wel van belang dat je het brownie beslag proeft voordat je het in de oven zet. In dit recept wordt namelijk enkel appelmoes gebruikt om een zoete smaak te geven aan de eiwitrijke zwarte bonen mokka brownies. Appelmoes, samen met de chocolade eiwitpoeder die een beetje zoet smaakt. Vind je het niet beslag zoet genoeg? Voeg dan gerust naar smaak nog zoiets als kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop toe.

(Het kan daarom handig zijn om de eieren pas op het laatst toe te voegen, mocht je het beslag niet met de rauwe eieren erin willen proeven.)

Eiwitrijke zwarte bonen mokka brownies | Gewooneenfoodblog.nl

Black bean brownies, origineel? Dat niet

Voor het idee van chocolade brownies op basis van zwarte bonen kan ik zeker geen credits opeisen. Zoek maar eens op “black bean brownies” en je krijgt talloze recepten van andere bloggers te zien. Toen ik er voor het eerst van had gehoord vond ik het eerlijk gezegd ook niet heel erg smakelijk klinken. Zwarte bonen als basis voor lekkere brownies? Hm.

Op de foto’s van andere blogs zagen dergelijke brownies er echter wel lekker uit, dus ik moest het toch een keer uitproberen. Uiteindelijk heb ik een paar varianten bedacht, uitgewerkt en gemaakt. Daarvan zijn deze eiwitrijke zwarte bonen mokka brownies mijn favoriet gebleken! (Hoewel de variant met pindakaas en pinda’s ook niet verkeerd was. Allicht dat daar ook nog een keer een recept voor volgt.)

De mokka in de brownies

Ik heb vier eetlepels instant koffie gebruikt om een mokka smaak aan de zwarte bonen mokka brownies te geven. Uiteindelijk heb ik echter ook nog 120 milliliter water aan het browniebeslag toegevoegd om het beslag minder droog te maken. In plaats van de instant koffiepoeder en het water zou je hoogst waarschijnlijk +- 120 milliliter sterke koffie kunnen gebruiken om de mokka smaak aan de zwarte bonen brownies te geven. Tenminste, daar ga ik vanuit. Het klinkt wel logisch, toch?

Zwarte bonen mokka brownies met Whey | Gewooneenfoodblog.nl

Variaties op dit mokka brownie recept

Deze zwarte bonen mokka brownies kun je heel gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. De brownies bevatten bijvoorbeeld pecannoten. In plaats van pecannoten kun je natuurlijk kiezen voor andere noten zoals hazelnoten of amandelen. (Ik wilde zelf eigenlijk amandelen gebruiken, maar ik was ze vergeten in huis te halen.) Omdat dit mokka brownies moesten worden heb ik er mokkaboontjes aan toegevoegd, maar je kunt ook kiezen voor cacao nibs of pure chocolade. Óf je laat deze extra chocolade achterwege, maar dat zou ik niet aanraden. De hoeveelheid instant koffie kun je gemakkelijk verminderen of vermeerderen zonder het recept te hoeven wijzigen. Ben je geen fan van koffie (wat mij sterk lijkt als je tot dit stukje hebt gelezen)? Laat het dan achterwege of vervang het door een paar eetlepels pindakaas of notenboter.

Minder eiwitrijke zwarte bonen mokka brownies (zonder Whey)

Aangezien ik (probeer) met enige regelmaat te fitnessen heb ik altijd wel Whey of een andere eiwitpoeder in huis. Vaak verwerk ik het in baksels zoals dit of in zoiets als een kwarktaart zodat ik voor en/ of na het sporten een lekkere snack kan pakken waar wat eiwitten in zitten. (Je moet jezelf natuurlijk wel belonen voor al dat harde werk, toch?) Heb je echter geen Whey of een ander soort eiwitpoeder bij de hand? Dan kun je deze zwarte bonen mokka brownies nog steeds maken hoor. Verdubbel dan de hoeveelheid cacao voor een intensere chocoladesmaak. Waarschijnlijk is het dan ook nodig om iets zoets toe te voegen (zoals kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop). Ook kun je de hoeveelheid water die je volgens het recept dient toe te voegen waarschijnlijk verminderen. Voeg gewoon net zoveel water toe totdat je een smeuïg beslag hebt.

Zwarte bonen mokka brownies | Gewooneenfoodblog.nl

Recept zwarte bonen mokka brownies maken

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Zwarte bonen mokka brownies met Whey
Dit is een recept voor eiwitrijke zwarte bonen brownies met mokka smaak. Deze brownies zijn bijvoorbeeld ideaal als gezond tussendoortje, bij de koffie dan wel thee of als kleine pre-workout en post-workout snack.
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
brownies
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
brownies
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 180 graden.
  2. Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel ze goed om. Voeg de zwarte bonen, de havermout, de gesmolten kokosolie, de appelmoes, de instant koffiepoeder, het rauwe cacaopoeder en het chocolade eiwitpoeder toe aan een foodprocessor (of blender) en vermaal alles tot een egaal mengsel.
  3. Proef dit mengsel en voeg eventueel nog wat appelmoes, koffiepoeder, cacaopoeder of zoiets als honing, agave siroop of kokosbloesemsuiker toe als de smaak nog niet helemaal naar wens is.
  4. Voeg de eieren en het bakpoeder toe en meng deze ingrediënten goed door het beslag. Voeg net zoveel water toe (+- 120 ml) totdat je een smeuïg beslag hebt. Hak tot slot 50 gram pecannoten in grove stukjes en spatel deze door het beslag.
  5. Bedek een bakvorm van ongeveer 20x20 centimeter met een bakpapiertje en stort het zwarte bonen mokka brownie beslag uit in de bakvorm. Spreid het beslag uit en strooi er tot slot nog 25 gram gehakte pecannoten en 25 gram mokkaboontjes overheen. Zet de brownies 20 minuten tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. De brownies hoeven niet gortdroog te zijn wanneer je ze uit de oven haalt.
  6. Laat de brownies een half uurtje afkoelen voordat je ze uit de bakvorm haalt. Snijd ze in de gewenste grootte. Ik kies telkens voor zestien stukken, maar je kunt bijvoorbeeld ook acht grotere brownierepen maken of ze juist in 25 kleine stukken snijden.
Notities

Benodigdheden voor deze zwarte bonen mokka brownies:

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *