Chinese gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie

Chinese gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie

Heb je zin in een simpel bijgerecht dat past bij allerlei Aziatische maaltijden (maar bijvoorbeeld ook bij een broodje hamburger)? Een bijgerecht dat je bovendien in een handomdraai op tafel kunt zetten en eenvoudig naar je eigen smaak kunt aanpassen? Dan is dit recept voor gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie misschien iets voor jou. Deze verfrissende komkommer “salade” op Chinese wijze staat namelijk in slechts 10 minuten op tafel. Afgezien van de ingrediënten die gebruikt zijn, heeft ook de manier waarop de komkommers worden bereid een Chinese oorsprong. Die bereiding resulteert in ruwere stukjes komkommer die dressing-magneten zijn. Wil je meer weten? Lees dan snel verder op de blog.

Spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing

Spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing

Heb je met dit zonnige weertje zin in een zomerse maaltijdsalade? En houd je van aardbeien? Dan is dit recept voor een spinaziesalade met aardbeien, kikkererwten en balsamicodressing misschien wel iets voor jou! Deze glutenvrije salade is in een handomdraai gemaakt en staat in een kwartiertje op tafel. Bovendien kun je de salade eventueel gemakkelijk aanpassen aan jouw eigen smaak. Zo zou de salade ook lekker zijn met bijvoorbeeld rucola, ijsbergsla of gemengde sla in plaats van spinazie. Of vind je rode paprika of tomaatjes lekker? Beiden zouden een goede vervanging zijn van de wortelen in dit recept. Kaasliefhebbers doen er goed aan om de salade te voorzien van verkruimelde feta of Parmezaanse kaas. In het artikel bij het recept geef ik nog enkele andere voorbeelden van variaties op dit recept. Uiteraard kun je het recept ook tot op de letter volgen hoor. Ook dan smaakt het eindresultaat lekker.

Griekse rode bietensalade (Pantzaria Salata)

Griekse rode bietensalade (Pantzaria Salata)

Heb je zin in een simpele salade die je als bijgerecht maar ook als hoofdonderdeel van een maaltijd kunt serveren? En vind je rode bieten lekker? Dan is dit recept voor een Griekse rode bietensalade misschien wel iets voor jou. Deze snelle salade kan in 10 minuten op tafel staan (als je voorgekookte bieten gebruikt), wat ideaal is. Het gerecht combineert aardse rode bieten met robuuste rode wijnazijn, scherpe knoflook en verse kruiden. Met een paar alledaagse ingrediënten tover je zo iets mediterraans op tafel!

Sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing

Sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing

Heb je zin in een voedzame salade die eenvoudig te maken is én snel klaar is? En vind je zowel broccoli en sperziebonen als pinda’s lekker? Dan is dit recept voor een sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing waarschijnlijk iets voor jou. Deze glutenvrije maaltijdsalade bevat een dressing van o.a. rode currypasta, pindakaas en limoensap. Er gaat ook vissaus door de dressing, maar je kunt natuurlijk een vegetarische variant zonder vissaus maken. Afhankelijk van hoeveel trek je hebt zou je er nog zoiets als (vegetarische) kipstukjes of een gekookt eitje doorheen kunnen doen. Een andere mogelijkheid is om er bijvoorbeeld wat noedels bij te serveren, wat ik heb gedaan. In het recept geef ik meerdere opties voor dergelijke toevoegingen. Er voor elk wat wils!

Kabeljauw a la Meunière met kappertjes

Kabeljauw a la Meunière met kappertjes

Heb je zin in een simpel visgerecht dat snel klaar is én goed smaakt? En vind je de frisse smaak van citroen lekker? Dan is dit recept voor een kabeljauw a la meunière waarschijnlijk iets voor jou! Dit rustieke Franse gerecht bestaat enkel uit kabeljauw, bloem, boter, peterselie en citroen. Ik heb er nog kappertjes aan toegevoegd, maar als je daar niet van houdt kun je deze gerust achterwege laten. Voor dit gerecht kun je overigens natuurlijk ook een andere vissoort gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan sliptong, forel en zeetong, maar ook aan goedkope vis zoals pangasius, tilapia of koolvis. En wil je een glutenvrije kabeljauw a la meunière met kappertjes maken? Dan kun je bijvoorbeeld maïzena in plaats van bloem gebruiken.

Perensmoothie met kiwi, spinazie en komkommer

Perensmoothie met kiwi, spinazie en komkommer

Een tijdje terug bedacht ik mij dat ik best eens wat regelmatiger een smoothie recept op de blog zou kunnen plaatsen. Als ik even geen écht recept kan bedenken, en toch iets op de blog wil zetten, dan is een smoothie recept op zich een prima back-up. Er zijn immers zoveel variaties te bedenken. Zoals deze perensmoothie met kiwi, spinazie en komkommer bijvoorbeeld. De groene smoothie bevat de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten én voldoende fruit voor de hele dag. Het is dan ook een een prima manier om wat extra vitamientjes binnen te krijgen (vooral als je tijdens de kerstdagen misschien niet zo “gezond” hebt gegeten).