Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven
Dit is een recept voor een gezonde manier van het bereiden van kabeljauw waarbij er weinig olie gebruikt wordt en er geen smaken verloren gaan. Het recept gaat uit van de bereiding in een oven, maar op een zomerse dag zou je de kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven ook op de barbecue kunnen klaarmaken. Overigens hoef je niet per se bakpapier te gebruiken. In plaats daarvan kun je namelijk ook aluminiumfolie gebruiken. Met aluminiumfolie kun je de vis makkelijker luchtdicht verpakken dan met bakpapier. Het ziet er alleen ietsjes minder chique uit, maar dat maakt voor een normale maaltijd eigenlijk niet uit.
Porties Prep Tijd
1persoon 7minuten
Kook Tijd
13minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 7minuten
Kook Tijd
13minuten
Ingrediënten
Kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven
Mogelijk bijgerecht: spinazie met kikkererwten
Instructies
Bereiding kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven
  1. Verwarm een oven voor op 200 graden. Pak een bakpapiertje en vouw deze doormidden. Leg de kabeljauw in het midden van het bakpapiertje, een beetje meer richting de gevouwen zijkant van het bakpapiertje. Teken een ruime halve hartvorm rondom de kabeljauw. Knip de vorm uit.
  2. Bestrooi beide kanten van de kabeljauw met zwarte peper en eventueel een klein beetje zeezout. (De kappertjes en olijven zijn ook al een beetje zout, dus misschien vind je het zout over de vis overbodig.) Vouw het hartvormige bakpapiertje open en bestrijk de oppervlakte waarop je de kabeljauw legt met een klein beetje olijfolie. Leg de kabeljauw op het bakpapiertje en doe er de fijngesneden knoflook, de kappertjes en de in ringetjes gesneden olijven bij. Leg daarbovenop een klein takje tijm en een klein takje rozemarijn. Eventueel kun je de gedroogde varianten of een gedroogde kruidenmix zoals Provençaalse kruiden gebruiken. Giet de droge witte wijn en de olijfolie eroverheen. Leg tot slot de plakjes citroen erbovenop.
  3. Vouw het pakketje dicht. Begin bovenaan en maak steeds kleine vouwtjes waarbij je het bakpapier naar binnen toe omslaat. Leg het vispakketje in de oven en wacht totdat het pakketje bol staat en goudbruin verkleurd is (een teken dat het gerecht (bijna) klaar is).
  4. Na een minuut of tien zou de kabeljauw in theorie gaar moeten zijn, tenzij je een dik of groot stuk hebt. Je kunt de kabeljauw voor de zekerheid langer in de oven laten; twaalf tot zelfs vijftien minuten. Te gare kabeljauw is echter niet heel lekker. Het is ook mogelijkheid om de kabeljauw na tien minuten te checken. Vouw het pakketje dan voorzichtig open. Is de vis naar jouw idee niet gaar genoeg? Vouw het pakketje dan weer dicht en plaats het nog een paar minuten in de oven.
  5. Is de vis gaar? Strooi er dan nog een klein beetje fijngehakte verse rozemarijn overheen en serveer het gerecht met één of meerdere bijgerechten naar keuze. Indien je zelf even geen inspiratie voor een passend bijgerecht hebt kun je bijvoorbeeld de spinazie met kikkererwten klaarmaken die je op de foto’s ziet.
Bereiding spinazie met kikkererwten
  1. Terwijl de vis gaart in de oven kun je bijvoorbeeld een simpel bijgerecht zoals spinazie met kikkererwten maken. Verhit daarvoor een laagje olijfolie in een pan of wok en voeg de fijngehakte knoflook en het gesnipperde sjalotje (of witte ui, rode ui of bosui) toe.
  2. Fruit de knoflook en het sjalotje op laag vuur totdat ze glazig zijn (+- drie minuten). Voeg dan de afgespoelde kikkererwten uit blik toe, zet het vuur hoger en bak de kikkererwten twee minuten op. Eventueel kun je op dat moment ook cayennepeper, chilipoeder of rode pepervlokken toevoegen.
  3. Doe de spinazie erbij en roerbak deze op hoog vuur totdat de spinazie geslonken is (+- drie minuten). Breng het gerecht tot slot op smaak met zwarte peper en wat zeezout.
  4. Zoals je ziet is dit bijgerecht niet bijzonder. Uiteindelijk meng je het vocht van de kabeljauw en papillote er echter ook nog doorheen, waar ook smaak aan zit. Bovendien vermengen de kappertjes en olijven zich ook een beetje door de spinazie en kikkererwten, wat extra smaak toevoegt.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Wat vind je van dit recept?
[Gemiddelde score: 5]

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!